Tak, jest bez rodowodu ale nam na tym nie zalezalo, po prostu nam sie spodobal wiec po niego pojechalismy.
Hehe, wiem, jak kazde zwierze, chyba ;p. On ma fretke do zabawy . Na razie dopiero sie zapoznaja ale nie jest zle. chodzi jeden za drugim. Tylko kociak kupe zrobil z dala od kuwety, a siki normalnie... wiec o co chodzi? znaczy teren czy co?
Są koty, które nie lubią robić jednego i drugiego do tej samej kuwety ewentualnie nie podoba mu się żwirek..albo zachciało mu się kupę podczas zabawy. Małe kotki tak czasami mają, że się zapędzają i zapominają gdzie mają robić. Często stawia się wtedy dwie kuwety, a jak maluch podrośnie to się jedną zabiera.
a wie ktos jak oduczyc mlodego kota robic na gazete? do kuwet robi i owszem ale tylko jak jest gazeta bo tak go uczyli... a jak dalam mu zwirek to zrobil obok.... co prawda sika do zwirku ale kupy juz nie zrobi... a z fretka juz sie dogaduje coraz lepiej, wczoraj zaczeli sie bawic, a raczej fretka z nim bo on chce caly czas tylko niestety jeszcze robi to z pazurami i przez to ALba sie wkurza...
Ja bym zmieniała to powoli trzymaj gazetę i dosyp dosłownie garść żwirku. Jak mały się załatwi tam to przez 2-3 dni dosypuj tylko garść, a potem zwiększ do dwóch, potem do 3. Może się przestawi
Tylko przedwczoraj mu tak zrobilam... Tzn więcej miał niż garść bo dalam cała lopatke i zrobił obok.... Może za dużo... Chyba ze inny żwirek mu kupie. Jeśli pamięć mnie nie myli to jak żwirek na drugi dzień był z boku to wtedy zrobił... Ale mogę się mylić
Chyba mam z nim problem. Ostatnio posikal się i zrobił kupę na materiał ze składanej wersalki (ten który jest z tyłu). A dziś się tam posikal... On zaznacza czy o co chodzi? Niby w kuwecie wtedy miał też posikane...
Odpisze ktoś? Bo ja nie mam już sił... Coś mu się od paru dni stało i sra pod łóżkiem zamiast do kuwety... Niby kuweta jest mokra po sikaniu ale tak robił chociaż obok...
Musisz wyczyścić miejsce pod łózkiem, zdezynfekowac, żeby kotek nie czuł tam swojego zapachu. Najlepsza jest soda oczyszczona i ocet do tego. Potwierdza się tylko moja teza, że kociak potrzebuje dwóch kuwet. Jednej na siku, jedną na kupę. Niektóre kociaki tak mają postaw na razie jakąś miskę niską i wyłóż czymś co kotu pasuje do załatwiania się.
Nasze maleństwo ładnie kuwetkowało, aż nagle coś jej się przestawiło i zaczęła robić po kątach. Wszystkie zasikane miejsca wymyłam wodą z soda i octem, dostawiłam dodatkowe kuwety i problem zniknął. Czytałam, że maleństwo może czasem stracić jakby orientację, np., w zabawie i zapomnieć gdzie jest kuweta.
A ile tej sody dosypac do wody i ile octu wlac? na razie wyczyscilam i caly czas czyszcze woda z mydlem i dzis spryskalam sprejem do dezynfekcji ktory jest dla zwierzat... jak to nie zadziala to sprobuje tez to co mowicie... tak tylko niby mam dwie kuwety. W jednej piasek gdzie sikal, a na drugim koncu nastepna z gazeta. Tylko jak na ten piasek dalam tez gazete to wtedy przestal tam sikac. Teraz do obu dalam gazety i postawilam obok siebie... ZObaczymy... tylko przewaznie zawsze tak robi jak nas nie ma w domu a wczoraj jak tylko weszlismy to od razu zwial, wiedzial co zrobil.... przed wczoraj dostal i wczoraj tez... moze sie nauczy... jesli to nie pomoze teraz to bede musiala te wszytskie rzeczy przyniesione przez fretke wziac i pozabierac i przemyc... asim a ile mial wasz kotek jak stracil tą orientacje?