Broszka & Company cz.3

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 03, 2012 15:56 Re: Broszka & Company

morelowa pisze:Z płatków też może być :mrgreen: :mrgreen:

Niestety - może za rok :wink:
Zerwałam dziś ostatnie laski rabarbaru i tak się zastanawiam:
upiec ciasto czy dodać do jabłek w słoiki? :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon wrz 03, 2012 17:20 Re: Broszka & Company

Ja dodałabym do jabłek, bo póżniej do ciasta też można wykorzystać - a w środku zimy kruche z akcentem rabarbarowym bezcenne :ok:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Pon wrz 03, 2012 17:54 Re: Broszka & Company

ewan pisze:Ja dodałabym do jabłek, bo póżniej do ciasta też można wykorzystać - a w środku zimy kruche z akcentem rabarbarowym bezcenne :ok:

No właśnie, chyba tak zrobię :mrgreen:
A upiekę kruchy placek ze śliwkami i kruszonką :P
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pon wrz 03, 2012 20:02 Re: Broszka & Company

ja mam fajny przepis na szybkie kruche robione mikserem, piekę z jabłkami i śliwkami właśnie :lol:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Post » Pon wrz 03, 2012 21:02 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:
morelowa pisze:Z płatków też może być :mrgreen: :mrgreen:

Niestety - może za rok :wink:
Zerwałam dziś ostatnie laski rabarbaru i tak się zastanawiam:
upiec ciasto czy dodać do jabłek w słoiki? :roll:

Łodygi, proszę pani :wink: W laskach to byla kiedyś wanilia - nawiasem mówiąc, komu to przeszkadzalo?

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon wrz 03, 2012 21:17 Re: Broszka & Company

Ale wanilia jest nadal do kupienia w laskach :lol:
Obrazek

Ernest Hemingway

ewan

Post » Pon wrz 03, 2012 21:25 Re: Broszka & Company

Raz na sto lat i trzeba się dobrze nalatać, żeby dostać.

felin

Post » Pon wrz 03, 2012 21:27 Re: Broszka & Company

ewan pisze:ja mam fajny przepis na szybkie kruche robione mikserem, piekę z jabłkami i śliwkami właśnie :lol:

poprosimy o przepis :)
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Pon wrz 03, 2012 21:40 Re: Broszka & Company

felin pisze:Raz na sto lat i trzeba się dobrze nalatać, żeby dostać.

To się pochwalę - od niedawna mam na targu kiosk z produktami naturalnymi: przyprawy jakie sobie klient życzy: kardamon mielony i w całości, gałka muszkatołowa takoż, wanilia w laskach etc - nic tylko kupować :ok: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon wrz 03, 2012 21:51 Re: Broszka & Company

felin pisze:Raz na sto lat i trzeba się dobrze nalatać, żeby dostać.

E tam, w każdym markecie można kupić. Choćby firmy Kamis w szklanych rurkach, lub w normalnej, dluższej torebeczce. Mogę kupić i wysłać jeżeli faktycznie nie możesz dostać u siebie.

Przepis podam chętnie bo jest bardzo prościutki, szybki a ciasto naprawdę dobre, kruszonka na wierzchu bardzo chrupiąca.
Potrzebny mikser z dwoma rodzajami trzepaczek, tymi klasycznymi i tzw. świderkami - są zawsze w komplecie.

Składniki:
1 szkl.cukru kryształu
2,5 szkl.mąki tortowej
1 k. margaryny np.Kasia
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do piecz.
cukier waniliowy, cynamon

Margarynę utrzeć z 1/2 szkl. cukru na puch, dodać 4 zółtka i dobrze zmiksować klasycznymi trzepaczkami miksera.
Zmienić trzepaczki na świderki, wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i krótko ok.2-3 min. roztrzepać całość - powinna utworzyć się drobna kruszonka, im dłużej będziemy miksować tym
bardziej ciasto będzie się łączyć.

4 białka ubić z pozostałą 1/2 szkl.cukru

Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Tortownicę wysmarować i wysypać bułką tartą.
Połowę kruszonki wyłożyć do tortownicy, lekko ugnieść ręką na całej powierzchni. Położyć starte jabłka lub węgierki - śliwki skórkami do góry, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.Wyłożyć pianę z białek i posypać pozostałą kruszonką.
Piec ok.40 min.
Naprawdę polecam :lol:
Obrazek

Ernest Hemingway

ewan

Post » Pon wrz 03, 2012 22:08 Re: Broszka & Company

Wiem, że Kamis to sprzedaje tylko już chyba z rok nie widzialam. Spytam czy jest zapotrzebowanie (mam nadzieję, że będzie, bo kurza twarz, narobilam gruszek w syropie i może w końcu uda mi się namówić mamę na gruszeczki w sosie waniliowym 8) ) i jakby co, to poproszę.

