Jonasz - kot klasyczny :-)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 16, 2010 13:28 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

I dowiedzialas sie czegos z ta spirulina?

Nie wiem tez co zrobic z Tokovitem, bo ciagle mi wychodzi 1,5 albo 1,8 kapsulki.

A te skorupki to kupilas, czy robisz?

margaretka2002

Od: Śro lis 11, 2009 22:38

Post » Czw wrz 16, 2010 17:44 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

margaretka2002 pisze:I dowiedzialas sie czegos z ta spirulina?

Nie wiem tez co zrobic z Tokovitem, bo ciagle mi wychodzi 1,5 albo 1,8 kapsulki.

A te skorupki to kupilas, czy robisz?

No taką piękną odp. popełniłam i forum padło :mrgreen:

Na razie się nic nie dowiedziałam, ale, wg mnie, wystarczą te algi, które mam (o to nie pytałam, ale chyba dopiszę).

Skorupki oczywiście kupiłam - p....nie z myciem, suszeniem i mieleniem mnie przerosło :lol:

Tak coś czułam z tymi kapsułkami, że to ściema będzie i dlatego zanabyłam taką wit. E :arrow: http://www.doz.pl/apteka/p7169-Vitaminu ... dana_10_ml

Edit: i znalazłam wreszcie drożdże piwne w normalnej cenie http://www.krakvet.pl/dolfos-torovit-od ... -8291.html
do tej pory rozbijałam się o cenę wysyłki w sklepach dla gołębiarzy :lol: A w KV to zawsze coś pokombinuję i przy okazji przyjdzie za friko - szkoda, że RC wycofał wet karmy, bo kupowałam dla koleżanki :roll:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt wrz 17, 2010 9:45 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

OKI, Margaretka, jak Was czytam, to czuje sie jakbym polskiego nie znala :lol:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Sob wrz 18, 2010 7:33 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

Bry :lol:

tillibulek pisze:OKI, Margaretka, jak Was czytam, to czuje sie jakbym polskiego nie znala :lol:

Jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze :mrgreen:
Kalkulator próbuje nas zbankrutować :twisted:
Narzuca koszmarne ilości spiruliny, koszmarnie drogiej zresztą :roll:

Ale już wiem, że norma faktycznie jest ciut zawyżona - ktoś mi wrzucił normy dla kotów. Z 4 różnych naukowców powinna być wyciągnięta średnia, podają tak dla 4 kg kota:
Magnesium, mg 32 48 25.6 48

http://www.katzennatur.de/print.php?thr ... 74eceb8f6d
czyli od 25,6 do 48 - mi z przepisów wychodzi prawie 50mg (49 z groszami) na 4kgkot, czyli więcej niż najwyższe "notowania" i prawie 2x tyle co najniższe.
I to by się zgadzało, bo bez spiruliny wychodzi mi niedobór magnezu na poziomie niecałych 50%.
Dodatkowo, mączka z alg, której używam, zawiera Mg dużo więcej niż ta w kalkulatorze.
Po prostu będę jej dodawać ciut więcej, choć na pewno nie tyle, co wynika z kalkulatora. Tym bardziej, że używam soli niejodowanej.
Czyli uznaję problem za niebyły :mrgreen:

Poza tym jestem zachwycona kalkulatorkiem :lol:
I zdziwiona tym, że bałam się, że moje mieszanki są zbyt chude, a samego tłuszczu nie dodaję, a okazało się, że ostatnia, którą zrobiłam była nawet 1% powyżej tłuszczowej normy 8O Inne też się mieściły :lol:
Szkoda tylko, że dostęp dostałam tuż po przygotowaniu mieszanki i na razie mogę sobie na sucho tylko poćwiczyć. Na szczęście mam notatki z poprzednich mieszanek i sprawdzam. Wychodzi na to, że krzywdy kociastym nie robiłam :wink:

OKI

Post » Sob wrz 18, 2010 12:31 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

Ja ta odzywke dla golebi znalazlam na allegro, ale mialam watpliwosci, czy tam czegos nie dodali, bo nie bylo pelnego skladu, a tu prosze. :)

A jak przeliczasz ta wit. E? Nie widze nigdzie jednostek...

