Ad. 1 Ja tylko i wyłącznie pożyteczne posty piszę, tak więc wypraszam sobie...
Ad. 2 Ale po co pisać merytorycznie, jak wyjawiłaś właśnie, że nie rozumiesz.
Ad. 3 Może warto się skupić na tym, żeby Fiona już nie mężniała.
W razie czego zmniejsz jej racje żywieniowe, bo jak nie ma dużo ruchu, to może mniej jeść, szczególnie wypełniacza w postaci makaronu. No i nie wiem, co masz na myśli pisząc, że Fiona na śniadanie dostaje dwie garście chrupek. Może to jest tyle, ile powinna dostawać przez cały dzień. Nie możesz tego, co jej dajesz zważyć i porównać z normą na opakowaniu? Ile dajesz jej tego mięsa, makaronu i warzyw?
Wskazówki lek. wet. Doroty Sumińskiej:
"Zapotrzebowanie bytowe zdrowego dorosłego, 10-kilogramowego niepracującego psa na białko wynosi ok. 4-6 dkg; jest to odpowiednik mniej więcej 10-15 dkg mięsa, a więc ilości niewielkiej. Zapotrzebowanie bytowe to podstawowe zapotrzebowanie niezbędne do przemiany fizjologicznej w organizmie bez dodatkowych obciążeń. Zatem zapotrzebowanie pokarmowe psów pracujących jest mniej więcej dwukrotnie większe.
Dobowa porcja przeciętnego, zdrowego, niepracującego 10- kilogramowego psa powinna zawierać po równo mięso, węglowodany i warzywa. A więc jeśli podajemy 10-15 dkg mięsa (ew. z dodatkiem innych produktów białkowych), to podajemy 10 dkg węglowodanów i 10 dkg warzyw. Kierujemy się w tym przypadku zdrowym rozsądkiem. Trzeba uwzględnić także apetyt i temperament psa. Zwierzę, które spędza większość dnia w domu, ale jest bardzo żywe i ruchliwe, może mieć trochę większe potrzeby.
Pomocny będzie schemat: 1-2 dkg mięsa na 1 kg masy ciała psa/dobę.
1 dkg/ kg masy ciała - psy duże"
2 dkg/kg masy ciała - psy małeTu masz na dwóch stronach cały artykuł, może Ci pomoże.
http://www.pzn.org.pl/porady/8-pies-prz ... ml?start=1