InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*} pytanie s.95

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 25, 2017 12:41 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

W dzisiejszych czasach sprzety robione sa tak by sie psuly po gwarancji. Tak by zawsze byl zbyt. Era gdy sprzety chodzily po nascie lat i nawet jak sie popsulo cos to wymiana nie byla droga i ponownie chodzily nascie lat minely.

Wiem co mowie. Maz kiedys pracowal w sprzedazy w branzy RTV AGD i wie jak jest.

Niektorzy producenci celowo tak tworza sprzet by sie popsul idealnie po okreslonym czasie np. TV marki na S. Bo jakies tam kondensatory specjalnie sa w okreslonym meijscu by sie bardziej nagrzewaly i szlag je trafiał.

Ja kupilam w zeszlym roku caly nowy sprzet AGD do domu.... zaliczylam juz 3 naprawy gwarancyjne - 1 w zmywarce, 2x do okapu z Amici (odradzam baaardzo odradzam). Kiedys nie do pomyslenia. A jeszcze jak zglaszasz reklamacje to producent robi wszystko, doslownie by tylko sie wymigac od naprawy usilujac ci wmowic ze to Twoja wina.
Walka z producentami sprzetu jest troche jak walka z wiatrakami.
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Śro sty 25, 2017 13:04 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Daleko nie trzeba szukac, sa na ten temat filmy dokumentalne: Celowe postarzanie produktu https://youtu.be/rw5Hp7DSqyA

Ja tez mam okapy z Amici, bo na 50 cm bialych nie ma wiele. Pierwszy okap mi sie zepsul - zarowka sie przepalila z kablem ale to uwazam byla moja wina bo zle dobralam ustawienia zarowki i pieca - zarowka swiecila pod najwiekszym palnikiem i dlugo nia swiecilam. Teraz mam drugi okap, drozszu ciut, ale juz zadbalam zeby zarowka byla po stronie mniejszych palników. No i zobaczymy jak długo wytrzyma. Z Amiki mam pralke i lodówkę i sa wysokiej jakosci. Palke mam 7 lat chyba i raz sie zepsula niedawno - cos sie urwalo co jest normalne i zawsze sie psuje jak powiedzial pan od naprawy. Kazdy mowil ze nie oplaca sie naprawiac. No tl udowodnilam ze sie myla. Za 300 zl pan wymienil zuzuta czesc na nowa i smiga jak nowa. A taka sama nowa to 1400 zl wiec roznica jest i jestem zadowolona :)

Tv mam kineskopowy - Janinka widziala ;) nie uleglam modzie na plaski tv i mam kablowke na nim i jeszcze dekoder od Nielsena - wybrali nas do monitorowania ogladalnosci. I ten tv ma super obraz i dziala bez zarzutu juz prawie 20 lat i z roku na rok doceniam go jeszcze bardziej za to że sie nie psuje. To majstersztyk doslownie, pancerny tv.
Poki dziala nie wymienie, a z roku na rok tez coraz ciekawiej wyglada - taki oldschool ;p
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Śro sty 25, 2017 13:11 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Klaudia jak ma 7lat to jeszcze jest robiona kiedy to nie byla stala praktyka. Starsze sprzety sie oplaca naprawiac - jeszcze.

Do nowych czesto sa tak drogie czesci + robocizna ze ... a i tak sie potem popsuje. No rodzice maja 4 lata Tv - juz sie przepala matryca

Tez ciekawostka firma TV wlasnie ta na S - produkuje 2 gatunki matryc, niby wszedzie daje te same.... ale telewizory z 4K z jednej polki padaja po gwarancji gdzieniby ta sama matryca w drozszych TV pada po 5 :D Kantuja na kazdym kroku. To sa stale praktyki. Wybili sie i teraz drą skórę na czym się da.
Tv mial wade fabryczna na nodze - po przejechaniu wilgotną szmatką z wodą zlazła farba. Reklamacji nie uznano.... gdyz wg panow stwierdzono ze bylo przejechane zracym srodkiem...
Gdy moj maz stwierdzi ze w takim razie zedrze farbe z calej tej stopy by miala jednolity kolor - to niczym nie dalo sie tego szczyscic... nawet uwaga domestosem :D I mam noge od TV w ciapki.

