Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']Kocio [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 02, 2023 8:42 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Na czarnych krążkach miałam sporo klasyki, trochę muzyki popularnej (Anna German, Irena Santor), część już kiedyś wyrzuciłam, ale i tak zostało - chyba sprzedam (jest taki sklep, skupują za grosze, ale przyjeżdżają po odbiór), bo adapter zepsuty, zresztą przy kotach taka "obrotowa zabawka" długo by nie przetrwała :wink:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon sty 02, 2023 10:41 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Moi Rodzice, niestety już nieżyjący, w sposób szczególny oglądali zawsze Koncert Noworoczny. Ubierali najbardziej eleganckie zestawy jakie mieli w szafie, Mama dodatkowo poprawiona fryzura, makijaż, perfumy, itd. Dwa wielkie fotele ustawione przed monitorem, przygotowane kieliszki i szampan na finałowy Marsz Radetzkiego, telefon wyłączony, nikomu nie wolno było wtedy dzwonić ani przyjść.
Ale to już było tak dawno, czasy się zmieniają...
Ja na przykład nie odbieram telefonów jak leci Klan :ryk: Wciągło mnie kilkadziesiąt lat temu :ryk:
Czy w Łodzi też dzisiaj taki piękny, słoneczny wiosenny dzień? :P
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Pon sty 02, 2023 11:05 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Bardzo ładny sposób uczestnictwa w koncercie! :D
Tegoroczny koncert, poświęcony głównie utworom Josepha Straussa, podobał mi się bardziej niż ubiegłoroczny - choreografia i kostiumy baletu wydały mi się bardziej tradycyjne, do tego pierwszy raz zaproszono chór. A Franz Welser-Möst ładnie prowadzi straussowskie koncerty.
W Łodzi raczej szaro, słońce nie świeci.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon sty 02, 2023 11:53 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Ale miły zwyczaj! Chociaż ja też zawsze staranniej ubrana niż zwykle bo zawsze z wizytą u Rodziców i w dodatku urodziny Sis. No ale w tym roku był debiut bo pierwszy raz w domu byłam z wiadomych względów - grypa, taka jej mać
A pomysł z chórem - super!!!
Tak się zastanawiam: ludzie na widowni oglądają jakoś balet?

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Pon sty 02, 2023 11:54 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Chyba nie, nie widać na sali żadnego ekranu.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon sty 02, 2023 14:29 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Dopiero się pozbierałam :strach:
jozefina1970 pisze:Taaak, jestem skłonna uwierzyć, że Ty też dwa razy wysłuchałaś tego badziewia - pierwszy i ostatni bo faktycznie dobra kobieta z Ciebie :-)
Tylko... Niepokoi mnie postawa Justyna, hi, hi. Pozdrów go, swoją szosą.

Pytanie czy on zasłużył, ale pozdrowię oczywiści, dziękuję, zaznaczają, że tylko dlatego to robię bo to przekazane pozdrowienia.
A tak serio to on chyba nie miał żadnej świadomości jaka to będzie tandeta :)
jozefina1970 pisze:No ale od czego Netflix i YT już Premium ostatnio.

Mam to, mam kodowane kanały filmowe i... kiepsko jest. Pierdyliony filmów, ale żeby znaleźć coś dobrego trzeba się naszukać, a gwarancji nie ma, że to się da oglądać

Też to miałam, i takie jeszcze rarytasy jak np duety miłosne Callas i Di Stefano. Zaś co do muzyki popularnej, to ona niegdyś była muzyką a piosenki dały się nucić, w końcu od tego są. a jak miałabym nucić hiphop?
jolabuk5 pisze:Na czarnych krążkach miałam sporo klasyki, trochę muzyki popularnej (Anna German, Irena Santor), część już kiedyś wyrzuciłam, ale i tak zostało - chyba sprzedam (jest taki sklep, skupują za grosze, ale przyjeżdżają po odbiór), bo adapter zepsuty, zresztą przy kotach taka "obrotowa zabawka" długo by nie przetrwała :wink:

Przejrzałabym na Twoim miejscu bo niektre winyle są teraz sporo warte i może trzeba sprawdzić?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon sty 02, 2023 14:32 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

czitka pisze:Moi Rodzice, niestety już nieżyjący, w sposób szczególny oglądali zawsze Koncert Noworoczny. Ubierali najbardziej eleganckie zestawy jakie mieli w szafie, Mama dodatkowo poprawiona fryzura, makijaż, perfumy, itd. Dwa wielkie fotele ustawione przed monitorem, przygotowane kieliszki i szampan na finałowy Marsz Radetzkiego, telefon wyłączony, nikomu nie wolno było wtedy dzwonić ani przyjść.
Ale to już było tak dawno, czasy się zmieniają...
Ja na przykład nie odbieram telefonów jak leci Klan :ryk: Wciągło mnie kilkadziesiąt lat temu :ryk:
Czy w Łodzi też dzisiaj taki piękny, słoneczny wiosenny dzień? :P

Bardzo piękny zwyczaj, u nas też się oglądało ale nie tak uroczyście.
Ja też oglądam te brednie. Oglądam jak komedię, nie lubię bohaterów, uważam że to bardziej sitcom niż cokolwiek innego, ale jakoś mnie uzależnił :lol:
Tyle, że ja oglądam w kupie, z całego tygodnia. Nie miałabym cierpliwości (i chyba też możliwości), żeby tak codziennie śledzić
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Pon sty 02, 2023 14:33 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Wiecie co? Może i wstyd się przyznać, ale zaspałam i nie widziałam tegorocznego koncertu, a jak się ocknęłam to pogalopowałam oglądać TCS :oops:

