Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 06, 2011 9:08 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Patmol pisze:
pozytywka pisze:Caillou jest po prostu kotem - marzeniem
takich można mieć na tuziny
chcesz jeszcze takiego jednego? :mrgreen:

nie ma drugiej takiej, nie wierzę że istnieje gdzieś jeszcze kot, który się wygina i pręży jak kochanka, jak się go niechcący potrąci w nocy, kiedy śpi głębokim snem :D

Ale potrafi też pięknie pokazywać, że jej się coś nie podoba.
Wieczorami jest śpiąca i potrafi się położyć na podłodze w dużym pokoju i głowa jej się kiwa i widać, że prawie zasypia. Ale jak małe dziecko "jeszcze nie chce iść spać" i jak ją biorę na ręce, żeby zanieść do łóżka, to strasznie na mnie buczy z ogromnym oburzeniem w głosie. Jest przekomiczna wtedy - taki nic nieważący okruszek, maciupek zaspany, buczy na mnie basem, żebym jej z głównego i najważniejszego pokoju nie zabierała.
Jeszcze jak ją kładę na kocyku, protestuje, po czym pogłaskana zapada w sen - jak dziecko :)
W ciągu dnia też nie ma czasu na jakieś głaskanie, branie na rączki, czy inne pierdółki - buczy i wyrywa się, bo ma mnóstwo innych zajęć. No chyba, że sama przyjdzie, mrucząc pytającym tonem, wtedy jak najbardziej, należy przytulic, wygłaskać, wymiziać, a potem szybko puścić, bo już się jej spieszy :mrgreen:

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Śro kwi 06, 2011 14:20 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Ja mam dwa w jednym, kot niezależny, samczy, wojowniczy, ale jak już chce miłości to jest małym pluszowym misiem :1luvu: tylko trzeba sie zachowywać zgodnie z jego harmonogramem dnia :lol:
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Śro kwi 06, 2011 14:25 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

szkoda gadać
myślałam że Loki jest takim 2 w 1, dopóki nie poznałam Caillou
i wtedy zrozumiałam że Loki to kot abslolutnie swój własny, a od czasu do czasu zgadzający się zadowolic nasza potrzebę miziania :|

pozytywka

Post » Śro kwi 06, 2011 14:29 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

A ja tu po poradę piszę
Jakby nie liczyć, wg weterynarza Caillou ma skończone 6 miesięcy. Jak dla mnie ona strasznie malutka jest i dziecinna, a ponieważ to panienka, więc jej jajka się nie powiększą z dnia na dzień, żeby mnie zaalarmować.
1. kiedy mogę się spodziewac pierwszej rujki?
2. wydaje mi się, że lepiej nie czekać na nią, tylko ciachac wcześniej (nie mylę się?)
3. jesli wet pozwoli i uzna, że te zadrapania nie przeszkadzają, to będę ja na dniach szczepić (po raz drugi) - ile trzeba odczekać przed sterylką, miesiąc?
4. czy się spieszyć ze sterylka, czy pozwolic jej trochę podrosnąć - jak długo? 2 miesiące?
5. czy sa jakieś zachowania "przedrujkowe", które mogą przepowiadać, że nadchodzi?

miałam 20 lat temu kotkę i pamiętam jej pierwszą rujkę ale nie pamiętam żadnych symptomów ostrzegawczych, ani ile miała miesięcy

pozytywka

Post » Śro kwi 06, 2011 14:35 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Podpinam się pod pytania - widzę, że mamy kocie w tym samym wieku :mrgreen:

Tylko odnośnie pkt 2. moje zaufane wetki powiedziały, że jeśli kotka niewychodząca, to zdecydowanie lepiej poczekać na tę pierwszą rujkę.
A co, jeśli ją przeoczę? 8O

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Śro kwi 06, 2011 14:37 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

kurczę, nie da się przeoczyć tego wycia i machania doopą i ocierania nią o podłogę :-/

pozytywka

Post » Śro kwi 06, 2011 14:46 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Opinie o termienie sterylki są różne, chyba trzeba samemu wybrać. My naszą kicię ciachaliśmy przed rujką. Bo był wtedy czas, pieniądze a ja bałam się co będzie jak ona dostanie rujkę a Konan mimo że bezjajeczny już będzie chciał poużywać :roll: Skutków ubocznych brak. Tylko apetyt wzrósł. ale nie jakoś strasznie
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Śro kwi 06, 2011 17:24 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

My ciachaliśmy po rujce, bo tak chciał nasz wet.
Najpierw dostała Mania - 7 miesięcy. Jak tylko skończyła, to dostała Melisa - 9 miesięcy, większa, wyższa, cięższa. Jak tylko Mela skończyła, to drugiej rujki dostała Mania :evil: Obie dostały więc Promen Vet, żeby doczekać do sterylki bezrujkowo.

Nie musisz czekać z rośnięciem, moja Mania to też krępy kurdupelek (a z charakteru - jakbyś o niej pisała :ryk: ). W środku okazała się całkiem spora.

