Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 20, 2010 21:42 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

To nie ganiaj tak bo się zmęczysz :?
Usiądż troszku,odpocznij :1luvu:
Wiem praca,praca i jeszcze raz praca ,mam to samo :? I jeszcze dodatkowe zajęcia :roll:
Eeech,a jutro jadę na badania okresowe,będą mi nogi badać bo na badanie głowy to już za póżno :mrgreen:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Avatar użytkownika
 
Posty: 10409
Od: Nie mar 22, 2009 13:56
Lokalizacja: Poznań

Post » Śro kwi 21, 2010 7:42 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

hejka :1luvu:

Obrazek



głodna jestem :oops:
Obrazek

Danusia

 
Posty: 119538
Od: Pon kwi 02, 2007 11:56
Lokalizacja: Opole

Post » Śro kwi 21, 2010 14:27 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:
JoasiaS pisze:
alus1 pisze:Estre nie mam nowych :roll: tylko jedzenia na nowy przepis dla JoasiS :mrgreen:

Czekam :mrgreen:

jutro Joasiu, mogę zdradzić że będą to hamburgery :mrgreen:

Dziś już jest jutro :roll:
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16791
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

Post » Śro kwi 21, 2010 14:55 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

JoasiaS pisze:
alus1 pisze:Czekam :mrgreen:

jutro Joasiu, mogę zdradzić że będą to hamburgery :mrgreen:

Dziś już jest jutro :roll:[/quote]
wieczorkiem Joasiu :roll:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro kwi 21, 2010 20:28 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Hamburgery z wędzoną nutką
Składniki na hamburgery
• mielona wołowina, wieprzowina, można mieszankę z dobiem 500 g
• mielony boczek wędzony surowy 50g (ja poprosiłam panią Zosię w sklepie żeby mi zmieliła razem z mięskiem)
• jajko 1 szt
• 1 łyżka oliwy (jeżeli używacie wieprzowiny nie jest to konieczne)
• Cebulka prażona (miałam taką z ikei przepyszna) jeżeli nie macie prażonej gotowej trzeba przesmażyć cebulkę
• sól 1 do smaku
• pieprz czarny 1 do smaku
• bułka tarta 1-2 łyżki
sos do hamburgerów (przyda się tez do przeszłotygodniowej sałatki)
• ketchup 6 łyżek
• Majonez 3 łyżki
• Musztarda 3 łyżki
• Sół pierz, szczypiorek i zioła prowansalskie
Pozostałe składniki
• pomidory 2 szt
• Ogórki konserwowe
• cebula 1 szt
• sałata zielona 200 g
• bułka z sezamem 6 szt (ja dałam zwykłą kajzerkę)

Mielone mięso i boczek wymieszać jajkiem, doprawić solą i pieprzem, zagęścić tartą bułką. Z masy mięsnej uformować 6 płaskich kotletów. Usmażyć na rozgrzanej oliwie. Bulki przekroić i uprażyć na rozgrzanej patelni, w parniku lub na tosterze. Przygotować sos mieszając składniki. Spody posmarować przygotowanym sosem. Pomidory po wykrojeniu stwardniałych nasad szypułek pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w paski, ułożyć na spodach bułeczek. Na sałacie położyć kotlety, plastry pomidorów i cebuli, przykryć wierzchami bułek lub podawać bez wierzchów – wersja light. Hamburgery można podawać też z frytkami.
UWAGA: hamburgery muszą być dobrze wysmażone i w żadnym razie nei mogą być surowe, dlatego trzeba je rozpłaszczyć i tak się ściągną podczas smażenia!!!
Wersja rybna
Składniki
• filety rybne(np.dorsz)
• cebula
• jajko
• bułka tarta
• oliwa
• sól,pieprz

Filety zmielić, posolić, popieprzyć. Dodać jajko, oliwę i bułkę tartą. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oliwę i dodać do masy rybnej, wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Myszencja skosztowała i życzy smacznego :wink:
Ostatnio edytowano Śro kwi 21, 2010 21:32 przez alus1, łącznie edytowano 1 raz

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro kwi 21, 2010 20:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:Obrazek

Myszencja skosztowała i życzy smacznego :wink:



To ja się chętnie tez poczęstuję :mrgreen:
robie podobnie :oops:
Obrazek

Danusia

 
Posty: 119538
Od: Pon kwi 02, 2007 11:56
Lokalizacja: Opole

Post » Śro kwi 21, 2010 21:46 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Sssssmakowitości..... :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: Myszeńka cuuuudna :D :1luvu:
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post » Czw kwi 22, 2010 7:09 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Ojaniepierdykam... 8O
Obrazek

kinga w.