Btw, Broszka - pytalam koleżanki o hipoterapię, ale nie jest zainteresowana. Poza tym, podobno trzeba do tego jakiś dwuletni kurs robić, więc może nie być latwo znaleźć chętnych.

felin

Post » Wto wrz 04, 2012 6:47 Re: Broszka & Company

felin, łodygi naszego rabarbabru to po prostu niezłe laski :mrgreen:
A wanilię w laskach kupuję tam gdzie mąki chlebowe, cukier trzcinowy, sól morską i himalajską, oliwy itp i również większość przypraw.
Można tam kupić na sztuki: jedną, kilka, kilkanaście a nawet 50 szt.
Wiele razy kupowałam i zawsze była świeża i pachnąca - w przeciwieństwie do tej kamisowej którą kiedyś kupiłam w markecie :wink:
Tu link do 5szt: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3684&page=
jak wrzucisz w wyszukiwarkę sklepową "wanilia laski" to zobaczysz całą listę.
Za jakiś tydzień będę robić zamówienie, jak coś to mogę wziąć dla Ciebie ;)
Mam tam rabat stałego klienta i przesyłka listem ode mnie do Ciebie będzie sporo tańsza niż do Ciebie z bogutynmlyn bo tam musiałabyś za kuriera zapłacić 20,- :wink:

ewan, przepis wygląda fajnie - wypróbuję :ok:

Coś mi strzeliło w kręgosłupie i mnie doszczętnie uziemiło - a tyle roboty mnie czeka :(
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Wto wrz 04, 2012 7:25 Re: Broszka & Company

Wanilię to nawet w Opolu można dostać, głównie tę kamisa. A we Wro to już na pewno w różnych smakach świata, w galeriach, w sklepach z kawą i herbatą - widywałam.

A jakby w przepisie zastąpić margarynę - masłem? Chyba byłoby jeszcze lepiej :wink:

A ten bogutynmłyn ma super ofertę, tylko dość drogą, szczególnie z dostawą. Ale jak sobie wymyślę co mi się przyda [bo cukier trzcinowy wychodzi mi taniej w sklepie] to sobie taki świeczniczek z soli himalajskiej fundnę i tę sól do zjedzenia też. Szkoda, ze nie mam tu nikogo z kim można by się podzielić opłata za dostawę :?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto wrz 04, 2012 8:24 Re: Broszka & Company

Morelowa, ja nie wiem jak wyjdzie z masłem bo jest cięższe (w sensie większej ilości tłuszczu zwierzęcego) ale możesz spróbować. Jest naprawdę bardzo dobre i robi się go 10 min, Tylko proszę pamiętać aby długo mąki nie miksować, tylko do połączenia się z tłuszczem i żółtkami, to ma być taka drobniutka kruszonka.
Świeża wanilia z pewnością dużo lepsza od kamisowej :lol:
Obrazek

Ernest Hemingway

ewan

Post » Wto wrz 04, 2012 8:30 Re: Broszka & Company

Morelowa, pooglądaj sobie dokładnie co byś chciała kupić to mogę wziąć dla Ciebie i przekazać razem ze słoikami :wink:
Oferta jest tak duża że zawsze mam dylematy bo chciałabym wypróbować wiele artykułów a nigdy nie starcza mi kasy :evil:
Mam w przechowalni wrzucone różności, zawsze dodaję je do koszyka a potem po kolei kasuję bo suma za wysoka... :|
Cukier, sól i przyprawy jednak mi wychodzą taniej niż w sklepach, tym bardziej że sklepów też nie mam pod ręką i muszę daleko dojechać więc również dochodzą niemałe koszty dojazdu.
W bogutynmłyn kupuję rzadziej ale za to większe ilości - im większe opakowanie tym jest tańsze.
No i jak już pisałam kilka razy - to jedyne miejsce gdzie jest taki wybór mąk, zawsze świeżutkich bo to młyn i robią je na miejscu. Pyszne pieczywo wychodzi :P A mąk chlebowych w zwykłych sklepach po prostu nie nie ma.
Kupowałam w Bogutyn Młyn wysyłkowo mąki na chleb i otręby dla koni jeszcze w czasach kiedy nie mieli sklepu internetowego - telefonicznie. I od początku widzę jak wciąż rozwijają ofertę, niezmiennie jestem w szoku ile nowych produktów dodali między moimi zamówieniami :)

Ah, rozpisałam się :mrgreen:
Naprawdę nic mi nie płacą za reklamowanie sklepu ;)
Po prostu jestem od wielu lat zadowoloną klientką, nawet mimo ostatnio znalezionego sznurka w mące :lol:
Zresztą w ramach reklamacji przysłali nową mąkę - całe 5 kg :wink:

ewan, ja robię kruche zawsze z masłem - zobaczymy jak mi wyjdzie wg Twojego przepisu bo chciałam dzisiaj upiec ze śliwkami - oczywiście jak mnie plecy przestaną napier... #@%^&% :evil:
ewan pisze:śliwki skórkami do góry
:?: zawsze kładłam skórką na dół :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]