shalom pisze:Ja też sprawdzam wielkość głowyFrejka ma stanowczo za duży tyłek w stosunku do głowy
hehe tyłek w stosunku do głowy:) niezłe.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
shalom pisze:Ja też sprawdzam wielkość głowyFrejka ma stanowczo za duży tyłek w stosunku do głowy
shalom pisze:Źle się wyraziłam, nie chodziło mi o porównywalność, tylko czy w ogóle mogą być zamiast skrzydeł? Bo np gęsich żołądków nie ma w kalkulatorze![]()
W. ja Cię tak cały czas męczę pytaniami, ale pytam tu bo zaglądają tu też inni którzy barfują, a chodzi o to ile mniej więcej gram krwi wołowej wychodzi Ci na kg mięsa? bo mi dziś w kalkulatorze wyszło jakoś strasznie dużo, ponad 100 g. Tak ma być? bo to naprawdę sporo (mięsa miałam trochę ponad 1 kg)?
turkawka pisze:To ja się wtrącę znowuKrew ma o ponad 5 razy mniej żelaza w 100 g niż Fortain (na 100g krew ma 49 mg, a Fortain 280 mg) i pewnie dlatego tak to wychodzi. Ja kiedyś kiedyś robiłam mieszankę z krwią, pamiętam, że miałam pół słoika, a i tak musiałam suszonej dodawać, ale też nie pamiętam na ile mięsa to było.
turkawka pisze:Co do żołądków gęsich - pewnie, że mogą. Ja też ostatnio dodawałam coś gęsiego (bo w makro można dostać mrożone serduszka i wątrobę gęsią/kaczą, tłuszcze gęsie i inne wynalazki). I też brałam inne porównywalne (najczęściej części indykowe), ponieważ nie znalazłam na sieci składu surowych gęsich :/
Weihaiwej pisze:turkawka pisze:To ja się wtrącę znowuKrew ma o ponad 5 razy mniej żelaza w 100 g niż Fortain (na 100g krew ma 49 mg, a Fortain 280 mg) i pewnie dlatego tak to wychodzi. Ja kiedyś kiedyś robiłam mieszankę z krwią, pamiętam, że miałam pół słoika, a i tak musiałam suszonej dodawać, ale też nie pamiętam na ile mięsa to było.
Turkawka, robisz rozróżnienie na krew płynną i krew suszoną od Sihayi, jak rozumiem? Krwi suszonej daje się ok. 30% więcej niz Fortainu, dlatego ja wybieram Fortain w mieszance i odpowiednio zwiększam ilość (już dodając do mieszanki, w kalkulatorze nie zmieniam). Ostatnio na ok.4,5 kg mięsa wyszło 57g Fortainu, czyli ok. 74g krwi suszonej. Dobrze rozumuję?
shalom pisze:Hmm to może warto się zastanowić która krew wołowa, suszona czy ta w płyniejest opcją w kalkulatorze? bo tam nie ma rozróżnienia, a to może mieć wielkie znaczenie
Sihaya pisze: Wychodzi jakieś 22-23 g na 1kg mięsa. Wszystko zależy od tego ile kot zjada.
Sihaya pisze:Wychodzi na to, że tego preparatu trzeba użyć o jakieś 27% więcej od fortainu.
shalom pisze:Hmm ale to w koncu 13 g czy 22 g na 1 kg mięsa? zaczynam głupieć.
shalom pisze:Ciekawe czy moje futra w ogóle tkną mięso z tą krwią. Wąchały chetnie ale polizac nie chciały.
Użytkownicy przeglądający ten dział: EmiEmi i 313 gości