Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia lepiej.

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw lut 16, 2012 21:17 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Bunia zjadła przed chwilą sama ponad 10 chrupek suchego intestinala.
Poszła do kuchni i chciała jeść suche kotów ale ja szybko podstawiłam jej tą drugą karmę i zjadła.
:1luvu: :cry: :1luvu: :cry: :1luvu:
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Czw lut 16, 2012 21:21 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

wow super :1luvu: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Czw lut 16, 2012 21:33 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

super :ok: :ok: :ok:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw lut 16, 2012 22:16 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Brawo Bunia :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Czw lut 16, 2012 22:22 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

To rozumiem :D

Tak trzymać :ok:

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Czw lut 16, 2012 22:33 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Ja wiem, że to po sterydzie, ale może już zaskoczy z jedzeniem. :ok:
Obrazek Obrazek

Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)

Anna61

Post » Czw lut 16, 2012 22:44 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Znowu pochrupała trochę. :1luvu:
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Czw lut 16, 2012 22:57 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

:ok: Jak ruszy teraz to się odbije i potem z rozpędu już pójdzie :wink:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw lut 16, 2012 23:31 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Rzadko jestem na miau, bo ma dosyć swoich problemów nie tylko z kotami, ale chętnie doradzę.

Miałam kota chorego na trzustkę. Miał 14 lat jak zachorował. To był stary, sterany zyciem , wiejski kocur, który nie wiedział co to ciepły kąt i dobre jedzenie.

Miał biegunki- kupa koloru szarego, cuchnąca. Badalismy krew, ale nie pamiętam wyników.Chyba wyszedł 330x podwyższony jakiś wynik watrobowy. Poza tym badalismy kał. Trzeba zawieźć kupę do 2 godzin po załatwieniu się kota i poprosić w labie, żeby szybko przebadali. W kale miał niestrawiony tłuszcz., dlatego Puszek duzo jadł, często wymiotował i chudł. Wet mu przepisał amylan, który brał doustnie do końca życia. Podawaliśmy też serię zastrzyków z ornipuralem. Jest to najlepszy lek na wątrobę i bardzo skuteczny. Pomógł juz kilku moim kotom, w tym jednemu z FIPem.

Te leki pomogły na tyle Puszkowi, że poprawiły jego stan zdrowia. Kot zył jeszcze 2 lata, ale w końu choroba go zniszczyła. Pojawiły sie krawienie z pyszczka, nie przyjmował pokarmów. Drugie leczenie ornipuralem nie dało efektu.

Mam ten lek, ale był juz otwierany, więc nie wiem czy będzie skuteczny. Jesli nie masz go wcale, to ja bym zaryzykowała mimo wszystko i go podała. Coż masz do stracenia? Może pomoże?
Jak się zdecydujesz to daj znać, to go wyślę. Zapytam jeszcze weta czy podawał jakiemus zwierzakowi ten lek po miesiącu od otwarcia butelki.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw lut 16, 2012 23:43 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Dziękuję Zakocona za wejście na watek i rady. :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Ja Ornipural mam zawsze w domu i wczoraj Bunia go dostała w lecznicy.
Ten lek 3 lata temu uratował Buni życie, gdzie wszyscy lekarze kazali ją uśpić bo już nie zacznie jeść, a nie jadła i nie piła sama przez miesiąc i karmiłam ją strzykawką 4-5 razy dziennie.

Bunia ma 10 lat i od małego jest u nas, a została znaleziona na śmietniku.
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Pt lut 17, 2012 8:21 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Bunieczko, Aniu :ok: :1luvu:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt lut 17, 2012 8:26 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

No, to z rana :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Jest jeszcze coś takiego firmy VetFood. Niestety tanie to nie jest, a dostępne jest np. w KuchniPupila.

Proamyl for Cat
Dostępne opakowania: saszetka 100g
Proamyl for Cat to dodatek uzupełniający do karmy dla kotów, będący źródłem wysokiej jakości białka pokarmowego, tauryny, enzymów trawiennych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki swemu składowi jest to doskonały produkt przeznaczony do odżywienia zwierząt wychudzonych i wyniszczonych, ponieważ zawiera nie tylko hydrolizowane białko pokarmowe, ale także składniki, które są dla kotów niezbędne, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe i taurynę. Hydrolizowane białko pokarmowe ma ograniczone możliwości wywoływania reakcji alergicznych i dlatego może być stosowane u zwierząt nadwrażliwych.
Białko zawarte w odżywce jest mieszaniną białka z kurczaka i białka z łososia, dzięki czemu ma niezrównane właściwości smakowe i sprawia, że preparat jest chętnie spożywany przez koty. Aminokwasem, choć nie wchodzącym w skład białka, jest także tauryna, która bierze udział we wchłanianiu tłuszczów, w eliminacji produktów toksycznych z organizmu oraz pełni szereg innych funkcji, m.in. jest niezbędna do prawidłowego rozrodu i funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Preparat zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju rybiego, które są dla kotów niezbędnym składnikiem pokarmowym.
Proamyl for Cat zawiera także dodatek enzymów, które ułatwiają trawienie pokarmu, dzięki czemu jest on lepiej przyswajalny. To zaś umożliwia znacznie lepsze wykorzystywanie przez organizm składników biologicznie aktywnych zawartych w diecie

