Morelowo-migdałowo..:)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 02, 2013 14:55 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Fascyyyynujący ezoteryczny temat. :ryk: A konkretnie?
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Sob lut 02, 2013 16:15 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Konkretnie jest konkluzja - nie wszyscy duchy widzą, nie wszyscy lubią - a mogliby bo nic się nie poradzi na ich obecność :mrgreen:
Takie tam...

A poza tym koty bardzo konkretnie dostały obiad z godzinnym opóźnieniem..matka sobie przyniosła książkę z biblioteki... :oops: I tak dobrze,że nie wczoraj zaczęła...

Natomiast mało konkretnie nasikała Morela na te paski wrzucone luzem do kuwety.. Na dwóch ani śladu, na jednym dwie kropki, no, powiedzmy duże kropki. W kolorze wskazującym na 7. Czyli dokwaszamy się, choć niektóre strony poradnikowe podają za jakimiś artykułami, że to jest OK. Pewnie jest, ale nie przy tzw. tendencjach do czegoś. Więc nas nie satysfakcjonuje ta 7-mka. Dążymy do 6-tki.
Pomijając to nieprecyzyjne sikanie i nieprecyzyjne badanie paskami :twisted:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob lut 02, 2013 16:53 Re: Morelowo-migdałowo..:)

morelowa pisze:Revontulet - jak wyglądał?

Nie pamiętam.
Moja babcia umarła, gdy miałam niecałe dwa lata. Podobno miałam z nią silną więź.
Przez jakiś czas po jej śmierci nagle sie zrywałam i mówiąc"ooo, babcia" biegłam w stronę drzwi (czy w inną) i zadowolona wyciągałam w górę ramiona tak jakby ktos miał mnie wziąć na ręce.

morelowa pisze:A poza tym koty bardzo konkretnie dostały obiad z godzinnym opóźnieniem..matka sobie przyniosła książkę z biblioteki... I tak dobrze,że nie wczoraj zaczęła...

A co czytasz?
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Sob lut 02, 2013 17:13 Re: Morelowo-migdałowo..:)

podobno zwierzaki tez wyczuwają obecność duchów,nie tylko dzieci.

Mazepa

Od: Czw sty 31, 2013 18:03

Post » Sob lut 02, 2013 17:14 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Revontulet pisze:

Nie pamiętam.
Moja babcia umarła, gdy miałam niecałe dwa lata. Podobno miałam z nią silną więź.
Przez jakiś czas po jej śmierci nagle sie zrywałam i mówiąc"ooo, babcia" biegłam w stronę drzwi (czy w inną) i zadowolona wyciągałam w górę ramiona tak jakby ktos miał mnie wziąć na ręce.

To miłe... :D '
Chociaż... hmm..

A co czytasz?

Książkę dla dzieci... :mrgreen:
Hobbita - chcę sobie przypomnieć nim obejrzę film.. :D
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Nie lut 03, 2013 10:50 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Mazepa pisze:podobno zwierzaki tez wyczuwają obecność duchów,nie tylko dzieci.

Zwierzęta są 'naturalniejsze' , dzieci też.

I co? Wszyscy jak sie do nich pół dnia nie napisze, to od razu płaczą, że sie nie zagląda... A do mnie?? Nikogo.. Śpią niedzielnie? Bo chyba nie poszli na spacer w taką wredną pogodę...

Jak wytłumaczyć kotu, że ma jeść wolniej i gryźć??
Migdałowi konkretnie...

Obrazek

morelowa

Post » Nie lut 03, 2013 11:14 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Nie mam pojęcia jak to zrobić. Figaro tez nie wytłumaczyłam - rzygł se kilka razy i sam pojął sprawę. Czasami jeszcze ma taką fazę, że połyka karmę ale ilości już ograniczył, stawia jak widzę na częstotliwość.
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Nie lut 03, 2013 12:06 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Ja to jednak mam dobrze - żaden kot u mnie nie je na tyle łapczywie żeby hefcić :D . Czasem Justinowi się zdarzy, ale to przez Ciela - bo on nie patrzy, że ktoś je, tylko chce się bawić z wujkiem, to wujek ma wszystko rzucić i basta :roll: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie lut 03, 2013 15:39 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Obrazek

morelowa

Post » Nie lut 03, 2013 15:40 Re: Morelowo-migdałowo..:)

morelowa pisze:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=8&t=150496
8O

Przecież nie wypuszczasz kotów.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie lut 03, 2013 15:55 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Ja nie wypuszczam. Inni też nie.
Ale - jeśli wiadomość jest rzetelna - to może w niektórych krajach jest to problem.
Poza tym od razu pomyślałam do jakich nadużyć prowadzi takie ifno. Np eksterminacji kotów na Nowej Zelandii. I usprawiedliwienia tych, którzy kotów nie lubią.
Mam koleżankę, wydawałoby się przytomną osobę, która lubi psy, a kotów nie.... bo zjadają ptaszki. A ptaszki też lubi...Ale, że niektóre ptaszki zabijają inne ptaszki to już nie pamięta...
Koty to drapieżniki. Ale my nie dajemy prawa innym drapieżnikom do życia. Dajemy je sobie - jako gatunek najbardziej drapieżny.
Oczywiście mówię ogólnie ... o tym gatunku własnie, a nie pojedynczych osobach.

