Kotinowy zwierzyniec 7+2

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 30, 2012 11:14 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

Piąta była Timorka

Obrazek

Timorka (Morela vel Morka vel Morusława) – to kotka od Neigh, podobno mix persa i syberyjczyka, jednak charakterek to ona ma zdecydowanie „persowaty”.
Ma ok. 10 lat oraz problemy z oddychaniem, ale jest pod stałą kontrolą wet. i żyje sobie całkiem dobrze, stosując wymuszanie „psychicznie” co najmniej raz dziennie, o czym byłam uprzedzona przez Neigh :)
Trafiła do nas właściwie przypadkiem. Tak sobie przeglądałam ogłoszenia o adopcji kotów, tak sobie – bez konkretnego powodu zadzwoniłam do Neigh, tak sobie pogadałysmy ..... i już wiedziałam, ze wezmę tę kotkę. Przedadopcyjna została zaliczona dla mnie pozytywnie. Kotka miała przyjechać przed świętami, bo Neigh chciała już następna bidę wziąć do siebie na tymczas. Trochę się tego obawiałam, nowy kot – zagadka, okres przedswiąteczny – wiadomo...., jak się zachowają moje kocice ? Ale przyjechały :) Najpierw postanowiłysmy na czas aklimatyzacji Timorkę umieścic w oddzielnym pokoju, ale ona miała inne plany, czemu dała wyraz głośnym i zdecydowanym „miau” pod zamknietymi drzwiami. Spojrzałyśmy na siebie z Neigh, zapytałam: co robimy ? Wypuszczamy – zapadła decyzja. Tak zrobiłam. Timorka wyszła z pokoju z podniesionym ogonem, a usiadła widząc Fitusia (york) oraz Sante (owczrek niem.). Została obwąchana (zero reakcji ze strony kotki), potem.. odwróciła się i zaczęła iść dalej. Moje koty, własnym oczom nie wierzyłam, na widok rudej puszystej kulki zwiały na „wyższe pietra” i nie schodziły stamtąd przez ładnych kilka dni. Oczywiście schodziły na jedzenie i do kuwety, ale przedtem oglądały się na wszystkie strony – gdzie to rude ? – i zaraz wracały na górne partie. Nie pamiętam kiedy miałam taki spokój przed świętami. Nikt mi nie „pomagał”, nikt ciągle nie dopominał się jedzenia. A Timorka – no cóż ta odsypiała stres, związany ze zmianą miejsca. Ja uczyłam się nowego kota. Ona ... spała. Myślałam, że tak będzie zawsze – minęło trochę czasu i przekonałam się jak bardzo się myliłam. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że będzie to kotka, dzięki której tak często będę się śmiała, nigdy bym nie uwierzyła :) Dostarcza ciągle dużo radości, wywołuje pozytywne emocje, chociaż nie jest to kotka nakolankowa ani specjalnie miziasta.
„No dobra, możesz mnie troche podrapac pod bródka, ale zaraz dawaj miesko” – coś w tym stylu.
Nie cierpi szczotkowania, ale już teraz znalazłam na nią sposób i dzięki temu nie ma kołtunów. Ale w zeszłym roku pojechałam ją ostrzyć na „lwa” :) Było lato, gorąco – śmiesznie wyglądała, ale też zaczęła wtedy po raz pierwszy „dokazywać”. A ja patrząc za specjalistę od strzyżenia persów, zobaczyłam jak należy je trzymać, aby nie pogryzły i aby dały się jakoś wyszczotkować.

cdn
Ostatnio edytowano Sob kwi 07, 2012 9:29 przez Kotina, łącznie edytowano 1 raz
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Pon sty 30, 2012 11:16 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

Zapraszam na wierszydełka mojej Inusi - wątek jest zalinkowany w podpisie jako Psotusiowy Pamiętnik 4

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pon sty 30, 2012 12:03 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Pon sty 30, 2012 12:05 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

Kotina pisze:Zostały nam tylko zastrzyki...

Niekoniecznie.
Polecam wypróbowanie mojej autorskiej metody podwójnego kamuflżu pt. "Pierdylion maślanych piguł".
Wymyśliłam ją w desperacji przez pewną małą zołzę, która nie daje się złapać a wet zaordynował 4 tygodnie paskudnie gorzkiego antybiotyku 8)
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Pon sty 30, 2012 12:11 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

redaf pisze:
Kotina pisze:Zostały nam tylko zastrzyki...

