Podzielę

PORZECZKOWIEC
Masa kakaowa:
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
Wszystko zagotować i ostudzić.
Biszkopt:
5 białek ubić na sztywno, dodać 1/2 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym i nadal ubijając po jednym z pięciu żółtek. Na końcu dodać 1,5 szkl. mąki tortowej pomieszanej z 1 łyżeczką sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia i masę kakaową- delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. ok. 45 min ( sprawdzić patyczkiem).
Po ostygnięciu przeciąć na dwa blaty.
Masa serowa:
1/2 kg twarożku ( ja dałam waniliowy Delfiko)
1 kostka masła
3 łyżki cukru pudru
Zmiksować miękkie masło z cukrem i dodawać po łyżce twarożek do wyczerpania.
Masa śmietanowa:
1/2 l. śmietanki 30% Łaciatej
1 łyżka cukru pudru
2 op. Śmietan- Fix Dr Oetkera
Wlać schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem i dodać śmietan-fixy.
Potrzebne będą jeszcze dwa słoiki dżemu z czarnej porzeczki ( ja dałam z Łowicza, bo nie mam domowych).
Wykonanie:
Połowę blatu biszkopta posmarować dżemem, na to masa twarożkowa, znowu biszkopt, dżem, bita śmietanka i posypać startą gorzką czekoladą. Trzymać w lodówce. Jest naprawdę pyszny i bardzo dekoracyjny.