Pń:wielkooka radosna Wisienka - pojechała do domu :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 11, 2013 15:34 Re: Pń: młodziutka domowa kotka z działek - ma czas do 12.08

Hej, wysłałam Ci mój nr telefonu na maila, zadzwoń proszę:)

pineberry

Od: Pt sie 09, 2013 18:23

Post » Nie sie 11, 2013 17:34 Re: Pń: młodziutka domowa kotka z działek - ma czas do 12.08

Ojej, Avianku przybywaj .... :D :ok: :ok:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Nie sie 11, 2013 19:05 Re: Pń: młodziutka domowa kotka z działek - ma czas do 12.08

kwinta pisze:Ojej, Avianku przybywaj .... :D :ok: :ok:

Spokojnie, Kwinta, zawsze trzymam rękę na pulsie ;)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro sie 14, 2013 13:04 Re: Pń: młodziutka domowa kotka z działek - ma czas do 12.08

Na Wisienkę czeka juz domek w Poznaniu 8)

Będzie jedynym kotem, ale bedzie miała towarzystwo 12-letniej suczki, mix sznaucera z westem.
Trochę sie boję jak przebiegnie zapoznanie tego duetu - na koty Wisienka reaguje sykami i burczeniem dość gwałtownym ...
Nie wiem, czy widziała kiedykolwiek psa, nie wiem nawet, co doradzić przyszłemu domkowi.

Moze ktoś podpowie jak przeprowadzić takie zapoznanie psa rezydenta z kotem?
Obrazek

Avian

Post » Czw sie 15, 2013 12:40 Re: Pń: młodziutka kotka z działek-jest DS z psem - RADY???

Wisienka jest niesamowita - wypuszczona z klatki najpierw rozciąga wszystkie łapki, potem rozgląda sie za człowiekiem. O, jest! I wspina sie po nogawkach, zeby wziąć ją na ręce, albo położyć na kolanach :lol: A na kolanach - wygina się na wszystkie strony, podstawiając każdą część ciałka do drapania ;)
Apetyt ma ogromny, ale sylwetka wciąż w stylu orientalnym, chudzizna, smukłe sznuradło ;)

Dużo fotek Wisienki - dla zaglądających, którzy nie odwiedzają Wiśni na fb ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz zapytam o porady, jak zapoznać Wisienkę z psem-rezydentem. Chciałabym, zeby ten pierwszy kontakt wypadł jak najlepiej, żeby koteczka bez problemu "weszła" w rodzinę ...

W poniedziałek szczepienie i pewnie koło czwartku przeprowadzka.
Obrazek

Avian

Post » Czw sie 15, 2013 13:07 Re: Pń: młodziutka kotka z działek-jest DS z psem - RADY???

odizolować na początek, potem zapoznawać kotkę z psem trzymając Wisienkę na ręku, powinna się czuć bezpiecznie, piesek pod kontrolą drugiej osoby i z pewnej odległości
i pewnie tak kilkakrotnie
piesek wiekowy jest ale może entuzjastycznie zareagować na przyjaciółkę
po reakcjach Wisienki sprawdzać jak reaguje na psa i kiedy będzie miała ochotę na samodzielny spacerek
po reakcjach pieska sprawdzać jak reaguje na Wisienkę
potem piesek trzymany za obrożę albo na krótkiej smyczy a Wisienka zwiedza
na początku jak nie ma nikogo w domu izolować
trochę to może potrwać ale ufam, że będzie dobrze
no chyba że tak jak moje kocurasy zastraszy pieska wzrokiem (na początku) :lol:
a piesek łagodny da się zastraszyć :lol:
jak Neruś :lol:
i potrzymam :ok: :ok: :ok:
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Czw sie 15, 2013 13:59 Re: Pń: młodziutka kotka z działek-jest DS z psem - RADY???

My zapoznawaliśmy małą kotkę z dużym, wtedy 11 letnim owczarkiem belgijskim. Szło powolutku, ale dało radę - kotek na początku mieszkał tylko w sypialni, potem robiliśmy takie wymijanki - dla odmiany pies śpi sobie w zamkniętym salonie, a kocia łazi po domu. Przyzwyczajają się do swojego zapachu, warto pieskowi podsuwać kocie zabawki, kocyki, i odwrotnie. Potem wąchały się przez szparę w drzwiach, a jakiś czas później ja trzymałam kotkę na rękach, a TŻ wpuścił psa i cały czas go głaskał. Żeby było śmiesznie, wyglądało to, jakby wielki owczarek bał się mikrej koteczki :D nie wiedział kompletnie, co ma robić. Najważniejsze, żeby dotychczas mieszkający sam psiak nie poczuł się odrzucony - jego też trzeba głaskać, podsuwać smakołyki itp.
Nasze zwierzaki się nie pokochały - traktują się obojętnie, czasem się obwąchają, popatrzą na siebie, nie ma między nimi ani kłótni, ani przywiązania. Co prawda nadal nie mogę brać kota na ręce, kiedy pies patrzy - jest strasznie zazdrosny i zaczyna histeryzować i szczekać. Ale krzywda żadnemu nigdy się nie stała, nawet jak Luna w pogoni za muchą wskoczyła z całym impetem i wystawionymi pazurami psu na głowę :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt sie 16, 2013 8:48 Re: Pń: młodziutka kotka z działek-jest DS z psem - RADY???

