Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 06, 2010 11:17 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

anulka111 pisze:A jak ona sie zachowuje w zwiazku z ignorem?

Na razie jakby nigdy nic :roll:
Biorac prysznic, musialam wlozyc w ignorowanie sporo wysilku, bo balansowala na brzegu wanny
opanowalam brzydka chec szurniecia jej strumieniem wody po grzbiecie
dobra Birfanka, dobra! :piwa:
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Pt sie 06, 2010 11:20 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Jestes po prostu wspanialomyslna ;) :mrgreen: A ja mam lenia -nic mi sie nie chce ,a za mieszkanie pora sie zabrac ;)A potme musze skoczyc do biblioteki z ksiazkami ;)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt sie 06, 2010 13:39 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Zazdroszcze biblioteki :lol:

Sikajacy Potforr swiergoli za zamknietymi drzwiami i sie dobija, ale nie ze mna takie numery, Brunner :!:
Drugiej szansy nasikania na lozko nie bedzie! :twisted:
Obrazek

Birfanka

Post » Pt sie 06, 2010 13:45 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Ile tu się dzieje. Strumpf piekną ma kryjówkę i pięknie jojczy. :D

Birfanko a w związku z laniem Fifinki próbowałaś polecanych na forum kropli Bacha lub Feliwaya?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pt sie 06, 2010 13:58 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Tutaj tego nie mozna znalezc. Ale watpie, zeby pomogly, bo Fifinka tym laniem ze mna dialoguje, jak jej cos nie pasi (np. zamkniete drzwi, wszystko jedno, czy chce wejsc, czy wyjsc), to sik i juz, ten typ tak ma... :?
Zaczelo sie w czasie pierwszej rujki i sterylizacja nie pomogla, przed rujka NIGDY nie nasikala poza kuwete... ech, ze ja wtedy nie wiedzialam, ze mozna wysterylizowac przed rujka, ona juz duza przeciez byla, wiec te wage minimalna by miala.
Moze to tez skutek tego, ze ona jest najnizej w hierarchii? Hodowca od Puszka mnie ostrzegala, ze trzy to nie jest dobra liczba kotow w domu, ciezko o to, zeby sie zgadzaly, najlepiej jak jest liczba parzysta, wiec albo 2, albo 4-ale na cztery nie mozemy sobie pozwolic, ani finansowo, ani zdrowotnie (TZ ma alergie).
I tak sie dogaduja dosc dobrze, wojny nie ma, ale Fifinka leje (na szczescie od czasu do czasu, nie kilka razy dziennie :strach:) i nic nie poradze-tzn. poradze o tyle, ze usuwam co sie da z zasiegu zalania. Szkoda mi, bo wygladala na naprawde szczesliwa razem ze mna i starszakami w tym pokoju, co jej znowu odstrzelilo? :?
Obrazek

Birfanka

Post » Pt sie 06, 2010 14:04 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

O, a to zaskoczenie.. Hmm..niezupełnie się z tą liczbą zgadzam.. :oops: . Mam trzy, ale takich problemów na szczęście nie, za to mimo parzystych liczb, przy większej ilości kotow może któryś być nieszczęśliwy.. Dość tu przykładów.
Birfanko, a krople Bacha to się chyba zamawia u forumowej Ryśki? Z opisem problemu. Może spróbuj?
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pt sie 06, 2010 14:11 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Musze poczytac, dzieki :)
Jako problem to dosc nietypowe, bo ona nie sika regularnie. Czasem wyraznie widac przyczyne (np. te zamkniete drzwi, albo niesprzatnieta kuweta), a czasem nie wiadomo, o co jej chodzi.
Problemow z pecherzem nie ma...

Edit: przenioslam do osobnego postu
Ostatnio edytowano Pt sie 06, 2010 14:15 przez Birfanka, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Birfanka

Post » Pt sie 06, 2010 14:14 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Nie wiadomo, co gorsze.. Z jednej strony, dobrze, że zdrowa, z drugiej latwiej wyleczyć pęcherz, niż dojść psychicznej przyczyny. Ehh.. A Ryśka dobiera wlaśnie indywidualnie te krople. Trzymam kciuki!!! :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pt sie 06, 2010 14:16 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Z kciukow sie ciesze, przydadza sie :)

Z ta parzysta liczba kotow, to jej chodzilo o taka od 2 do 8-10, bo powyzej 10 to tez beda problemy, nawet z parzysta liczba. Ale ponoc najwieksza roznice sa przy mniejszej ilosci, wlasnie 3, a nie 2 albo 4. Z tym ze nie zawsze, Kretki moze sie dobraly :lol:
A one nie sa siostrzyczki, Twoje Kretki? Przynajmniej dwie?
Obrazek