Katarzynka01

Post » Pon sty 02, 2023 14:50 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

ja od pol roku praktycznie nie ogladam TV, jak wlaczam to bardz okazjonalnie, bo np. Mundial. Czasem wiadomosci jakies.
Na kompie czasem jakis serial ale rzadko co mnie wciagnelo, ostatnio amazonowski Wladca Pierscieni, choc mialem tzw. bol dupy, patrzac jak zmasakrowano niektore watki.
Wole ksiazki. I nie tylko czytam ale i zaczalem tlumaczyc - do szuflady - amerykanska sf z lat 40/60. Glupie toto mocno z reguly... ale lubie sie tak odmozdzyc. W PRL bylko tego na lekarstwo, teraz nadrabiam. No i cwicze jezyk przy okazji, acz obawiam sie, ze w efekcie mowie teraz mlodziezowym slangiem z lat 50-60...
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Pon sty 02, 2023 15:40 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Lifter pisze:ja od pol roku praktycznie nie ogladam TV, jak wlaczam to bardz okazjonalnie, bo np. Mundial. Czasem wiadomosci jakies.
Na kompie czasem jakis serial ale rzadko co mnie wciagnelo, ostatnio amazonowski Wladca Pierscieni, choc mialem tzw. bol dupy, patrzac jak zmasakrowano niektore watki.
Wole ksiazki. I nie tylko czytam ale i zaczalem tlumaczyc - do szuflady - amerykanska sf z lat 40/60. Glupie toto mocno z reguly... ale lubie sie tak odmozdzyc. W PRL bylko tego na lekarstwo, teraz nadrabiam. No i cwicze jezyk przy okazji, acz obawiam sie, ze w efekcie mowie teraz mlodziezowym slangiem z lat 50-60...

Po przeprowadzce przez ponad 3 miesiące nie miałam telewizora. Nie było jak go podłączyć między pudłami. Po takim czasie okazało się, że zupełnie się odzwyczaiłam, kompletnie. Nie oglądam wiadomości na żadnym kanale bo mnie jedynie wkurzają i wydają się jakieś takie głupawe, skrótowe, dość prymitywne i przesycone propagandą do tzw wyrzygu (wszystkie, tylko punkt widzenia inny). Przeszłam w całości na różnorakie portale informacyjne, w tym zakazane, rosyjskie. Co nota bene wszystkim polecam bo warto sobie porównać.
Filmowo, mimo kanałów kodowanych, telewizja prezentuje się kiepsko. Na tzw programy rozrywkowe spuścić trzeba zasłonę miłosierdzia, dno.
Sf to zupełnie nie moja bajka, gdy w ogóle widzę w opisie "sf" to nawet nie próbuję oglądać.
Z literatury tego typu to tylko stary, dobry Lem. Na tym etapie się zatrzymałam i nie przewiduję pójścia dalej :)
Nie wiem czy lubisz, ale na Netfliksie jest znakomity dokument - "Długa droga do wojny", o genezie I WŚ, rewelacja, gorąco polecam
Tłumaczenia, nawet do szuflady, to świetny pomysł. Duża satysfakcja gwarantowana :)

Lata temu przetłumaczyłam coś takiego, oczywiście z przekładu francuskiego, nie z sanskrytu :P
https://books.google.pl/books/about/Le_ ... edir_esc=y
To była znakomita i wielce satysfakcjonująca zabawa. Tekst francuski był trudny bo odpowiadający mniej więcej językowi "młodej Polski". Miałam świetną zabawę i ogromną satysfakcję.
Książka została wydana, redakcja okrutnie potraktowała tekst bo nie o język im chodziło, tylko o seks, bo seks się sprzedawał.
A swoją drogą te porady stręczycielki były tak rozwlekłe i nudne, że mowy nie było o jakiejś ekscytacji. No ale tytuł był zachęcający więc się sprzedało :lol:

Katarzynka01

Post » Wto sty 03, 2023 17:38 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Czy wiecie jak wygląda zbrodniarz?
No właśnie tak
W zasadzie to jest ilustracja do "stara kobieta wysiaduje", on nie wysiaduje, on wiecznie żebrze
Obrazek
Zbrodniarz i wielki demoralizator sprowadzający na złą drogę niewinną koteczkę, ona też wzorem swojego idola nieustannie domaga się żarcia
Obrazek
Objedzony (chwilowo) Nodi, zmienia pozycje i nabiera sił do kolejnej przekąski
Obrazek
Takie to są zwierzeta :)

Katarzynka01

Post » Wto sty 03, 2023 17:48 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

U mnie stałe jest głodna Pusia , wrzaskiem domaga się jedzonka do tego ma chyba sklerozę bo czasami zapomina że już jadła. :mrgreen:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Wto sty 03, 2023 18:12 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Nodi to mi potrafi przyłożyć, zwłaszcza gdy wysiaduje na blacie w kuchni. Taki z niego złośnik

Katarzynka01

Post » Wto sty 03, 2023 18:34 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

U nas najglosniej domaga sie jedzenia Lapek. A konkretniej to gdy jest krojone mięsko, to ewidentnie pogania "no, szybciej, szybciej to rob, czekam!".

PS. Nie mam Netfliksa.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Wto sty 03, 2023 19:03 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Niestety przy tarczycy Mru apetyt raczej nie dopisuje, jakieś podstępy muszę uskuteczniać, żeby raczyła coś zjeść.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

[poprzednia][następna]