Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw wrz 14, 2017 23:26 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Acanę mialam kiedyś i nie smakowała Kitusi. Wyrzuciłam całe opakowanie. Ale uważam, że to słaba karma. Przereklamowana. Orjena nie miałam nigdy a to powód dla którego odrzuciłam karmę w przedbiegach: cała soczewica czerwona, cały groch zielony, cała soczewica zielona, cała ciecierzyca, cały groch żółty, włókno z soczewicy, cała fasola pinto, cała fasola biała, - nawet ja bym nie dała rady takim składem w jednym posiłku a co dopiero kot. W acanie to samo. Dlatego nawet nie spojrzałam na te karmy po przeczytaniu składu. I dlatego nie kupuję tych karm. I szukam czegoś innego. Podstawa to duża ilość mięsa - bez grochu fasol soczewic, bez pszenicy, kukurydzy, soi, i co tam jeszcze dodają, żeby taniej wyszło.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw wrz 14, 2017 23:47 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

No tak, ale np. w concept for life jest ryż, i nie wiadomo ile jest mięsa (w informacji jest napisane "wysoka zawartość kurczaka, częściowo suszonego i hydrolizowanego", przy czym nie wiadomo, czy to jest mączka czy suszone mięso no i ile tego jest konkretnie). W Mac's nie ma mięsa tylko jest mączka mięsna , a to zupełnie inna jakość, w Porta 21 masz w większości mączkę mięsną, ale też 9,15% mięsa z kurczaka, w wersji adult jest wprawdzie34% mięsa drobiowego, ale też jest mielony jęczmień, mielony owies... Wiesz, sucha karma sama w sobie , z załozenia nie jest idealna dla kotów, kwestia tego, czym się kierujesz w jej wyborze. I też się nie da stworzyć idelanej. Mi się podoba acana i orijen , gdyż zawierają naturalne składniki, nawet jeśli to jest fasola, a nie przetworzone mączki zamiast mięsa.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*),Belcia(*),Krzysiek!(*),Czunia(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw wrz 14, 2017 23:57 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Ja czytalam swego czasu ze maczki sa najlepsze, lepsze niz swieze mieso. Ale to bylo dawno temu, wiec nie pamietam jak to lecialo. Wiec nie bede sie wymadrzac. Kitusia acany nie chciala tak bardzo ze musialam wyrzucic opakowanie. Orjena nie mialam. Mialabym gdyby bylo jakies sensownej wielkosci opakowanie na spróbowanie ale nie ma.
Tak czy siak. Ja nie zdzierze tylu wzdymajacych roslin w karmie to co dopiero kot. Dlatego na te karmy nawet nie zwracalam uwagi po przeczytaniu skladu.
:/ ciezko o dobra miesna sucha karme :/
Ale dziekuje za podpowiedz. Przy 5 kotach to sie robi kwota kosmiczna za karme. Ja moge cudowac przy dwoch sztukach kotow. :)

klaudiafj

Post » Pt wrz 15, 2017 7:40 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Klaudia, u mnie koty chętnie jadły Orijen Regional Red Cat. Nie ma w składzie fasoli. Kopiuję skład ze sklepu Keko: "Świeże mięso dzika (6%), świeże mięso jagnięce (6%), świeże mięso wołowe (6%), świeża wątroba wołowa (6%), świeże mięso wieprzowe (6%), świeże mięso śledzia (6%), świeża wątroba wieprzowa (5%), dehydratyzowane mięso wołowe (5%), dehydratyzowane mięso jagnięce (5%), dehydratyzowane mięso śledzia (5%), dehydratyzowane mięso łososia (4%), dehydratyzowane mięso rdzawca (4%), tłuszcz jagnięcy (4%), zielona soczewica, ciecierzyca, czerwona soczewica, świeże mięso bizona (3%), świeże całe jaja (3%), żółty groszek, świeże żołądki wołowe (2%), olej ze śledzia (2%), świeża wątroba jagnięca (1%), świeże nerki wołowe (1%), lucerna, kelp, dynia, dynia piżmowa, szpinak, marchew, jabłka, gruszki, żurawina, korzeń cykorii, korzeń mniszka, rumianek, liście mięty pieprzowej, korzeń imbiru, kminek, kurkuma, owoce dzikiej róży, liofilizowana wątroba jagnięca, liofilizowana wątroba wołowa, liofilizowana wątroba dzika, liofilizowane żołądki witaminy i minerały."
Jeśli chcesz, to mogę Ci wysłać trochę na próbę, pewnie dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, bo suchą karma jest na wsi.
I na pewno przestawienie kota na karmę bez polepszaczy wymaga uporu i konsekwencji, ale się da. Jak usłyszałam, że Frajda ma jeść buraczki, to nogi sie pode mną ugieły - ale dałyśmy radę, choć lekko nie było.
Kciuki za Marysię!