Ze skorupkami postanowilam zaeksperymentowac sama, tyle, ze wlasnie Jonasz dobral sie do worka z nimi i porozwalal je po calej sypialni. :twisted: :twisted:

margaretka2002

Post » Sob wrz 18, 2010 12:35 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

Z któregos chatulowego wąta sobie do excela ściągnęłam:

Vit. A: 1 µg = 0,001 mg = 3,33 IE, czyli 1 IE = 0,33 µg 
Vit. D3: 1 µg = 0,001 mg = 40 IE, czyli 1 IE = 25 ng 
Vit. E: 1 mg = 1,49 IE, czyli 1 IE = 0,67 mg 

A na opakowaniu stoi, ile mg w kropli, więc problemu nie ma.

Na allegro znów koszty przesyłki, poczekam i kupię w KV przy okazji czegoś tam :roll: :roll:

E: konkretnie stąd jednostki http://chatul.pl/viewtopic.php?p=3383#3383

OKI

Post » Sob wrz 18, 2010 13:15 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

Dzieki. :) W animalcare wit. E 30 ml w kroplach - 55 zl. 8O 8O 8O

margaretka2002

Post » Sob wrz 18, 2010 13:18 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

Drożdże też drogie jak s...yn :mrgreen:
No niestety, jak nie używam jedynej słusznej karmy, tak się nie dam doić przez jedyny słuszny sklep internetowy :twisted:
Na skorupki się tylko skusiłam, bo roboty z tym tyle, że wymiękam - mój czas też kosztuje :lol:

OKI

Post » Sob wrz 18, 2010 14:04 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

A czy Ty sie wybierasz do Wioli? :roll:

margaretka2002

Post » Sob wrz 18, 2010 14:18 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

Nie mam pojęcia :?
Jak mi wpłynie kasa w tym tygodniu, a jest taka szansa, to jadę. Ale jeśli będę bez grosza, to nic z tego :?
Inna sprawa, że już powinnam ją dawno mieć na koncie :x

OKI

Post » Sob wrz 18, 2010 16:16 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

To mysl, mysl, bo FC czeka. :)

margaretka2002

Post » Sob wrz 18, 2010 16:48 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

OKI pisze:Drożdże też drogie jak s...yn :mrgreen:
No niestety, jak nie używam jedynej słusznej karmy, tak się nie dam doić przez jedyny słuszny sklep internetowy :twisted:
Na skorupki się tylko skusiłam, bo roboty z tym tyle, że wymiękam - mój czas też kosztuje :lol:

Kochana, ze skorupkami jest bardzo mało roboty. Odkładasz wszystkie w jednym miejscu, suszysz (tz. same się suszą - zimą jest super na kaloryferku ) i mielisz w młynku do kawy. Moim zdaniem na skorupki szkoda kasy, FC sama nie wyprodukujesz :)

Sylwia M.

Od: Wto lip 27, 2010 17:36

Post » Sob wrz 18, 2010 16:52 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

Sylwia M. pisze:

Kochana, ze skorupkami jest bardzo mało roboty. Odkładasz wszystkie w jednym miejscu, suszysz (tz. same się suszą - zimą jest super na kaloryferku ) i mielisz w młynku do kawy. Moim zdaniem na skorupki szkoda kasy, FC sama nie wyprodukujesz :)

Wlasnie szukam przepisu na skorupki - usuwa sie z nich blonki, prawda? Cos jeszcze trzeba zrobic? Ja mysle, zeby je utluc w mozdzierzu, bo mlynka nie mam... :roll:

margaretka2002

Post » Sob wrz 18, 2010 17:13 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

Sylwia M. pisze:

FC już tylko na brak czasu, bo na naturalnych suplementach jestem.
A skorupki - myję jaja, myję skorupki (jak to qrstwo umyć, żeby się nie roz...ło? Ęęę?), suszę - na kaloryferku, powiadasz? A koty na to: niemożliwe :twisted: Potem odkurzacz... i co mam wrazić do młynka od kawy, którego zresztą nie posiadam? :wink:

margaretka2002 pisze:To mysl, mysl, bo FC czeka. :)

Kochanieńka, jakby mi za myślenie płacili, to bym powiedziała, że wsiadam w osobisty odrzutowiec i melduję się u Wiolki bankowo :mrgreen:

OKI

Post » Sob wrz 18, 2010 20:49 Re: Jonasz - kot klasyczny :-)

ciągle gadacie o żarciu, głodny się od tego robię :>

ssb

Od: Czw cze 24, 2010 13:45

[poprzednia][następna]