 
Posty: 22593
Od: Sob sty 31, 2009 17:41
Lokalizacja: Keadby

Post » Czw kwi 22, 2010 7:45 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

WOW!!! 8O :1luvu: Pycha!!
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Czw kwi 22, 2010 8:48 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:Hamburgery z wędzoną nutką
Składniki na hamburgery
• mielona wołowina, wieprzowina, można mieszankę z dobiem 500 g
• mielony boczek wędzony surowy 50g (ja poprosiłam panią Zosię w sklepie żeby mi zmieliła razem z mięskiem)
• jajko 1 szt
• 1 łyżka oliwy (jeżeli używacie wieprzowiny nie jest to konieczne)
• Cebulka prażona (miałam taką z ikei przepyszna) jeżeli nie macie prażonej gotowej trzeba przesmażyć cebulkę
• sól 1 do smaku
• pieprz czarny 1 do smaku
• bułka tarta 1-2 łyżki
sos do hamburgerów (przyda się tez do przeszłotygodniowej sałatki)
• ketchup 6 łyżek
• Majonez 3 łyżki
• Musztarda 3 łyżki
• Sół pierz, szczypiorek i zioła prowansalskie
Pozostałe składniki
• pomidory 2 szt
• Ogórki konserwowe
• cebula 1 szt
• sałata zielona 200 g
• bułka z sezamem 6 szt (ja dałam zwykłą kajzerkę)

Mielone mięso i boczek wymieszać jajkiem, doprawić solą i pieprzem, zagęścić tartą bułką. Z masy mięsnej uformować 6 płaskich kotletów. Usmażyć na rozgrzanej oliwie. Bulki przekroić i uprażyć na rozgrzanej patelni, w parniku lub na tosterze. Przygotować sos mieszając składniki. Spody posmarować przygotowanym sosem. Pomidory po wykrojeniu stwardniałych nasad szypułek pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w paski, ułożyć na spodach bułeczek. Na sałacie położyć kotlety, plastry pomidorów i cebuli, przykryć wierzchami bułek lub podawać bez wierzchów – wersja light. Hamburgery można podawać też z frytkami.
UWAGA: hamburgery muszą być dobrze wysmażone i w żadnym razie nei mogą być surowe, dlatego trzeba je rozpłaszczyć i tak się ściągną podczas smażenia!!!
Wersja rybna
Składniki
• filety rybne(np.dorsz)
• cebula
• jajko
• bułka tarta
• oliwa
• sól,pieprz

Filety zmielić, posolić, popieprzyć. Dodać jajko, oliwę i bułkę tartą. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oliwę i dodać do masy rybnej, wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Myszencja skosztowała i życzy smacznego :wink:


oooooo......

CatherineTheGreat

 
Posty: 4026
Od: Wto lis 25, 2008 9:58
Lokalizacja: Kraków/Warszawa

Post » Czw kwi 22, 2010 9:20 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Obrazek

A Neryś gdzie ? :wink: :lol:
ObrazekObrazek

amyszka

Avatar użytkownika
 
Posty: 24121
Od: Czw mar 22, 2007 14:26
Lokalizacja: Bolesławiec Śl.

Post » Czw kwi 22, 2010 9:23 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

:placz:
Ja też takie chcę.
Wsiadam w auto i jadę :mrgreen:

estre

 
Posty: 14776
Od: Pon sty 07, 2008 17:05
Lokalizacja: Katowice

Post » Czw kwi 22, 2010 9:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

amyszka pisze:Obrazek

A Neryś gdzie ? :wink: :lol:

Neryś skusił się na surową wołowinkę, przetworzonych ni toleruje :mrgreen:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Czw kwi 22, 2010 9:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:
amyszka pisze:Obrazek

A Neryś gdzie ? :wink: :lol:

Neryś skusił się na surową wołowinkę, przetworzonych ni toleruje :mrgreen:


Mądry kotecek :1luvu: :D
ObrazekObrazek

amyszka

Avatar użytkownika
 
Posty: 24121
Od: Czw mar 22, 2007 14:26
Lokalizacja: Bolesławiec Śl.

Post » Czw kwi 22, 2010 10:33 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:Obrazek

Myszencja skosztowała i życzy smacznego :wink:

:lol: :lol: :lol:

Wygląda to bardzo smakowicie :ok:
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16791
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Silverblue i 189 gości