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Pt wrz 15, 2017 10:45 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Witaj Klaudia
Trzymam kciuki za Marysie :ok: :ok:
Ja swój zwierzyniec karmie Canagan jest chętnie jedzona i przez Emi i moje koty. Skład ma super bez zbóż i dużą zawartością mięsa ( może być kurczak lub dziczyzna) .
Jednak to jest dość droga karma. Pozdrawiam

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt wrz 15, 2017 13:29 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Hej,
Na szczęście ja nie muszę kotów przestawiać na karmę bez ulepszaczy, bo ten etap mamy już dawno za sobą - chyba, że o tym nic nie wiem, że nasza karma ma ulepszacze? Kolejno w tył suche mieliśmy - Purizon, Nautrea, Purizon, Teaste of the wild.
Z mokrych mamy Mac, My star, Catz fine food, cosma, mamior filet lub paszter, animonda tacki - te firmy najczęściej. Czasem wpadnie coś innego, ale czytam składy uważnie i nie biorę czegoś co ma dziwny skład.

Co do tego Orjena czy Canagana - interesowałam się tym tematem już jakiś czas temu. Mało tego, zrobiłam nawet tabelki, gdzie rozpisałam składniki analityczne, żeby porównać ze sobą te karmy. One odpadły w przedbiegach właśnie ze względu na zawyżone parametry. Ale to było jak żyła Kitusia :( Wtedy musiałam bardzo uważać na karmę.
Ale odkad mam tylko Marysię i Tosię to mogę właśnie już poszerzyć horyzonty, dlatego wróciliśmy do Purizona. On miał pomóc MArysi odbudować sierść po tym jak była wylizana ze stresu w trakcie choroby i po śmierci Kitusi.

Megan72 dziękuję za propozycje przysłania mi próbki :) Skorzystałabym chętnie, ale w przyszłym miesiącu - zależnie od wyniku badania Marysi. Ale znalazłam sklep Najlepsze karmy i sprawdziłam i są małe opakowania :)

Dzięki Dziewczyny za kciuki.

Zbierałam się za telefonowanie do wetki, aż dostałam maila z wynikiem - pierwszy raz taka sytuacja. Wetka napisała: w badaniu moczu wyszły kryształy ,prosze urinomet podawać 2x1 tabl.

Także żadnego słowa o białku :ok: Urinmet mini dostawała 1 tabletkę, także przy jej wadze to było za mało. Już była leczona tymi tabletkami, zawsze z sukcesem, więc jestem dobrej myśli.

Więc w tej sytuacji mogę zmienić karmę na którąś z tych lepszych. Ale w tej chwili mam jeszcze 2x400 g Purizona i 2x400 gr Concept for life.

Fakt, że to nie Purizon jest winny temu, że Marysia tyje tylko to, że je go bez opamiętania. Nie wydzielam tyle ile powinna zjeść. No bo jak to... zje a potem będzie patrzeć, że miska pusta. Tosia nie zje wcale. A Marsia będzie zestresowana. Poza tym dziwne jest to, że Marysia ciągle je purizon, właśnie bez opamiętania, jakby nie mogła się najeść, albo nie wiem czemu.