Obrazek

morelowa

Post » Nie lut 03, 2013 16:18 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Ogląd globalny jest jak najbardziej potrzebny pod warunkiem, że w najbliższej okolicy wszystko się układa.
W Polsce - we Wrocławiu, w Opolu i w innych, jak mniemam, okolicach, się nie układa. Dramatycznie się nie układa.
Róbmy porządek wokół siebie, a potem zajmujmy się światem globalnie.
morelowa pisze:Ja nie wypuszczam. Inni też nie.
Ale - jeśli wiadomość jest rzetelna - to może w niektórych krajach jest to problem.
Poza tym od razu pomyślałam do jakich nadużyć prowadzi takie ifno. Np eksterminacji kotów na Nowej Zelandii. I usprawiedliwienia tych, którzy kotów nie lubią.
Mam koleżankę, wydawałoby się przytomną osobę, która lubi psy, a kotów nie.... bo zjadają ptaszki. A ptaszki też lubi...Ale, że niektóre ptaszki zabijają inne ptaszki to już nie pamięta...
Koty to drapieżniki. Ale my nie dajemy prawa innym drapieżnikom do życia. Dajemy je sobie - jako gatunek najbardziej drapieżny.
Oczywiście mówię ogólnie ... o tym gatunku własnie, a nie pojedynczych osobach.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie lut 03, 2013 16:53 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Co do porządków w najbliższej okolicy - zgadzam się. I żeby tak każdy na miare swoich możliwości...
Ale nie umiem nie pamiętać - choć nic więcej poza tym pamietaniem, lub podpisywaniem jakichś petycji zrobić nie mogę - że gdzie indziej dzieje się jeszcze gorzej.
Niestety, robienie porządków też jest różnie pojmowane. I ci, którzy napisali taką opinie o kotach i ci, którzy sie wezmą za ich przetrzebienie, właśnie tak rozumieją robienie porzadków w swojej okolicy.
Nowa Zelandia może daleko i słaby mamy wpływ. Ale taka ifnormacja daje argument do ręki tym, którzy zakratowują okienka piwiniczne, trują koty i td.- nie muszę wyliczać.
A w wiadomości jest mowa o kotach domowych!
I jak zwykle - ludzie koty rozmnożyli, porozwlekali po wszystkich kontynentach, a zapłaca koty...
Nie wiem dlaczego, ale cały czas mi sie przypomina wybicie wróbli w Chinach, jako 'odpowiedzialnych' za panujący wtedy głód :evil:

Obrazek

morelowa

Post » Pon lut 04, 2013 8:24 Re: Morelowo-migdałowo..:)

No niestety - pamiętamy jak przy po wodzi to bobry miały być odpowiedzialne za rozwalanie się wałów, a nie to, że mury były zaniedbane :roll: . Tak niektórym było wygodniej. A teraz za takie artykuły mogą zapłacić wolnożyjące. Przeciez przez to spółdzienia na Środuli zapłaciła rakarzowi za wyłapanie dzikich kotów z ich terenu i zawiezienie ich do schroniska - przestali dopiero jak zostali poinformowani o niezgodności z prawem takiego postępowania no i o tym, że schronisko takich kotów przyjmować nie będzie.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon lut 04, 2013 9:41 Re: Morelowo-migdałowo..:)

morelowa pisze:
Revontulet pisze:

Nie pamiętam.

To miłe... :D '
Chociaż... hmm..

Ja się o tym dowiedziałam kilka lat temu i nie powiem- dziwnie mi się zrobiło :roll: .

morelowa pisze:Jak wytłumaczyć kotu, że ma jeść wolniej i gryźć??
Migdałowi konkretnie...

Maurycego nauczyłam gryźć suchą karmę - dostawał chrupy z ręki (pojedyncze ziarenka) albo wkładałam je w kulę-smakulę i musiał sam sobie upolować jedzenie.
Z Fiodorem nie przeszło - z ręki też łyka, kuli-smakuli nie rozgryzł :roll: .
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

[poprzednia][następna]