Trójkot birmański n° 1

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 11, 2010 21:48 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Ciesze sie, ze sie Wam zdjecia podobaja :)

Tak, widok z okna to na winnice. Dom stoi na gluchej wsi, wsrod pol i winnic:
Obrazek

Po ogrodzie spaceruja sobie dziarsko pokwakujac dzikie kaczki,
szczena mi opadla, jak je zobaczylam :ryk:
Obrazek Obrazek

Kukulka kuka, skrzecza tez ropuchy, zwlaszcza jedna, wyraznie wolajaca: sieg heil! 8O :lol:

Rozmaryn niestety nie pachnial, bo bylo zimno i pochmurno, a on najmocniej pachnie rozgrzany sloncem...

Dobra, to szykuje teraz fotoreportazyk z mysla o Kindze :wink:
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Wto maja 11, 2010 22:11 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Pięknie :1luvu: .

Kaczki cudne, ale powiększeniu zdjęcia rozłożył mnie maleńki ręczny wał ogrodniczy :twisted: :ryk: .
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Wto maja 11, 2010 22:12 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Zjazd bombowcow :piwa:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

A, jeszcze przypominam, ze wszystkie foty sie powiekszaja po kliknieciu w obrazek :wink:

EDIT:
Monostra pisze: (...) ale powiększeniu zdjęcia rozłożył mnie maleńki ręczny wał ogrodniczy :twisted: :ryk: .

Widac, kto sie ogrodnictwem zajmuje, ja bladego pojecia o tym nie mam i nawet nie zidentyfikowalam obiektu 8) :lol:
Obrazek

Birfanka

Post » Wto maja 11, 2010 22:30 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Birfanka pisze:O, Anulka, fajnie, Ty tez wypocznij :D

Fifi sika przewaznie z frustracji, ale tu chyba tez chodzilo o to, ze od niedzieli poczawszy kuwety nie byly juz zbyt swieze, mimo iz zmienilam zwirek przed samym wyjazdem i dalam go wiecej 8)
Zauwazylam, ze najczesciej jednak podsikuje w przeddzien zmiany zwirku (czyszcze codziennie, ale zmieniam calosciowo raz na tydzien, no codziennie zmieniac nie bede, trudno-w koncu maja 3 kuwety do dyspozycji :roll: )

Zrobilam 93 zdjecia, moze jednak wszystkich nie bede wstawiac? :mrgreen:

Zaczynam od zieleni i wody dla Anulki :)

Maki pod drzewami oliwnymi:
Obrazek

Maki w zblizeniu:
Obrazek Obrazek

Kwitnacy rozmaryn:
Obrazek

Lazurowe Wybrzeze (Côte d'Azur, wym. kot daziur) naprawde jest lazurowe:
Obrazek Obrazek

Obrazek

Drzewo oliwne w donicy w sklepie ogrodniczym-mozna sobie zasadzic w ogrodku :mrgreen:
Obrazek

Widok z okna goscinnej sypialni:
Obrazek Obrazek

Widok z kanapy przy popoludniowej herbatce:
Obrazek

Tyle na razie, nastepne beda foty z harleyami :P
dziękuje za zieleninke ,ale szczegolnie za wodne zdjecia superrrrrrrrrrrrr :P
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Wto maja 11, 2010 22:49 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Wody jeszcze wiecej sfocilam :)

Widok od stolika w restauracji:
(naprzeciw, po drugiej stronie zatoki lezy St. Tropez)
Obrazek

Port w Sainte-Maxime:
Obrazek Obrazek

Zachwycil mnie tradycyjny drewniany jacht :1luvu:
(pieknie sie wyroznial posrod reszty z syntetykow)
Obrazek

Tu natomiast zachwycila mnie bez granic nazwa :mrgreen: :ryk:
(podpowiadam: de mer oznacza: "z morza", "morski"-i wszystko jasne :piwa: )
Obrazek

EDIT: Znalazlam jeszcze video z tego zjazdu harleyowcow :piwa:
http://www.micromax.tv/film.php?idvideo=329
Obrazek

Birfanka

Post » Wto maja 11, 2010 23:57 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

harleyowcy mnie nie ruszaja....ale zdjecia wodne i ten widok przy kawce i zieleninki achhhhhhh fajne tez to drzewko oliwne nastepnym razem zrob zblizneie tego drzewa;)
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Śro maja 12, 2010 6:06 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Jak tam pięknie! 8O Jak cudnie... Morze, drzewa oliwne i ten rozmaryn... Ja też chcę!
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Śro maja 12, 2010 7:07 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

