Mirmiłki IV - sushi i Pushido, foty str. 99

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 05, 2013 15:18 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

Łapki, ogon i uszy z tofu chyba, różowe części z szynki, paski z nori, obróżka z sera zółtego a dzwonek z połówki pomidora koktajlowego. Japonki robią takie bento dzieciom do szkoły (w środę bodajże) no a mężom to też śliczne, ale "poważniejsze". Na Cooking cute masz przykłady obento i przepisy na wszystko co w pudełeczku jest. :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt lip 05, 2013 15:19 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

Siknę sobie tutaj, ale póki co poznaję Ciebie i Twoje futra poprzez pryzmat kupy małego, dopiero ślepka otwierającego Bolusia :lol:
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Pt lip 05, 2013 15:25 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

rastanja pisze:Siknę sobie tutaj, ale póki co poznaję Ciebie i Twoje futra poprzez pryzmat kupy małego, dopiero ślepka otwierającego Bolusia :lol:

A nie od strrrasznego Czesława, który chce pożreć maleńkiego Jożika? :lol:
Nowy dzień. Nowy skutek uboczny.

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Pt lip 05, 2013 15:27 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

Uuuu... coś mnie ominęło. No to mam lekturę na wieczór :lol:
Obrazek

rastanja

Post » Pt lip 05, 2013 15:44 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

Rastanja, ależ my się znamy! Z wątku kotkinsowego! Fajnie, że wpadłaś.

A tymczasem... ZROBIŁAM!!! aaaa! Sernik miał rację - wyszło pysznie, taniutko i zdrowo. Na taką porcję zużyłam pół małego opakowania łososia, kawalątek papryczki, może jednego ogórka. Na jutro zostało mi mnóstwo produktów.

Oto sushi "Ania-San"

Obrazek

Może następny wątek dla wnerwionych będzie pod hasłem "na japońską porcelanę dla Aniady"?? Co Wy na to??
Aniada

Post » Pt lip 05, 2013 16:09 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

ja tak tylko nieśmiało wspomnę, że nie ma żadnego sushi baru w Ligocie...
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Pt lip 05, 2013 16:18 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

mamaGiny pisze:ja tak tylko nieśmiało wspomnę, że nie ma żadnego sushi baru w Ligocie...

No nie ma... :lol:

A ja mam już pomysł na kotka z ryżu.
Jak jutro zrobię, to pokażę. Bez tofu będzie.
Aniada

Post » Pt lip 05, 2013 17:09 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

Aniada pisze:Rastanja, ależ my się znamy! Z wątku kotkinsowego! Fajnie, że wpadłaś.

Tak, tak - wiem :) ale dopiero na Twoim wątku mogę Cię dokładnie prześwietlić, hihi :wink:
Obrazek

rastanja

Post » Pt lip 05, 2013 21:00 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

felin pisze:
Ser-niczek pisze:
MB&Ofelia pisze:Aniado, sorki jeżeli cię uraziłam, nie miałam zamiaru wieszać psów na nauczycielach, ani też wybielać uczniów. Z tymi wypracowaniami to chodziło mi o to, że najczęściej temat brzmi np. w tym stylu: "Martyrologia narodu polskiego w czasie 2 wojny światowej na podstawie literatury". Na taki temat można napisać tylko tyle, że martyrologia była i podać przykłady z literatury. Owszem, było sporo uczniów, nawet w mojej klasie, którzy na tak prosty temat pisali bzdury, ale jeżeli podane były np. 2 lub 3 tematy, to chociaż jeden z nich mógł być dla tych "ambitniejszych". Generalnie lubiłam pisać wypracowania, ale naprawdę rzadko kiedy był temat, na który mogłam się rozpisać i przy którym nie zasypiałam.

Serniczku, to znaczy że sushi nie musi być z rybą? 8O Dobrze zrozumiałam? Bo zawsze myślałam, że to danie wyłącznie rybne. A może być np. nie z rybą surową, tylko z wędzonym łososiem?

a ktos zabroni robic sushi wg swojego widzimisię?
Oczywiście jest to jadełko powiedzmy w typie sushi ale robione w domku czyli bezpieczne.
Surowe ryby są niestety niebezpieczne i mam tego przykład we własnej rodzinie.
Lata pobytu w Japonii i Korei PŁD zrobiły swoje. Po prostu nasze organizmy nie są przystosowane nalezycie,bakterie z surowych ryb mogą umiejscowić sie wewnatrz organów i latami powodować dolegliwości. Lekarze przestrzegaja i słusznie.
Jk mi powiedział doktor co moge sobie fundnąć na okoliczność konsumpcji- o mamuńciu!!!! :strach: 8-O
Tu przepis ze strony "moje gotowanie" z którego korzystam.... http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ry ... m_lososiem

8O Przecież marynowane też są surowe...

boszszsz.... :?