Birfanka

Post » Pt sie 06, 2010 23:21 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Z liczba kotow to ja uwazam ,ze jest inaczej -dwupak to ideal ,jesli razem wziete lub dokacanie maluchem , powyzej dwupaku to juz male spoleczenstwo kocie.....i moze byc roznie ....Blusik ostrzegala mnie ,ze np. jak sie moje koty dogaduja, to ja bede mogla cos powiedziec jak Rys dojrzeje czyli bedzie miec tez trzy lata......bo kotom uklady sie zmianiaja i duzo zalezy od charakteru kotow ,ktore sie spotkaly w jednym domku. Ragdole i mco uchodza za latwe w dokacaniu,ale czujna jestem na zachowania negatywne reaguje na tyle na ile moge.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Sob sie 07, 2010 8:19 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Birfanko to wydaje mi sie, że Fifinka ma podobny charakter do mojej Łapki.
Kiedy Łapka nie była jeszcze wysterylizowana, (a nie była dość długo, miała 2 i pół roku, kiedy ją ciachnęłam), to wtedy też sikała, jak jej się coś nie podobało. Głównie chodziło o wychodzenie na dwór.
Ale Łapka nie lubi też podróży, więc mi kiedyś nasikała na rzeczy przeznaczone do spakowania.
Na szczęscie po sterylizacji prawie przeszło.
Ostatnio Łapka nasikała na łóżko 2 lata temu, bo jej nie otworzyłam drzwi i nie wypuściłam jej w nocy na dwór. :twisted:

Wydrukowałam sobie topielca i będę chyba dzis lub jutro robić. :D
A na wierzchu dam borówki i posypię cukrem pudrem.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob sie 07, 2010 8:28 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Czesc :) moje koty fochy stroja z jedzeniem ....ja chyba tez megafocha im urzadze....a jak ukarana siusmajtka:) o wlansie moglabys ja na lozko wpuszczac w majtkach .....znajoma hodowczyni kocurowi zaklada pampersa :wink:

anulka111

Post » Sob sie 07, 2010 9:59 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Mimblo, to smacznego :P
I napisz, jak wyszedl-ja tez chyba w przyszlym tygodniu upieke, w ogole bede piec i gotowac, bo od poniedzialku do piatku mamy goscia, przyjezdza syn TZ :)

A z tym sikaniem, to forma dialogu u niektorych kotow, ale Ffifinka w koncu przesadzila-bardzo uwazalam, zeby jej nie frustrowac, bo nasika, ale skoro sika i tak, to sie z uwazaniem nie ma co zbytnio wysilac :twisted:
Dzis drzwi lazienki w trakcie wietrzenia byly zamkniete-nastawilam sie psychicznie na kaluze przed drzwiami, ale nie bylo 8)

Anulko, no tak, co kot, to charakter. Ja dokacalam kociakiem, ale to wlasnie ten byly kociak leje :roll:
Mayi duzo czasu zajelo zaakceptowanie Puszka, choc miala rok i 2 miesiace, jak przyszedl, a on mial 4 miesiace, jednak zadne z nich nie lalo z tego powodu.
Najlepsze, ze jak bylismy w grudniu pare dni w Prowansji, razem z kotami, to Fifinka nie nasikala ani w czasie podrozy (trwajacej 3 godziny tam, i ponad 4 godziny z powrotem), ani w trakcie pobytu, choc byla zamknieta w pralniospizarce (z oknem), starszaki byly osobno, na pietrze z nami (oczywiscie nie siedziala tam caly czas, bralam ja z nami do pokoju, ale wylacznie pod nadzorem, samopas nie puszczalam, starszakow zreszta tez samych nie).

Pampers dla Fifinki 8O :strach: :ryk:
Nie, nie zrobie jej tego, mam juz pomysl-wlasnie zmienilismy podgumowany ceratowy obrus w jadalni, wiec po wyjezdzie goscia, rozloze stara cerate na lozku, na poscieli, a pod narzuta, i Fifinka moze sobie sikac do woli! :twisted:

Dzis, jak otworzylam drzwi pokoju, to czyhala pod drzwiami i wdarla sie jak torpeda :twisted: (nauka nie idzie w las!-metoda Mayi :mrgreen: ) i dala nura pod lozko-teraz strzela focha, bo ja skrzyczalam i wypedzilam z pokoju 8)
Obrazek

Birfanka

Post » Sob sie 07, 2010 10:46 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

haha a moze ona od tych krzykow zestresowana 8)

anulka111

Post » Sob sie 07, 2010 10:57 Re: Trójkot birmański n° 2 - wreszcie jest lato!

Przeciez wczesniej nie krzyczalam, a ona lezala na lozku i wygladala na zadowolona :roll:
A od wczoraj ja skrzyczalam dwa razy i nie nalala jak dotad... moze wlasnie jak sie krzyczy, to nie sika :twisted:
Obrazek

Birfanka

[poprzednia][następna]