Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
shalom pisze:Już daję przepis bo zupa to istne niebo w gębiewyszła mi przepyszna.
A wiec ja robiłam tak(bo są różne wersje, na ostro na słodko, ja zrobiłam pół na pół):
skroiłam jedną cebulkę i zeszkliłam na masełku-ale musi być masełko a nie margaryna albo oliwa bo smak zupełnie inny, w garnku w którym dalej się bedzie zupa gotować. Dwa ziemniaki obrałam, pokroiłam w plastry i dorzuciłam do cebuli, pod przykryciem razem się próżyły. W międzyczasie obrałam i skroiłam 0,5 kg marchwi i pół selera, też wrzuciłam do gara. Wszystko razem trochę się popróżyło. Potem zalałam to 0,5 l bulionu (ja miałam wołowy) czyli akurat jedna kostka. Gotowałam do miękkości. Potem zdjęłam z gazu i blenderem zmiksowałam na krem. Wyszedł mocno gęsty, wiec ponownie gotując na małym ogniu dolałam trochę przegotowanej wody, wymieszałam, teraz zamiast papki zrobiła się zupa krem. Następnie zaprawiłam ją śmietaną 30%, tak na oko, co dało zupie cudny słodkawy i delikatny smak. Potem już według uznania przyprawy: ja dosoliłam, szczypta pieprzu zwykłego, ziołowego i białego, czubryca zielona, świeży czosnek, szczypta chilli, chwilkę jeszcze podgotowałam i teraz stoi i się przegryza. Wieczorkiem pewnie wyjdzie prawdziwy pyszny smak.
Wychodzi chyba akurat na obiad dla dwóch osób, zależy ile kto jeja podam z groszkiem ptysiowym.
Zakochałam się wtej zupie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Hana, muza_51 i 1032 gości