Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka ♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 17, 2014 19:04 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

Nie ŚOK tylko MCV to średnia objętość krwinki czerwonej
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Pt sty 17, 2014 19:06 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

Matko, bo ja już googluję i się masakruję że ma hipoglikemię 8O
W ogóle to zabieg sam i gojenie ranki oceniam na bardzo dobrze, ale reszta? Wyraźnie powiedziałam, że chcę profil podstawowy, nerkowy i wątrobowy z jonogramami. Jak widać, zrobiono jej sam profil podstawowy. Do ilu jeszcze wetów mam iść żeby w końcu trafić na porządnego?

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Pt sty 17, 2014 19:11 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

Najlepiej powiedz, że chcesz żeby wysłali krew do Labwetu i żeby zrobić tam cały profil rozszerzony (chyba tak to się nazywa) plus jonogram.
Weci mają katalogi z labwetu i mają tam całą rozpiskę co i za ile.

takie szczegółowe badania nie są wiele droższe, a badają wiele parametrów.
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Post » Pt sty 17, 2014 19:12 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

MCV to średnia objętość erytrocytu. Czasem jak jest mała to mogą być niedobory żelaza, jak Ci tam wychodziło w Kalku? Samych erytrocytów jest dość dużo, ale to może być spowodowane stresem lub odwodnieniem. Przed badaniem pewnie nic nie jadła, a w barfie jest sporo wody, więc po prostu zadbaj, żeby więcej piła. Niska glukoza też bywa efektem głodu.

http://www.portalweterynaryjny.pl/artyk ... ia-43.html
http://www.portalweterynaryjny.pl/artyk ... ia-45.html

Możesz jeszcze przedzwonić albo przejść się do lecznicy, ale moim zdaniem wyniki są bardzo ładne. Nie ma dużych odchyleń od norm ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt sty 17, 2014 19:13 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

Kurcza jak to szło z tą glukozą hmmmm jak mi to wetka mówiła. Nie chce Cię wprowadzić w błąd ale to chyba chodziło o zestresowanie. Jak kot długo nie je bo jest na czczo i się zestresuje to glukoza może wyjść niska.

Jak będę po weekendzie u wetki to zapytam z ciekawości :ok:

Wiem, że Tofi tak miał raz jedyny, każda kolejna biochemia glukoza w normie.
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pt sty 17, 2014 19:16 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

W kalku żelazo wychodziło bardzo ładnie, ale wiesz - ona dopiero od początku roku to je, a przedtem miała inne jedzenie.
Nie będę już się z tą lecznicą męczyć, za kilka miesięcy zrobię Perełce pełne badania siuśków i krwi, ale pójdę do weta jaki jest najbliżej, żeby się koteczek nie stresował (biedna się tak trzęsła w autobusie :( )
Moje kochane maleństwo :1luvu:

Miraclle pisze:Kurcza jak to szło z tą glukozą hmmmm jak mi to wetka mówiła. Nie chce Cię wprowadzić w błąd ale to chyba chodziło o zestresowanie. Jak kot długo nie je bo jest na czczo i się zestresuje to glukoza może wyjść niska.

Jak będę po weekendzie u wetki to zapytam z ciekawości :ok:

Wiem, że Tofi tak miał raz jedyny, każda kolejna biochemia glukoza w normie.

Dzięki Baś :1luvu: :1luvu: Ona nie jadła długo, od 17 poprzedniego dnia, więc prawie 24h bez jedzenia. Będę jej dolewać wody do barfów, bo odkąd to je to prawie nie pije osobnej wody.

Spilett

Post » Pt sty 17, 2014 19:16 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

Niedokrwistość odpada, bo erytrocytów aż na nadto. Wg mnie tak jak pisałam wcześniej to problem z nawodnieniem.
Perełka długo nie piła, nie jadło to swoje robi i dało rzut na morfologię.

Dziwne, że wetka od razu nie objaśniła wyników.
Nie masz obowiązku znać norm i co za co odpowiada :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pt sty 17, 2014 19:18 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

Miraclle pisze:Niedokrwistość odpada, bo erytrocytów aż na nadto. Wg mnie tak jak pisałam wcześniej to problem z nawodnieniem.
Perełka długo nie piła, nie jadło to swoje robi i dało rzut na morfologię.

Dziwne, że wetka od razu nie objaśniła wyników.
Nie masz obowiązku znać norm i co za co odpowiada :roll:

Jak się czekało 2 dni na wyniki... Nawet tam napisali: "kontrola po sterylizacji, ok" -> nie ma to jak wyczerpujący opis. W mailu też nic, oprócz tytułu 'wyniki'.