Szkoda gadac.

Moja mama ma pralke ... lekko 20 lat z Bosha. Zepsula sie na palcach u 1 reki policze. Zawsze naprawa kosztowala gorsze a czesc rzeczy sam ojciec naprawil.

PixieDixie

Post » Śro sty 25, 2017 13:18 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Tylko ze to przed zakupem tv wiadomo jak bedzie z matryca i to nie wina producenta a tego jak te matryce dzialaja. Podejrzewam, ze maja tv plazmowy.
Kiedyś nawet chciałam kupic plaski tv ale zrezygnowalam wlasnie dlatego.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Śro sty 25, 2017 14:18 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Ja mam tv, który działa już 30 lat. Z 1 (słownie: jedną) naprawą.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Śro sty 25, 2017 14:45 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Szlag by trafił ten sklep. Mogą przyjąć pralkę w ramach reklamacji ale wysyłka na koszt kupującego. W tym przypadku Marysi. Siedziba pod Warszawą. Kurier pewnie by się ucieszył.
Można też oddać do serwisu na naprawę gwarancyjną. I tu się zastanawiam, czy serwis przy sle kogoś do domu czy samem trzeba będzie tę pralkę tam zatargać.
Jestem wściekła jak osa.
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Śro sty 25, 2017 14:46 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Podejrzewam, że zatargać. Też na swój koszt.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Śro sty 25, 2017 15:10 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Klaudia nie nie to nie na plazmie tylko na ledach :) wina producenta bo celowo puszcza buble.

No co stare tolepsze ja pamiętam w domu jeszcze tv Jowisza :D

PixieDixie

Post » Śro sty 25, 2017 21:44 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Pralka działa. Nie pojedzie nigdzie. :dance: :dance2:

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Śro sty 25, 2017 23:05 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Czw sty 26, 2017 7:30 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Mary, urząd konsumentów się kłania. Zadzwoń tam, albo najlepiej idź i każ sobie pomóc.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw sty 26, 2017 7:30 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

A ja myślę, że to zależy jak się trafi. Kupiłam naście lat temu lodówkę Amici, moi znajomi taką mieli - byli bardzo zadowoleni, a mnie podobała się też z wyglądu.... no ale od początku miałam egzemplarz felerny. Już drugiego dnia użytkowania pojechała do reklamacji. I tak 3 razy. Za trzecim powiedziałam, żeby tej lodówki mi już nie odwozili, bo to bez sensu. Muszą wnosić na 3 piętro, czy im się chce? Niech mi dadzą taką lodówkę, żeby już nie musieli do mnie przyjeżdżać. Uznali reklamację i w zamian dostałam lodówkę BOSCHa, na którą w tedy nie było mnie stać. Pan ze sklepu powiedział, że da mi tę lodówkę, ale żebym już więcej nie dzwoniła :mrgreen: No i działa do dziś.... będzie jakieś 16 lat.... A tamta Amica moich znajomych u nich też działa i są zadowoleni. Ot, taki egzemplarz mi się trafił. Natomiast telewizor, od początku też felerny, też 2 razy do reklamacji pojechał już na początku użytkowania, naprawili ładnie i - odpukać na razie działa bez zarzutu....
Tak więc i w zakupach trzeba mieć trochę szczęścia...
Cieszę się, że z pralką ok :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Czw sty 26, 2017 8:52 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Dyktatura pisze:Pralka działa. Nie pojedzie nigdzie. :dance: :dance2:

to co z nią było? 8O

ale wielkie ufffff, ze już wszystko w porządku :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Czw sty 26, 2017 9:19 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Przede mną ostatnio też stanęło widmo wymiany pralki. Albo przynajmniej naprawa na koszt własny, bo po gwarancji już kilka lat. Losowo przestała odprowadzać wodę :? Raz było ok, drugim razem woda stała w bębnie i pralka wyświetlała błąd.
TŻ pogrzebał w internetach , rozkręcił pralkę i wyjął z odpływu swoją skarpetkę...

Może tu też taka prozaiczna przyczyna była? Najważniejsze, że pralka działa :ok:

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Czw sty 26, 2017 9:32 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 48 {*}

Uff!!! Bardzo się cieszę, że pralka działa :ok:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

[poprzednia][następna]