Niekoniecznie.
Polecam wypróbowanie mojej autorskiej metody podwójnego kamuflżu pt. "Pierdylion maślanych piguł".
Wymyśliłam ją w desperacji przez pewną małą zołzę, która nie daje się złapać a wet zaordynował 4 tygodnie paskudnie gorzkiego antybiotyku 8)

Proszę o szczegóły podwójnego kamuflżu pt. ""Pierdylion maślanych piguł" - nie znam :)
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Post » Pon sty 30, 2012 12:16 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

Kotina pisze:Proszę o szczegóły podwójnego kamuflżu pt. ""Pierdylion maślanych piguł" - nie znam :)

Nie znasz, bo to mój niedawny wynalazek 8)

Przedostatni post na tej stronie
viewtopic.php?f=1&t=133571&start=345
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Pon sty 30, 2012 13:17 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

:) dzięki, dzięki,
przeczytałam, zapamiętałam, bo brzmi zachęcająco
mam nadzieję, że nie będę musiała wypróbowac, ale kto wie, koty sa nieprzewidywalne :):)
Obrazek

Kotina

Post » Pon sty 30, 2012 16:11 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

Szósta była Dziunia vel Tunia
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Wtedy pierwszy raz powiedziałam sobie, stop, ta będzie ostatnia. Tym bardziej, że w domu była jeszcze staruszka Santa i Fituś. Ósemka zwierzątek do kochania, ale tez do „obsługi”.

Dziunia-Tunia - kotka rasy MCO ubarwienie klasyczne pręgowane, jedyna, którą kupiłam. Urodziła się w hodowli CAPRICONUS – nazywała się tam Akarui. Kolejny właściciel sprzedał ją, kiedy okazała się już nieprzydatna, miała kłopoty z porodami (były mimo to aż trzy !!) :( Obecnie ma 4 lata. Gdy ją wzięłam miała jeszcze dwumiesięczne kociaki, które właśnie jej właścicielka sprzedawała, argumentując, że to – wg niej (???!!!) najlepszy wiek (!) , oczywiście nie była wysterylizowana – nie będę tego komentować. W końcu dobrze się stało, że to ja ją kupiłam. Poszłam od razu z kotką do weta, aby powstrzymać laktację, potem oczywiście jeszcze trzeba było kotkę odkarmić, bo chudzina była okropna :( , zbadać krew itp. Na koniec sterylizacja. Teraz już odkarmiona z ładną sierścią i cudownym charakterem cieszy nas wszystkich :)
Ta kotka nie umie fukać ani warczeć tak jak inne koty, kiedy są złe czy zdenerwowane. Nie drapie i nie gryzie – tak jak np. Timorka ;) Ona tego nie potrafi. Zero agresji. Nie miewa humorów czy fochów. Jest delikatna, wrażliwa i przekochana. Zawsze jest blisko mnie, czy to w kuchni czy przy kompie, oglądaniu TV, czytaniu (siedzi na kolanach), nawet wtrynia się gdy robię na drutach (oczywiście „pomaga” wtedy namiętnie ;), śpi obowiązkowo w moim pokoju albo ze mną w łóżku, ale kładzie się zawsze w nogach. Lubi tez bawić się z innymi kotami i Fitusiem. Gdy kupiłam węża z kulką w środku do zabawy dla kotów, to tylko ona jedyna w trakcie zabawy rozkłada tego węża na części. Inne albo się tym w ogóle nie interesuja (np. Timorka) albo bawia się ale nie rozbieraja na kawałki. Dziunia-Tunieczka nie lubi gosci, zawsze chowa się w najciaśniejszy kącik, panicznie boi się tez odkurzacza. Ma swoj osobisty koszyk, do którego może się schowac, gdy się boi. Wychodzi z niego jak goście sobie pójdą, a odkurzacz przestanie pracować :) Jedyna kotka, która nie je żadnego surowego mięsa. Sucha karma i saszetki miesne – tak owszem, czasami gotowana pierś z kurczaka.