O rany, ile fajnych zdjęć! 8O :1luvu: :1luvu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Śro maja 12, 2010 7:28 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Aż mi się zachciało w wakacje na południe. :D
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Śro maja 12, 2010 9:45 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Fakt pieknie tam :D
Odwiedzilam pierwszy raz Lazurowe Wybrzeze 21 lat temu (z Almaturem :mrgreen: ) i z mety sie zachwycilam bezgranicznie, no bajka :1luvu:
Na wakacje fajnie, ale radzilabym raczej poza sezonem, bo w lipcu-sierpniu tlumy dzikie :strach: (chyba z milion turystow przyjezdza w lecie na Lazurowe), upal straszliwy i wszystko spalone sloncem, zzolkle i przykurzone. W kwietniu-maju-czerwcu/wrzesniu-pazdzierniku jednak ladniej, no i ceny nizsze wtedy :)

anulka111 pisze:(...) fajne tez to drzewko oliwne nastepnym razem zrob zblizenie tego drzewa;)
Anulka, na razie wstawilam w inna galerie i jak klikniesz na miniaturke, a potem jeszcze raz na wieksze foto, to masz powiekszenie wieksze niz ekran :wink:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Birfanka

Post » Śro maja 12, 2010 10:21 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

No proszę, ja też pierwszy raz na Lazurowym Wybrzeżu byłam z Almaturem.
W sierpniu, ale mi się upał podobał.
Chyba dla odmiany po zimnym polskim lecie.
A gdybym wybrała się na wycieczkę w październiku, to się jeszcze w morzu pokapię?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Śro maja 12, 2010 10:35 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Kolezanka z Marsylii chodzi na plaze jeszcze w listopadzie, wiec na poczatku pazdziernika kapiel jak najbardziej mozliwa, mysle :)
Dla pewnosci popytam jeszcze dziewczyn z Côte d'Azur :lol:
Obrazek

Birfanka

Post » Śro maja 12, 2010 16:50 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Zapytalam :P

Na ogol jeszcze jest cieplo i mozna sie kapac (choc w tym roku np. maj ciut chlodnawy, na ogol jest juz cieplej).

Dokumentalne zdjecie z plazy Juan-les-Pins z 30/10/2009, data na focie:
(temperatura wynosila 26°C)
Obrazek

Mysle wiec, ze na poczatku pazdziernika tym bardziej jest cieplo.
Obrazek

Birfanka

Post » Śro maja 12, 2010 17:16 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

U mnie burza krazy wiec moze mi szybko pasc net.....widzialam powiekszenie ....drzewka oliwnego pierwszy raz w zyciu ....ja jezdzilam tylko blisko nie lubie upalow-Niemcy i Czechy ,Słowacja

anulka111

Post » Śro maja 12, 2010 18:29 Re: Trójkot birmański-wypad na Południe, już jestem :)

Wyrazna zmiana strefy klimatycznej w roslinnosci zaczyna byc widoczna od Valence :)
Jedziesz autostrada i w pejzazu pojawiaja sie cyprysy, a pozniej i drzewa oliwne.
Upaly sa zalezne od sezonu, ja nawet wole zwiedzac poza sezonem, i to nie przez upal (nie przeszkadza mi), tylko nie ma dzikich tlumow, a tlumow nie znosze 8)

Zapraszam teraz na fotoprzechadzke po malowniczych prowansalskich miasteczkach :P
Jako pierwsze Tourtour:

Panorama Prowansji rozciagajaca sie z wzgorza przy kosciolku:
(niestety zamglenie psuje widocznosc, bylo spore zachmurzenie)
Obrazek Obrazek

Sredniowieczny kosciolek i mur za nim:
(widac cyprysy :) )
Obrazek Obrazek

Wnetrze kosciolka:
Obrazek

Zielen wokol miasteczka:
(na pierwszym zdjeciu w glebi widoczny prowansalski mas, czyli zabudowania fermy)
Obrazek Obrazek

Pod ta wieza rosnie rozmaryn, ktory wstawilam wczesniej:
Obrazek

Uliczki i zakatki:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Śro maja 12, 2010 18:32 przez Birfanka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Birfanka

[poprzednia][następna]