Ser-niczek

Od: Sob kwi 27, 2013 14:35

Post » Pt lip 05, 2013 21:35 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

Serniczku, ja właśnie z tej Twojej stronki sobie kombinowałam.
Fajnie wyszło, bardzo dobre. :D
Jutro robię z makrelą i szczypiorkiem, bo doczytałam, że też można. I mniej ryżu. Za grubą warstwę położyłam.
Aniada

Post » Pt lip 05, 2013 21:41 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

Aniada pisze:"A niech Cię" - jak to mawiała moja Babunia - "dunder świśnie!!". Ja chciałam się naumieć na Twój przyjazd. Ale topsz... Zrobimy zatem coś innego. Tylko golonki nie umiem :(

Ależ nie, ja właśnie chciałam powiedzieć, że jeśli masz ochotę, to ja bardzo chętnie skosztuję Twojego sushi, bo wygląda na zdjęciu bardzo apetycznie, i w ogóle chętnie poznaję nowe smaki : )
KotkaWodna

Post » Pt lip 05, 2013 21:44 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

A tymczasem Mirmisiowi wszystko się poprzestawiało.
Sikać chce ze mną. Burzę przeżywać ze mną. I... jeść ze mną.
Miś przybiega, miauczy i prowadzi mnie do łazienki, co jest znakiem tego, że chce jeść. Oki. Zamykam go z karmą i idę sobie. Wali łapką w drzwi - nie będzie jadł. Dobrze. Zabieram karmę, idę sobie. Miś przylatuje, ciągnie do łazienki - jednak będzie jadł.
Zamykam go z karmą. Idę sobie. Wali łapką w drzwi - nie będzie jadł.

Kurza melodia, O.K.I. Zabieram miseczkę, siadam. Miś przybiega! No żesz jasna śrubka! Ciągnie znów do łazienki. Stoi w miejscu, gdzie zawsze tkwi miseczka, drze dziobek.
Zatrybiam! Daję jeść, siadam na kibelku, gadam, głaszczę. Miś wcina aż miło. I tylko się ogląda, czy patrzę i podziwiam. Potem robimy siku...
Jak on się tak nauczy, to będę miała bal...

Moje słoneczko... Jak ich nie kochać??

Obrazek
Aniada

Post » Pt lip 05, 2013 22:27 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

No jak to, Miś jest Ci wdzięczny, bo go z przykrego stanu wyprowadziłaś i doszedł w swoim rozumku do wniosku, że na wszelki wypadek powinnaś mieć kontrolę nad tym, co w niego wchodzi i wychodzi.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt lip 05, 2013 22:32 Re: Mirmiłki IV - cd. "Kroniki kryminalnej" Ligoty

mziel52 pisze:No jak to, Miś jest Ci wdzięczny, bo go z przykrego stanu wyprowadziłaś i doszedł w swoim rozumku do wniosku, że na wszelki wypadek powinnaś mieć kontrolę nad tym, co w niego wchodzi i wychodzi.

:ryk: No na to nie wpadłam.

Czyli jak coś pójdzie źle, to będzie na mnie? Bo widziałam i nie reagowałam?? :twisted:

Mój PUSHIDO :mrgreen: (Jak ja uwielbiam persy... :oops: )

Obrazek

Obrazek
Aniada

Post » Sob lip 06, 2013 8:42 Re: Mirmiłki IV - sushi i Pushido ;)

Nie chcę Cię martwić, ale on się JUŻ nauczył.
Jak moja Helcia popychania w stronę miseczki z jadłem :roll: Co mnie kiedyś podkusiło? Nałożyłam do miski, kot stoi i się przygląda, więc lekko ją popchnęłam w przód. I to się jej spodobało, wystarczył raz, żeby się uzależniła, bo teraz zawsze czeka na ten gest! :crying:
Nowy dzień. Nowy skutek uboczny.

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

[poprzednia][następna]