Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 06, 2011 13:45 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

To jest ciężki nałóg, wiem :D
Kiedy jest już bardzo źle biegiem wciągasz pierwszy z brzegu epilog i jakoś ciągniesz dalej :mrgreen:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Wto gru 06, 2011 13:47 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

epilog to pikuś 8)
ja czytuję również przedmowy, posłowia oraz podziękowania :roll:

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Wto gru 06, 2011 13:58 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

A ja w dzieciństwie myślałam, że "Posłowie" to coś o posłach :mrgreen: Trochę mnie dziwiło, że w tylu książkach o tych posłach piszą. Posłach greckich, oczywiście, o innych wonczas nie słyszałam.
Ja do księgarni boję się wchodzić, bo frustracja jest nie do zniesienia :cry: Ostatnio korzystam raczej z biblioteki, gdzie na kiermaszu książek zużytych i niepotrzebnych nabywam takowe za 1 PLN (czasem zaszaleję za 2 8) ).
Psiamo, mieszkanko spłatało nam wczoraj figla i pękło istotną rurkę, więc musieliśmy, posypując głowy popiołem, wrócić na noc do mamy :? Ale podobno rurka już się zrosła. No i jak tu te koty ściągać? :evil:

Hans

Od: Pt lip 07, 2006 17:32

Post » Wto gru 06, 2011 14:07 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

Hans pisze:A ja w dzieciństwie myślałam, że "Posłowie" to coś o posłach :mrgreen: Trochę mnie dziwiło, że w tylu książkach o tych posłach piszą. Posłach greckich, oczywiście, o innych wonczas nie słyszałam.
Ja do księgarni boję się wchodzić, bo frustracja jest nie do zniesienia :cry: Ostatnio korzystam raczej z biblioteki, gdzie na kiermaszu książek zużytych i niepotrzebnych nabywam takowe za 1 PLN (czasem zaszaleję za 2 8) ).
Psiamo, mieszkanko spłatało nam wczoraj figla i pękło istotną rurkę, więc musieliśmy, posypując głowy popiołem, wrócić na noc do mamy :? Ale podobno rurka już się zrosła. No i jak tu te koty ściągać? :evil:

Ciupasem :twisted:

w księgarni ostatnio doznałam zawału portfela, więc do mnie mikołaj juz nie przyszedł, ale dziś widzę, że to byl ogromny błąd, który czym prędzej postaram się naprawić :twisted:

Moja biblioteka jest stara, mała, zapyaziała, zawilgocona, smrodliwa i ma baaaardzo dużo starych książek.
Ja lubię stare książki, ale nie jak w nich brakuje kartek :evil:
Poza tym denerwuje mnie, jak półki z romansidłami się uginają, cały regał audiobooków (nie cierpię), a nie ma papierowego Umberto Eco.
Czasem człowiek pragnie zaznać czystej i pachnącej przyjemności obcowania z nowowydana książką, którą najlepiej, jak może przytulić i zostawić już u siebie :D
Dzis rozmawiałam z jednym dyrektorskim Hiszpanem z pracy i śmialiśmy się, że jemu Trzej Królowie zawsze przynoszą skarpetki i bokserki (w Hiszpani to K,M i B przynoszą prezenty) - więc on sobie zamierza coś sam skombinować. Myślał o e-booku (czy jak to się nazywa), ale powiedział, że to nie to samo, co prawdziwa książka, a on książki kocha mieć, dotykać, otwierać, czytac i odkładac na półkę - swój człek :mrgreen:

pozytywka

Post » Wto gru 06, 2011 14:26 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

Ja też uwielbiam miecie książek. Kontakt fizyczny z tomiszczem i poznawanie go wszystkimi zmysłami jest dla mnie szalenie istotne, dlatego nie wiem, czy kiedyś przestawię się na e-booki :roll:

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Wto gru 06, 2011 14:48 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

Jest nadzieja, że te stare powendrują do takich second-handów, jaki ja mam w bramie i że słuchanie e-książek [brrrr :x ] nie bedzie obowiązkowe w szkołach :roll:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Wto gru 06, 2011 14:50 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

Ale to co? Te e-booki się słucha? Nie mam kompletnie pamięci słuchowej... :roll:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto gru 06, 2011 14:53 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

Jak Matysiaków :evil:
Podobno dobre dla tych, co jeżdżą w długie trasy :roll:
Jakoś mnie to niewtenczas :?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto gru 06, 2011 14:55 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

audiobooków się słucha (ja nie lubię)

a e-booki, to elektroniczne książki
podobno to coś zupełnie innego niż te takie ekraniki do czytania (kurde, nie wiem, jak to się nazywa - sam ekranik jest i wyświetla)
E-book nie boli w oczy - bo ma tusz :roll: yyyy, nie wiem jak to działa
rozmawiałam łamaną polszczyzną z naszym uroczym Hiszpanem, więc o szczegóły techniczne nie pytałam - ale on mówi, że to nie ekran

Ale to jak jedzenie plastikowego ciastka
tyle, że miejsca nie zajmuje na półkach
Z tym, że kupienie wersji na e-booka nie jest tańsze, niż zwykłej papierowej
książki w Hiszpanii kosztują od 10 do 24 euro

alem się dziś obłowiła w wiedzę 8)

pozytywka

Post » Wto gru 06, 2011 15:04 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

W ramach takiego właśnie głodu nabyłam se w bramie Targowisko Próżności Thackeray'a - mniam, lubiem takie ramotki :P
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Wto gru 06, 2011 19:17 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

pozytywko Ty widzę masz jak ja.
Nie lubię audiobooków, nie lubię e-booków
ja muszę książkę wziąć do ręki, powąchać, przewracać kartki.....no.......to jest czytanie :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto gru 06, 2011 20:06 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

Kupiłam dziś książkę o...no... o kotach. Może nie całkiem, ale rozdział o kotach przeczytałam jednym tchem. Autorka jest autystką i to jej druga książka o zwierzętach wydana po polsku. Fajne jest poszukiwanie śladów autystycznego umysłu w sposobie pisania.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Wto gru 06, 2011 20:19 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

Aaaaa, fiszko jesteś :)
bo myślałam, że już cię całkiem wir pracy pochłonął :?
Czy ja przypadkiem nie miałałam pożyczyć od ciebie tej pierwszej książki? 8)

Dziś mnie spotkała niespodzianka - koleżanka skończyła książkę i wychodząc z pracy podrzuciła mi ją do przeczytania :D
I znowu mi się mózg cieszy.
(a do domu dotarłam po dzieciach i trochę nie do końca udało mi się ukryć, że pożyczyłam sobie Pilipiuka :twisted: )

pozytywka

Post » Wto gru 06, 2011 20:22 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

czy to ta pani, która pisała m.in. o humanitarnych metodach uboju krów? Czytałam o niej, fascynujące.

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Wto gru 06, 2011 21:01 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz. V; Przytuleni na 34 :-)

pozytywka

[poprzednia][następna]