Taka malutka, a miała macicę jak jamnik!!! - ogłosiła pani wet z wyraźną satysfakcją 8) Maniusia waży zaledwie 1,9 kg.

Zachowania przedrujkowe polegały na obszczywaniu dziwnych miejsc :twisted: :evil: :twisted: I większej gadatliwości. Żadna z nich wcześniej przenigdy nie siknęła, gdzie nie trzeba.

Ale miałam już doświadczenie z Conchitą i Emmą, które nie znaczyły, więc to nie zasada.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro kwi 06, 2011 17:47 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Bombi miała ok 9 miesięcy jak ciachaliśmy- jeszcze przed pierwszą rujką.
złych skutków ubocznych nie widzę. nie przytyła ani nic..
u kocurka o tyle lepiej, ze wetka oglądała dokłądnie "sprzęt" Xelmiego czy dobrze wykształcony czy są te haczyki na penisie itp... i podjęła decyzje ze mozna ciachac, a przy kotce... ? nie ma co oglądac zasadniczo zeby sie dowiedzieć..

zapytaj po prostu weta czy uważa, ze mozna juz ciac czy nie. i jesli masz zaufanie do niego to ustal z nim to, kiedy ciac.
nie wiem niestety kiedy pierwsza rujka mozebyc, to od kotki indywidualnie tez zalezy, slyszalm o takich co w 5 msc dostały rujki lub po roku dopiero..wiec duzo mozliwosci jest.
wydaje mi sie ze lepiej nie czekac na pierwsza rujke, mi vetka mowila, ze ciahcniecie przedw dwiekszym stopniu chroni przed np. rakiem sutka niz jak juz była po rujce..
ale co vet to opinia.
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Śro kwi 06, 2011 17:49 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

1. teraz to już w każdej chwili, jak nawet 5 miesięczne kotki mogą rujkować
2. nie ma przeszkód do ciachania przed rujką, ja Balbinę tak ciachałam (7,5 miesiąca miała), lepiej ciąć póki nie ma bo potem jak już dostanie to może mieć ruję permanentną i trzeba przerywać hormonami aby wysterylizować. a nawet przed rują to lepiej bo to daje praktycznie pewność niezachorowania na raka sutka itd.
3. 2 lub 3 tygodnie zależy jak wet zaleci
4. nie trzeba, można spokojnie ciachać, i tak urośnie a brak jajników i macicy jej w tym nie przeszkodzi :D
5. są ciche rujki, które można przeoczyć, objawiają się nie wypinaniem doopy i darciem mordki, ale jak wetka mówiła większą "miziastością"
[

kasumi

Od: Pt sty 15, 2010 23:19

Post » Śro kwi 06, 2011 19:30 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

o jak rany - większą miziastością? 8O 8O
u nas jest większa miziastość od trzech dni
(a Loki dziwnie się zachowuje i śpiewa nocami na balkonie, chociaż kastrowany 1 października)
Dzięki dziewczyny mam jasność, czyli nie czekam na rośnięcie, tylko szczepię i jak wet powie, że można, to ciachamy
skoro może mieć w środku wszystko wystarczająco duże, mimo małych gabarytów zewnętrznych, to w porząsiu

pozytywka

Post » Czw kwi 07, 2011 7:03 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

witam Obrazek

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw kwi 07, 2011 7:55 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Hejka z rana! :1luvu:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw kwi 07, 2011 8:09 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

cześć i czołem!
Zdzisława wczoraj przegięła
Włazi ciągle, mimo, że Loki jej mówił, że nie wolno na taki wysoki regał, gdzie pod samym sufitem stoją różne ładne butelki (substytuty wazonów) i inne dzińdziboły.
Wczoraj tam wskoczyła i strąciła jedyną fajna i trochę wartościową rzecz w moim domu - secesyjny wazon ze smokami Rosenthala :(
To jest porcelana opleciona metalowymi smokami - wazon popękał od środka, od zewnątrz trzymają go te smoki :evil:
Muszę wymyslić, jak rozsmarować od wewnątrz jakąś substancję, która scali tę porcelanę, żeby się nie skruszyła

Natomiast Loki dziwaczeje coraz bardziej, chodzi po domu i udaje Caillou - dokładnie podrabia dźwięki przez nią wydawane - ale wyraźnie się tego wstydzi, bo przyłapany na gorącym uczynku, szybko umyka.
Wygląda na to, że on sobie coś trenuje - może powtarza jej gaworzenie, żeby zrozumieć czym ona jest?
Bo nie wygląda na to, żeby uważał, że należą do jednego gatunku :?

pozytywka

Post » Czw kwi 07, 2011 8:14 Re: Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou już razem

Przykro mo Pozytywko, na pewno żeś się Pani wqrwiła potężnie ale kot niestety wejdzie wszędzie :x

Może Loki czuje się odrzucony i kombinuje, że jak zacznie ćwierkać tak jak mała to znów bedziecie go kochac tak jak dawniej :roll:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

[poprzednia][następna]