Wskazania:
Wspomaganie dietetyczne zwierząt w okresie rekonwalescencji,
Przygotowanie diety o podwyższonej wartości energetycznej przy jednoczesnym
zmniejszeniu objętości podawanego pokarmu,
Przygotowanie diety dla zwierząt z zaburzeniami trawienia i wchłaniania
(niewydolność trzustki, wątroby).
Składniki:
enzymy trawienne: lipaza, amylaza, bromelaina, kwasy omega-3, kwasy omega-6,
hipoalergiczny hydrolizat białka drobiowego, hipoalergiczny hydrolizat białka z łososia, tauryna.

Wartość energetyczna w 1 kg – 14720 kJ/3470 kcal
Zalecane dawkowanie:
Preparat stosuje się w formie posypki do pokarmu przygotowanego dla zwierzęcia.
Dziennie zaleca się podawać następujące ilości preparatu w zależności od masy ciała zwierzęcia:
< 3 kg – ½ miarki (10 g)
3-5 kg – ¾ miarki (15 g)
> 5 kg – 1 miarka (20 g)
Ostatnio edytowano Pt lut 17, 2012 8:32 przez mb, łącznie edytowano 2 razy

mb

Post » Pt lut 17, 2012 8:29 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Bunieczko :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Pt lut 17, 2012 8:29 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Zdrówka i wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kota! Obrazek

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt lut 17, 2012 8:37 Re: Nasza kocia rodzinka. NiuniaFeLV+[']Wituś FeLV+Bunia chora:(

Jest jeszcze, chyba tańszy:

Amylactiv Balance
Amylactiv Balance to preparat przeznaczony dla zwierząt domowych (psów, kotów) z zaburzeniami trawienia. Dostarcza on enzymów trawiących węglowodany (amylaza), tłuszcze (lipaza) i białka (bromelaina). Dzięki temu jest to zupełnie wyjątkowy preparat przeznaczony do wspomagania żywieniowego zwierząt po przewlekłych chorobach przewodu pokarmowego przebiegających z wymiotami i biegunką, z zaburzeniami trawienia i wchłaniania, niewydolnością zewnątrzwydzielniczą trzustki, a także dla zwierząt, które z powodu zabiegów chirurgicznych były przez dłuższy okres czasu żywione pozajelitowo.
Ograniczenie przyjmowania pokarmu, niezależnie od jego przyczyny, zawsze prowadzi do stopniowego zaniku kosmków jelitowych oraz zmniejszenia aktywności enzymatycznej w świetle jelit. Amylactiv Balance zapewnia utrzymanie na prawidłowym poziomie trawienia składników pokarmowych, dzięki czemu możliwe jest szybsza regeneracja kosmków jelitowych oraz prawidłowe trawienie i wchłanianie aminokwasów, cukrów i kwasów tłuszczowych.
Amylactiv Balance zawiera także dodatek inuliny, która działa w jelicie grubym, jako prebiotyk. Inulina jest formą włókna pokarmowego (błonnika) i źródłem oligosacharydów, które mają zdolność do pobudzania aktywności korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego. Dzięki temu mikroflora ta znacznie lepiej wykorzystuje trafiające do jelita grubego składniki pokarmowe, co zmniejsza ilość uciążliwych dla właściciela gazów i poprawia konsystencję oddawanego przez zwierzę kału.
Wskazania:
Zmniejszanie nietolerancji składników odżywczych,
Ograniczenie ostrej niewydolności przewodu pokarmowego,
Niewydolność trzustki lub przewlekłe zapalenie trzustki,
Przebyte biegunki lub choroby jelit,
Zaburzenia apetytu, trawienia i wchłaniania,
Poprawa apetytu i procesów trawiennych.
Składniki:
Lipaza, amylaza, bromelaina, hydrolizat białka z kurczaka, hydrolizat białka z łososia, inulina.
Zalecane dawkowanie:
Dziennie zaleca się podawać następujące ilości preparatu w trakcie posiłku dla zwierzęcia:
Psy: do 10 kg - 1 kapsułka Koty - 1 kapsułka
10-25 kg - 2 kapsułki
powyżej 25 kg – 3 kapsułki
Przy trudnościach z podawaniem kapsułki, jej zawartość można wysypać i wymieszać z pokarmem.

mb

[poprzednia][następna]