Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Po egzaminie...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 31, 2011 8:32 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

magdaradek pisze:ale octowiec jest w sumie bardzo ładny, szczególnie jak zakwitnie :D

no i uważajcie, że Rastek nie zjadł kocich kup wraz z robalami :lol: :twisted:

i tą ładnością pokrywa nam całe przeddomie :twisted: Rybcie, dzięki wielkie :love: ja nie będę z tym walczyć jakoś szczególnie, bo nas to osłania od Benkowych sąsiadów i od drogi, tyle że to rośnie jakoś dziwnie wystrzałowo, z dnia na dzień :roll: trochę przycinać corocznie mogę w ostateczności.
Jak jesteście, dziewczynki, takie oblatane w ogrodnictwie to może mi jeszcze podpowiecie :oops: Z drugiej strony domu, tam gdzie spotkanie się obywało, też mam COŚ. Coś także uaktywnia się pod koniec lata, tylko nie wyrasta z ziemi, a nie wiem skąd :roll: to się pnie i płoży, i w ciągu trzech dni rozpełzło się aż do studni. Normalnie była sobie trawa, rosła sobie spokojnie, niczym nie niepokojona (słowo "niczym" zawiera w sobie także kosiarkę :oops: ). Aż tu nagle - wyglądam przez okno - trawy nie ma! Za to na całym płocie i na ziemi leży to COŚ. Coś się czepia, ma dłuuugie wąsy i takie jakby kasztany. Znaczy na pierwszy rzut oka. Te owoce są kolczaste, ale nie kłują, miękkie kolce mają, są takie jajowate i miękkie. Jak się to zgniecie, to ze środka wylata płyn i taki biały miąższ jakby... Mieliśmy już zacząć zwalczać to ogniem, normalnie roślina z horroru. :strach: Wiesiek ciął to czym popadło i udało mu się zahamować szalony wzrost. Podejrzewam, że aż do września znów :roll: chociaż jak już przestało być zielono, to wychlastał wszystko, co rosło w tym miejscu, łącznie z winogronem :roll:
Kilka sztuk "gałązek" tego czegoś zostało niesprzątniętych i zawisło na siatce, celem eksperymentu. Teraz, po zimie, wiszą te kolczaste owoce, puste w środku, zawieszone na wąsach, które mimo mrozów itd. w dalszym ciągu się trzymają. Bluszcz przy tym to pikuś.
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Czw mar 31, 2011 8:38 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

UFO

A tak poważnie, wiem o co chodzi, ale nie mam pojęcia jak to coś się zwie.

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Czw mar 31, 2011 8:40 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

gosiaa pisze:UFO

A tak poważnie, wiem o co chodzi, ale nie mam pojęcia jak to coś się zwie.

i ja, ale poszukam, może coś mi się skojarzy.

edit: wygląda tak?:
Obrazek Obrazek - owoc we wrześniu - wysuszony, po wystrzeleniu nasion

tutaj przykład eksapnsywności i rozmiaru:
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Czw mar 31, 2011 8:51 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

jeżeli to to, Inga - możesz dorobić 8) - znalazłam oferty sprzedaży na świstaku - reklamowane jako bardzo szybko rosnące pnącze (odgradza od nielubianych sąsiadów ;) ): http://www.swistak.pl/a2748360,ECHINOCY ... ACZA-.html - echinocyst klapownay, albo kolczurka.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Czw mar 31, 2011 8:57 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

matko Inga, jakieś złowieszcze rośliny się u Ciebie plenią czarownico jedna :twisted: :twisted: :twisted:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Czw mar 31, 2011 9:03 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

Dokładnie ten sam chwast miałam na myśli. Obrzydliwe to jest.

gosiaa

Post » Czw mar 31, 2011 9:06 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

eeee, mnie tam się podoba. Ale ja jestem spaczona betonem i zamieniłabym się na wszystko co zielone. A przy okazji wyczytałam, że te owoce da się jakoś przyrządzić jako przystawkę 8O. Inga, to może będzie menu na kolejny piknik :twisted:
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Czw mar 31, 2011 9:11 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

zaparłam się i też to znalazłam, ale widzę, że mnie Rybcie wyprzedziła. Tak, to nasze UFO. Ale się zdziwiłam, jak znalazłam aukcje 8O ja bym tam chętnie za darmo rozdała, byleby zabrali to monstrum :D To jest okropne. A jak się chodzi i nadepnie na ten owoc, to on strzela z takim dosć głośnym trzaskiem. Najpierw myślałam, że zamordowałam ślimaka, potem patrzę, a to właśnie ta rozdyźdana kolczasta kulka tak strzela :roll:
Przepisu na spożycie nie znalazłam. Zresztą nie bardzo wiem, co miałoby się z tego jeść? te kolce? bo w środku to jest ta woda i biały glut, ble...

Georg-inia

Post » Czw mar 31, 2011 9:14 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

Inga, może to taka roślinna wersja małża :mrgreen:

gosiaa

Post » Czw mar 31, 2011 9:15 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

tak, trzeba może wysysać białego gluta ze środka :twisted:
Obrazek

magdaradek

Post » Czw mar 31, 2011 9:19 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

zamień to na chmiel, będzie więcej pożytku :piwa:

edit: info o jedzeniu ukiszonej było na jakimś forum, ale nie wiem czy można traktować to poważnie :lol:
Ostatnio edytowano Czw mar 31, 2011 9:21 przez boniantos, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Czw mar 31, 2011 9:20 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

rybcie pisze:eeee, mnie tam się podoba. Ale ja jestem spaczona betonem i zamieniłabym się na wszystko co zielone.

Fajne, zielone, dla mnie bomba :ok:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Czw mar 31, 2011 9:22 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

magdaradek pisze:tak, trzeba może wysysać białego gluta ze środka :twisted:

Obrazek

Georg-inia

Post » Czw mar 31, 2011 9:23 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

Georg-inia pisze:

Obrazek

:mrgreen: :lol: :ryk:
Obrazek

magdaradek

Post » Czw mar 31, 2011 9:33 Re: Georg, Gadget, Gabryś i Rustie-pies. Duża ma sruja

Georg-inia pisze:

Obrazek

no, weźcie przestancie, ja w pracy jestem, nie mogę tak rżeć jak koń :mrgreen:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

[poprzednia][następna]