Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.str.96 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 10, 2011 20:38 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

shalom pisze:Ja też sprawdzam wielkość głowy :P Frejka ma stanowczo za duży tyłek w stosunku do głowy :lol:

hehe tyłek w stosunku do głowy:) niezłe.
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Czw mar 10, 2011 21:57 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Hmm... myślę, że gęsie szyje mogą być bardziej porównywalne z szyjami kurczaka. Na jednych i drugich nie ma skóry...

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Czw mar 10, 2011 23:39 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Źle się wyraziłam, nie chodziło mi o porównywalność, tylko czy w ogóle mogą być zamiast skrzydeł? Bo np gęsich żołądków nie ma w kalkulatorze :roll:

W. ja Cię tak cały czas męczę pytaniami, ale pytam tu bo zaglądają tu też inni którzy barfują, a chodzi o to ile mniej więcej gram krwi wołowej wychodzi Ci na kg mięsa? bo mi dziś w kalkulatorze wyszło jakoś strasznie dużo, ponad 100 g. Tak ma być? bo to naprawdę sporo (mięsa miałam trochę ponad 1 kg)?
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Pt mar 11, 2011 7:56 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

shalom pisze:Źle się wyraziłam, nie chodziło mi o porównywalność, tylko czy w ogóle mogą być zamiast skrzydeł? Bo np gęsich żołądków nie ma w kalkulatorze :roll:

W. ja Cię tak cały czas męczę pytaniami, ale pytam tu bo zaglądają tu też inni którzy barfują, a chodzi o to ile mniej więcej gram krwi wołowej wychodzi Ci na kg mięsa? bo mi dziś w kalkulatorze wyszło jakoś strasznie dużo, ponad 100 g. Tak ma być? bo to naprawdę sporo (mięsa miałam trochę ponad 1 kg)?

To ja się wtrącę znowu ;) Krew ma o ponad 5 razy mniej żelaza w 100 g niż Fortain (na 100g krew ma 49 mg, a Fortain 280 mg) i pewnie dlatego tak to wychodzi. Ja kiedyś kiedyś robiłam mieszankę z krwią, pamiętam, że miałam pół słoika, a i tak musiałam suszonej dodawać, ale też nie pamiętam na ile mięsa to było.

Co do żołądków gęsich - pewnie, że mogą. Ja też ostatnio dodawałam coś gęsiego (bo w makro można dostać mrożone serduszka i wątrobę gęsią/kaczą, tłuszcze gęsie i inne wynalazki). I też brałam inne porównywalne (najczęściej części indykowe), ponieważ nie znalazłam na sieci składu surowych gęsich :/

Co do oleju z łososia, to tutaj znalazłam o jełczeniu: http://chatul.pl/viewtopic.php?p=7494#7494
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43

Post » Pt mar 11, 2011 8:44 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Dziękuje bardzo turkawko za odpowiedź. Właśnie zauwazyłam, że Fortainu dodaje się dużo mniej, ale mimo wszystko te 111 g krwi na 1,5 kg mięsa to jakoś dużo. Jakbym wiedziała, że tyle tego schodzi to bym chyba ze 3 kg tej krwi wzięła :roll:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Pt mar 11, 2011 9:11 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

turkawka pisze:To ja się wtrącę znowu ;) Krew ma o ponad 5 razy mniej żelaza w 100 g niż Fortain (na 100g krew ma 49 mg, a Fortain 280 mg) i pewnie dlatego tak to wychodzi. Ja kiedyś kiedyś robiłam mieszankę z krwią, pamiętam, że miałam pół słoika, a i tak musiałam suszonej dodawać, ale też nie pamiętam na ile mięsa to było.

Turkawka, robisz rozróżnienie na krew płynną i krew suszoną od Sihayi, jak rozumiem? Krwi suszonej daje się ok. 30% więcej niz Fortainu, dlatego ja wybieram Fortain w mieszance i odpowiednio zwiększam ilość (już dodając do mieszanki, w kalkulatorze nie zmieniam). Ostatnio na ok.4,5 kg mięsa wyszło 57g Fortainu, czyli ok. 74g krwi suszonej. Dobrze rozumuję?

turkawka pisze:Co do żołądków gęsich - pewnie, że mogą. Ja też ostatnio dodawałam coś gęsiego (bo w makro można dostać mrożone serduszka i wątrobę gęsią/kaczą, tłuszcze gęsie i inne wynalazki). I też brałam inne porównywalne (najczęściej części indykowe), ponieważ nie znalazłam na sieci składu surowych gęsich :/

Ja też tak robię, jak mi się trafią rarytasy - np. daję czasami skrzydła kacze zamiast kurzych, właśnie jakieś "oryginalne" podroby.