Przede wszystkim pies będzie chciał obwąchać przybysza i trzeba mu to umożliwić. Kot na początku może obsyczeć psa bo będzie się czuł zagrożony. Najlepiej psa przytrzymywać i pozwolić na delikatny kontakt z kotem. Z czasem kot tez będzie wykazywał zainteresowanie i powoli będzie się przełamywał i podchodził do psa. U mnie w dwóch przypadkach zarówno z małym kociakiem jak i przygarniętym dorosłym kotem skończyło się na wielkiej zażyłości kota z psem -wspólne spanie, przytulanie, wylizywanie pyska i uszu :D
Czego nie mogę niestety powiedzieć o kotach, które.....drą ze sobą koty :evil: Trwa to juz osiem miesięcy i nie chca sie do siebie przekonać. Moja sunia się wtedy bardzo denerwuje i pełni rolę rozjemcy lub w ogóle zapobiega kłótni. Musiałam wszystko tak zorganizować aby koty się mijały :(
Ale moja suka jest oazą łagodności i nie wiem jak to będzie z innymi psami.
Mam nadzieję, że Wisienka zaskarbi sobie przyjaźń rezydenta- psa i wszystko będzie ok. Tego z całego serca życzę Wisience, Tobie Avianku i nowym Dużym :D

BeciaQ

Od: Śro lis 07, 2012 19:33

Post » Pon wrz 09, 2013 18:42 Re: Pń: młodziutka kotka z działek-jest DS z psem - RADY???

Jutro odbieram Wisienkę.

Domek się bardzo starał, było bardzo cieżko - Wisienka jest kotem, który nie potrafi zaakceptować innego zwierzaka ... Pani bardzo chciała, żeby się choć sunia z Wisienką tolerowały, jednak los chciał inaczej. Duża Wisienki uległa wypadkowi i nie jest w stanie zagipsowana rozdzielać skaczące sobie do gardeł zwierzaki :(

Wisienka szuka wiec znów domu - musi być jedynaczką!
Jest bardzo miłą i spokojną koteczką, bardzo ufną, w nowym domu bardzo szybko poczuła sie u siebie - nie będzie problemów z aklimatyzacją w nowym miejscu. Jednak nie może miec konkurencji w domu w postaci innego kota czy psa.

Proszę, rozglądajcie się dookoła, moze ktoś chciałby taką koteczkę ... jak wróci, będzie moim trzecim tymczasem - juz nawet klatek nie mam wiecej, zeby je rozlokować :roll:
Obrazek

Avian

Post » Pon wrz 09, 2013 21:00 Re: Pń:młodziutka kotka z działek-wraca :( szuka znów pilnie

:( :o

BeciaQ

Od: Śro lis 07, 2012 19:33

Post » Wto wrz 10, 2013 20:17 Re: Pń:młodziutka kotka z działek-wraca :( szuka znów pilnie

Wisienka juz od paru godzin z powrotem w moim garażu :(

Jest bardzo zestresowana, syczy, burczy, nawet próbuje pacnąć moją rękę ...
Pani bardzo była smutna, dopytuje, jak się czuje Wisienka ... szkoda, bo to był fajny dom.

Na razie zostawiłam kotkę w spokoju, niech się wyciszy, odpocznie, przypomni miejsce, w którym spędziła miesiąc.

Szukam dla niej spokojnego domu - bez kotów, bez psów i bez małych dzieci. Ja ją znam jaką przymilną, ufną koteńkę, na razie widzę, ze bardzo się zmieniła. To jednak trudno dobrze ocenić po kilku godzinach.
Mimo wszystko myslę, ze należy jej się dom, gdzie będzie miała spokój i człowieka tylko dla siebie.
Obrazek

Avian

Post » Śro wrz 11, 2013 15:52 Re: Pń:młodziutka kotka z działek-wraca :( szuka znów pilnie

Cieżki ten powrót Wisienki z poprzedniego domku :(
Wciąż jest jeszcze zestresowana, dopiero przed chwilą wreszcie cos (whiskasa) skubnęła ...
Już rzadziej burczy, ale daleko jej wciąż do Wisienki sprzed adopcji :roll:

Ogłoszenia nowe zrobione, na razie cisza ... niestety, Wisienka jest taką zwykłą, szaro-burą kotką, nie rzuca sie w oczy :oops:
Obrazek

Avian

Post » Śro wrz 11, 2013 16:06 Re: Pń: młodziutka kotka z działek-jest DS z psem - RADY???

Avian pisze:Jutro odbieram Wisienkę.
Wisienka jest kotem, który nie potrafi zaakceptować innego zwierzaka ...

A może to pies jej nie zaakceptował? A ona tylko się broniła.
Ona jest bardzo ładnie umaszczona. To na "Kocim Rynku Ruchomości" jest takie przepełnienie. Od prawie dwóch miesięcy są ogłoszenia mojego małego czarnucha z ciemnymi oczkami i dorosłego eleganta czarnego z białym gorsem i jak narazie ani jednego zapytania.
Choć dużo wejść.
Głaski dla małej

Nas troje

Od: Sob kwi 09, 2011 11:31

Post » Sob wrz 14, 2013 13:46 Re: Pń:młodziutka kotka z działek-wraca :( szuka znów pilnie

Wisienka juz wróciła do formy, znów jest znaną mi Wisienką :D
Znów wpycha sie na kolana, zwija w kłębek i mrucząc zasypia :D
Ona chce domu spokojnego, gdzie jest cisza i człowiek mało ruchliwy. Taki nudny, leniwy domek jej sie marzy ;)

Kilka świeżych zdjeć mało ruchliwej Wisni 8)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Komu spokojną, przemiłą koteczkę?
Idealna na długie jesienne i zimowe wieczory!
Obrazek

Avian

Post » Nie wrz 15, 2013 18:31 Re: Pń:młodziutka kotka z działek-wraca :( szuka znów pilnie

Avian pisze:Obrazek

Aaaaa... jaki cudny rysunek linii wokół oczu i te oczy :love:

miltonia

Od: Wto maja 08, 2007 18:29

[poprzednia][następna]