Szósta była Dziunia vel Tunia

Uploaded with
ImageShack.us 
Uploaded with
ImageShack.usWtedy pierwszy raz powiedziałam sobie, stop, ta będzie ostatnia. Tym bardziej, że w domu była jeszcze staruszka Santa i Fituś. Ósemka zwierzątek do kochania, ale tez do „obsługi”.
Dziunia-Tunia - kotka rasy MCO ubarwienie klasyczne pręgowane, jedyna, którą kupiłam. Urodziła się w hodowli CAPRICONUS – nazywała się tam Akarui. Kolejny właściciel sprzedał ją, kiedy okazała się już nieprzydatna, miała kłopoty z porodami (były mimo to aż trzy !!)

Obecnie ma 4 lata. Gdy ją wzięłam miała jeszcze dwumiesięczne kociaki, które właśnie jej właścicielka sprzedawała, argumentując, że to – wg niej (???!!!) najlepszy wiek (!) , oczywiście nie była wysterylizowana – nie będę tego komentować. W końcu dobrze się stało, że to ja ją kupiłam. Poszłam od razu z kotką do weta, aby powstrzymać laktację, potem oczywiście jeszcze trzeba było kotkę odkarmić, bo chudzina była okropna

, zbadać krew itp. Na koniec sterylizacja. Teraz już odkarmiona z ładną sierścią i cudownym charakterem cieszy nas wszystkich

Ta kotka nie umie fukać ani warczeć tak jak inne koty, kiedy są złe czy zdenerwowane. Nie drapie i nie gryzie – tak jak np. Timorka

Ona tego nie potrafi. Zero agresji. Nie miewa humorów czy fochów. Jest delikatna, wrażliwa i przekochana. Zawsze jest blisko mnie, czy to w kuchni czy przy kompie, oglądaniu TV, czytaniu (siedzi na kolanach), nawet wtrynia się gdy robię na drutach (oczywiście „pomaga” wtedy namiętnie

, śpi obowiązkowo w moim pokoju albo ze mną w łóżku, ale kładzie się zawsze w nogach. Lubi tez bawić się z innymi kotami i Fitusiem. Gdy kupiłam węża z kulką w środku do zabawy dla kotów, to tylko ona jedyna w trakcie zabawy rozkłada tego węża na części. Inne albo się tym w ogóle nie interesuja (np. Timorka) albo bawia się ale nie rozbieraja na kawałki. Dziunia-Tunieczka nie lubi gosci, zawsze chowa się w najciaśniejszy kącik, panicznie boi się tez odkurzacza. Ma swoj osobisty koszyk, do którego może się schowac, gdy się boi. Wychodzi z niego jak goście sobie pójdą, a odkurzacz przestanie pracować

Jedyna kotka, która nie je żadnego surowego mięsa. Sucha karma i saszetki miesne – tak owszem, czasami gotowana pierś z kurczaka.
cdn