cdn
Obrazek

Kotina

Post » Wto sty 31, 2012 9:39 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

:) Siódmy był Cynamon
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Cynamon vel Cymuś (Tynamonek vel Tymuś - podpowiedź Koteczekanusi – może się przyjmie) . Ma podobno jakieś 6 lat i wazy ok. 6 kg.
To jeden z ostatnich „strychowców” Neigh, miał być moim tymczasem, ale ja się na dom tymczasowy nie nadaję. Kocurek jest w typie brytyjski krótkowłosy kremowy – przepiękny :); jak Neigh trafnie napisała jakby był posypany cynamonem, a potem strzepany. Ma śliczne, gęste futerko. Tylko go głaskać.
Jest u mnie prawie 4 m-ce, ale ciągle jeszcze się oswaja, chociaż zrobił bardzo duże postępy. Ja jestem jego ukochaną Dużą :) To bardzo spokojny, niekłopotliwy kot. Od samego początku wzorowo „zaliczał” kuwetę, nawet wtedy, gdy go moja Tinka stamtąd goniła (załozyłam jej obróżkę feromonową i się trochę uspokoiła). Cymus-Tymus uwielbia ręce człowieka, one przecież są po to by miziać kota, nadstawia łepetynkę, wywała brzuchol, barankuje, a podczas zabawy leciutko podgryza palce. Ale nie lubi noszenia na rękach, zresztą moja Toska tez nie lubi, chociaz na pewno nie ma żadnych złych skojarzeń. Nie zauważyłam aby Cynamon fukał czy zaczepiał inne koty. Woli ucieczkę do swojego „domku” pod moim łóżkiem niż oddać któreś kotce. Miauczy cichutko, gdy czeka na jedzonko albo gdy wchodze do pokoju. Dźwięki jakie wydaje są bardzo podobne do tych, które wydaje Dziunia-Tunia, takie maikunowe pomiaukiwania :)
Obowiązkowo spi w moim łózku, co jakiś czas dopominając się o „melańsko”, ale nie jest zbyt natarczywy i pogłaskany za chwile kładzie się grzecznie spac.
Od jakiegos czasu zaczął bawić się z Dziunią (MCO), ona jest najmłodsza z całego towarzystwa i próbuje znaleźć kogoś do zabawy, a moje – nie wiadomo czemu – nie daja się namówić. Szaleją solo.
Teraz już nawet nie ucieka, jak na początku, gdy przyjeżdża córka, daje jej się wygłaskać. Cieszy mnie to, ze zaczyna się tu dobrze czuć. W ciągu dnia, gdy kocice śpią, często zwiedza całe mieszkanie i wypróbowuje inne miejsca do spania :)
Ostatnio edytowano Sob kwi 07, 2012 9:30 przez Kotina, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Kotina

Post » Śro lut 01, 2012 9:59 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

:) Miło, że ktos tu zagląda :)
Obrazek

Kotina

Post » Śro lut 01, 2012 10:22 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

Kotina pisze::) Miło, że ktos tu zagląda :)

a czemu się wątkiem nie chwalisz? :twisted:
zaraz doniosę gdzie trzeba i się zwali cała zgraja :mrgreen:
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Śro lut 01, 2012 10:34 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

szczęśliwa siódemka :1luvu: :1luvu: :1luvu:
czy jeszcze wiecej? :roll:
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Śro lut 01, 2012 10:57 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

ezzme pisze:
Kotina pisze::) Miło, że ktos tu zagląda :)

a czemu się wątkiem nie chwalisz? :twisted:
zaraz doniosę gdzie trzeba i się zwali cała zgraja :mrgreen:

Bo się dopiero wszystkiego uczę ....
Obrazek

Kotina

Post » Śro lut 01, 2012 11:02 Re: "Morelowy Dwór" i jego mieszkańcy

:)
Będzie cd, został już tylko piesek york - Fituś.
Chciałam najpierw wstawić sobie podpis złożony ze zdjęć moich zwierzaków, ale to nie takie proste :(
Mam zdjęcia o różnych formatach i krzywo się wstawiają, a do tego nie mieszczą się :(

chyba sobie narazie odpuszczę ...
Obrazek

Kotina

[poprzednia][następna]