Pisz i pytaj shalom, to przynajmniej nam turkawka wątpliwości rozwieje :)

Weihaiwej

Post » Pt mar 11, 2011 9:36 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Weihaiwej pisze:
turkawka pisze:To ja się wtrącę znowu ;) Krew ma o ponad 5 razy mniej żelaza w 100 g niż Fortain (na 100g krew ma 49 mg, a Fortain 280 mg) i pewnie dlatego tak to wychodzi. Ja kiedyś kiedyś robiłam mieszankę z krwią, pamiętam, że miałam pół słoika, a i tak musiałam suszonej dodawać, ale też nie pamiętam na ile mięsa to było.

Turkawka, robisz rozróżnienie na krew płynną i krew suszoną od Sihayi, jak rozumiem? Krwi suszonej daje się ok. 30% więcej niz Fortainu, dlatego ja wybieram Fortain w mieszance i odpowiednio zwiększam ilość (już dodając do mieszanki, w kalkulatorze nie zmieniam). Ostatnio na ok.4,5 kg mięsa wyszło 57g Fortainu, czyli ok. 74g krwi suszonej. Dobrze rozumuję?

U Ciebie tylko tyle tej suszonej krwi na tyle mięsa? 8O to skąd u mnie w kalkulatorze aż 111 g na 1,5 kg mięsa? 8O
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Pt mar 11, 2011 10:32 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Ja pisząc krew miałam na myśli płynną świeżą krew wołową. Z tą od Sihayi nie wiem jak jest, bo w sumie się nie interesowałam jakoś.
shalom - to może wklej ten przepis. Wrzucę do siebie do kalka i Ci powiem co i jak, ale jak jest zgodne z normą, no to widocznie tak być musi ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43

Post » Pt mar 11, 2011 10:41 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Hmm to może warto się zastanowić która krew wołowa, suszona czy ta w płynie :P jest opcją w kalkulatorze? bo tam nie ma rozróżnienia, a to może mieć wielkie znaczenie
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Pt mar 11, 2011 10:51 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

shalom pisze:Hmm to może warto się zastanowić która krew wołowa, suszona czy ta w płynie :P jest opcją w kalkulatorze? bo tam nie ma rozróżnienia, a to może mieć wielkie znaczenie

Dlatego ja zaznaczam Fortain, bo na chatulu do niego była porównywana. Zaraz znajdę tę infrmacje od Sihayi i wkleję.
O tu Sihya pisała do Ciebie :):
Sihaya pisze: Wychodzi jakieś 22-23 g na 1kg mięsa. Wszystko zależy od tego ile kot zjada.

Krew, która była zamawiana poprzednio (i ja ją mam) dawkuje się mniej więcej 13 g/kg mięsa, o czym Sihaya pisze tutaj i
Sihaya pisze:Wychodzi na to, że tego preparatu trzeba użyć o jakieś 27% więcej od fortainu.

Weihaiwej

Post » Pt mar 11, 2011 11:50 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

Panie i Panowie, świeżutkie zdjęcia Trykotów poszerzone o Jabłko :)
Cookie w pościeli...
Obrazek

Mela na drapaku :)
Obrazek
Mela spędziła cały wczorajszy wieczór wyłożona na moich kolanach, rozmruczana i ufna :1luvu: Ociera się, "barankuje" i szuka kontaktu! No to mam nakolankowego kota tymczasowego :D

Obrazek

Szalony Bisou z goździkami :lol:
Obrazek

Mia w trakcie polowania na zabawkę na wędce :)
Obrazek
Wczoraj się dowiedziałam, że Mia to dymny szylkret 8)

Weihaiwej

Post » Pt mar 11, 2011 11:51 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

No ja właśnie pamiętam to co mi Sihaya napisała, dlatego też wynik z kalkulatora wzbudził moje wielkie zdziwienie 8O ok, czyli będę zaznaczać Fortain i wyliczać sobie sama dokładnie. W sumie dobrze że jeszcze myślę bo jakbym dodała te 111 g 8O ale i tak dałam za dużo o jakieś 15 g.
Hmm ale to w koncu 13 g czy 22 g na 1 kg mięsa? zaczynam głupieć.

Ciekawe czy moje futra w ogóle tkną mięso z tą krwią. Wąchały chetnie ale polizac nie chciały.
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Pt mar 11, 2011 11:58 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

shalom pisze:Hmm ale to w koncu 13 g czy 22 g na 1 kg mięsa? zaczynam głupieć.

W Twoim wypadku 22 g na 1 kg mięsa - bo masz tę drugą krew.

Weihaiwej

Post » Pt mar 11, 2011 12:00 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

shalom pisze:Ciekawe czy moje futra w ogóle tkną mięso z tą krwią. Wąchały chetnie ale polizac nie chciały.

Moje uwielbiają! Jak trafiła się ostatnio mieszanka bez krwi, to nie bardzo chciały ją jeść.

Weihaiwej

Post » Pt mar 11, 2011 12:01 Re: Ciastek, Całusek i Mia. Moje TryKoty!Najnowsze zdj.s80,83...

W. a mi sie dzisiaj Twoje koty snily :ryk: no bez jaj :ryk: nie wiem czemu ani skad, dzisiaj sny mialam zupelnie poplatane :mrgreen:

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

[poprzednia][następna]