Spilett

Post » Pt sty 17, 2014 19:21 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

2 dni 8O

Nawet jak do labwetu idą do na drugi dzień weci mają wpis od nich na maila.
Wetka powinna albo osobiście albo telefonicznie omówić z Tobą wyniki :evil:
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pt sty 17, 2014 19:22 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

U mnie Luna była tak zestresowana, że glukoza wyszła powyżej 200... i przed tym mnie wetka ostrzegała, że może być wręcz horrendalna ilość. Ale może to zależy od kota? Może Perełka była mniej zestresowana, a bardziej głodna? :D

Ale erytrocyty też skaczą wraz ze stresem, a MCV nie... Skontaktuj się z wetką, ona pewnie będzie najlepiej wiedziała ;)

U mnie też nie objaśniali wyników. Po prostu posłali maila i "róbta co chceta". Sama kupiłam Immunodol, bo Luna z kolei miała za mało leukocytów, podobno czasem to "ten kot tak ma", ale beta glukan nigdy nie zaszkodzi. I ja na maila czekałam rany boskie od czwartku do wtorku... Teoretycznie wyniki były już w sobotę, ale mam całe miasto praktycznie do przejścia do tej lecznicy...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt sty 17, 2014 19:32 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

Ja od 2,5 roku w zależności od wyników morfologia jest średnio co 2 -3 miesiące. Biochemia co ok 6 miesięcy.
Nie raz jak coś się dzieje badamy częściej lub tylko dany parametr.

Zawsze jest tak samo. Jak bada laborantka kliniki to wyniki sa tego samego dnia. Zawsze proszą o telefon pod wieczór. W telefonie krótki opis, jak dobre wyniki to zostawiają je na recepcji żeby sobie odebrać. Jak są jakies odchylenia ale nie groźne to od razu mówi z czego tak, a nie inaczej (tak jak w tym wypadku u Perełki). Jak coś się dzieje i wymagana jest interwencja, każe umówić się na konsultację na drugi dzień i osobiście i tak opowiada mi o każdym parametrze.

Jak idzie do labwetu to cała procedura j.w. z tym, że następnego dnia.

Przez te prawie 3 lata co nie co wiem o interpretacji wyników ale wetka i tak zawsze wszystko opisuje jakbym widziała to pierwszy raz.

Dla mnie to takie poczucie, że przykłada się do swojej pracy i nie zbywa mnie.

Betaglukan nie zaszkodzi :ok:
Fajnie działa :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pt sty 17, 2014 19:34 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

Co do stresu i wyników to płytki też lubią spadać podczas stresu.
Z resztą stres może wpłynąć na wiele parametrów to tylko pokazuje jaki jest niebezpieczny dla zdrowia i życia.
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

Post » Pt sty 17, 2014 19:48 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

No to ładnie, profesjonalnie do tego podchodzą - ja pewnie sama musiałabym się pofatygować, żeby otrzymać jakąś informację. U mnie mnóstwo wyników było dziwnych, ale koniec końców wszystko się sprowadzało do stresu - kreatynina tylko jakoś tak wysoko, jak na tak młodego kota, bo 1.6, także muszę przypilnować stosunku wapń:fosfor i nie przekraczać zalecanych dziennych porcji tych pierwiastków, bo może to sugerować, że Luna ma lekkie predyspozycje do choroby nerek.
A o beta glukanie czytałam, że właśnie fajny, a w końcu to w sumie naturalne jest ;) zrobię kurację i później powtórzę badanie, czy leukocyty skoczyły wyżej.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt sty 17, 2014 20:03 Re: Perełka, Puszynka i Śnieżek, czyli chomikowy świat kotka

Bellemere pisze:No to ładnie, profesjonalnie do tego podchodzą - ja pewnie sama musiałabym się pofatygować, żeby otrzymać jakąś informację. U mnie mnóstwo wyników było dziwnych, ale koniec końców wszystko się sprowadzało do stresu - kreatynina tylko jakoś tak wysoko, jak na tak młodego kota, bo 1.6, także muszę przypilnować stosunku wapń:fosfor i nie przekraczać zalecanych dziennych porcji tych pierwiastków, bo może to sugerować, że Luna ma lekkie predyspozycje do choroby nerek.
A o beta glukanie czytałam, że właśnie fajny, a w końcu to w sumie naturalne jest ;) zrobię kurację i później powtórzę badanie, czy leukocyty skoczyły wyżej.

U Kubusia długo kreatynina była zawsze w okolicy 1,3 - 1,4 później jak nerki dały o sobie znać to wiadomo :roll:
Ale u nas to FeLV swoje zrobił.

Musisz pilnować nereczek co by za czasu wyłapywać nieprawidłowości tfu tfu :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek

Miraclle

[poprzednia][następna]