W badaniu moczu - bo mam je na mailu- wyszły śladowe ilości białka i.... kulki tłuszczu liczne.
Niestety, ale Marysia musi rzucić wagę, coś w tej sprawie muszę podziałać, bo już wielu wetów powiedziało, że MArysia ma za dużo tłuszczu, głównie przy badaniu usg to wychodzi, kiedy nic nie widać w badaniu usg :/ A teraz nawet w moczu to już wyszło :roll: W tej sytuacji chyba powinna mieć mniej kaloryczną karmę. Waga z wczoraj: 5,70 kg

klaudiafj

Post » Pt wrz 15, 2017 13:44 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

Marysiu
:201461
kciuki potrzymam
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt wrz 15, 2017 20:02 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :) Marys - znowu klo

MalgWroclaw pisze:Marysiu
:201461
kciuki potrzymam

Dziekuje :) wlasciwie to sie cieszę, że wyszlo tylko to w badaniu :)

klaudiafj

Post » Sob wrz 16, 2017 17:10 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :)

Kciuki za powrót do zdrowia Marysi i za owocne poszukiwania odpowiedniej karmy :ok:.
Ja niestety nic nie doradzę, bo Lady suchego nie je, więc nie jestem obeznany w karmach suchych.
Wetka mówiła ile Marysia musi schudnąć?
ObrazekObrazek
Pozdrawiam i zapraszam do naszego wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... #p11640562 :201461

Zefir

Od: Nie paź 30, 2016 22:17

Post » Sob wrz 16, 2017 18:02 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :)

Nie mamy powiedziane ile mamy schudnac. Pewnie tyle żeby tluszczyku bylo mniej ;)

klaudiafj

Post » Sob wrz 16, 2017 18:04 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :)

Klaudia a może przestawić dziewczyny na barfa?
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Sob wrz 16, 2017 18:13 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :)

PixieDixie pisze:Klaudia a może przestawić dziewczyny na barfa?

Janinko, dobrze wiesz, że to nie przejdzie u nas ;) a to by nie rozwiazalo problemu tego, że Marysia jest chrupkozerna. Moglaby jeszcze to przyplacic stresem, a wiadomo jaka ona jest :)
ale concept for life dla sterylizowanych wchodzi, wymieszałam go dzis z purizonem, bo mam jeszcze 4 opakowania karm i wetka mowila zeby lepiej wymieszac przy przestawianiu.
Poszukam jakiejs dobrej suchej karmy i takiej o obnizonych kaloriach. I zobaczymy. Moze to beda dwie karmy ktorw bede mieszac. A moze na nowej karmie Marysia schudnie.
Może zaczne dawkowac suche ale to bedzie trudne. Tosi przydaloby sie przytyc. Marysi schudnac. Trudno to pogodzic.

klaudiafj

Post » Sob wrz 16, 2017 21:47 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :)

Doczytałam ,że polowałaś na próbne saszetki Concept for live ( czy jak to tam się pisze ) ale promocja się już skończyła. Ja przy ostatnim zamówieniu załapałam się na nie.
Pokarzę ci jak wyglądają ( tak na oko ).
Kupiłam na spróbę takie nowe sheyba pakowaną po 6 x 50 g
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ine/365023
wyglądającą tak :Obrazek
oraz taką zupkę http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... oup/582566
wyglądającą tak :Obrazek ale okazało się ,że żadne z tych dań nie przypadło do gustu i nie zostało nawet spróbowane nie mówiąc o zjedzeniu.
Natomiast concept wygląda tak :Obrazek
Bardziej przypomina saszetki z Rossmana .
Na moje oko najlepiej wygląda ta zupka.
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Nie wrz 17, 2017 6:46 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :)

A moja Bagi zajada ostatnio ta shebe. W rossmannie promocja była na nia 4x85 g za ok 6 zł
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Nie wrz 17, 2017 8:43 Re: Bytomskie Łobuzy cz.11 - zdj str 11 :)

Ewus dzieki za fotki :) ja sie zalapalam na mokre Concept for life i moje koty go pochlonely, az wylizaly talerzyki, ale wygladal on tak samo jak marketowe karmy i ze skladu tez niczym sie nie rozni :/ producent leci w kulki, nie podajac dokladnego skladu, wiec chyba tego nie bede tego kupowac, bo cos tutaj smierdzi oszustwem.
Hej Monis :)

klaudiafj

[poprzednia][następna]