Usiądż troszku,odpocznij

Wiem praca,praca i jeszcze raz praca ,mam to samo

Eeech,a jutro jadę na badania okresowe,będą mi nogi badać bo na badanie głowy to już za póżno

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
alus1 pisze:JoasiaS pisze:alus1 pisze:Estre nie mam nowychtylko jedzenia na nowy przepis dla JoasiS
Czekam
jutro Joasiu, mogę zdradzić że będą to hamburgery
JoasiaS pisze:alus1 pisze:Czekam
jutro Joasiu, mogę zdradzić że będą to hamburgery
alus1 pisze:Hamburgery z wędzoną nutką
Składniki na hamburgery
• mielona wołowina, wieprzowina, można mieszankę z dobiem 500 g
• mielony boczek wędzony surowy 50g (ja poprosiłam panią Zosię w sklepie żeby mi zmieliła razem z mięskiem)
• jajko 1 szt
• 1 łyżka oliwy (jeżeli używacie wieprzowiny nie jest to konieczne)
• Cebulka prażona (miałam taką z ikei przepyszna) jeżeli nie macie prażonej gotowej trzeba przesmażyć cebulkę
• sól 1 do smaku
• pieprz czarny 1 do smaku
• bułka tarta 1-2 łyżki
sos do hamburgerów (przyda się tez do przeszłotygodniowej sałatki)
• ketchup 6 łyżek
• Majonez 3 łyżki
• Musztarda 3 łyżki
• Sół pierz, szczypiorek i zioła prowansalskie
Pozostałe składniki
• pomidory 2 szt
• Ogórki konserwowe
• cebula 1 szt
• sałata zielona 200 g
• bułka z sezamem 6 szt (ja dałam zwykłą kajzerkę)
Mielone mięso i boczek wymieszać jajkiem, doprawić solą i pieprzem, zagęścić tartą bułką. Z masy mięsnej uformować 6 płaskich kotletów. Usmażyć na rozgrzanej oliwie. Bulki przekroić i uprażyć na rozgrzanej patelni, w parniku lub na tosterze. Przygotować sos mieszając składniki. Spody posmarować przygotowanym sosem. Pomidory po wykrojeniu stwardniałych nasad szypułek pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w paski, ułożyć na spodach bułeczek. Na sałacie położyć kotlety, plastry pomidorów i cebuli, przykryć wierzchami bułek lub podawać bez wierzchów – wersja light. Hamburgery można podawać też z frytkami.
UWAGA: hamburgery muszą być dobrze wysmażone i w żadnym razie nei mogą być surowe, dlatego trzeba je rozpłaszczyć i tak się ściągną podczas smażenia!!!
Wersja rybna
Składniki
• filety rybne(np.dorsz)
• cebula
• jajko
• bułka tarta
• oliwa
• sól,pieprz
Filety zmielić, posolić, popieprzyć. Dodać jajko, oliwę i bułkę tartą. Cebulkę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oliwę i dodać do masy rybnej, wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Myszencja skosztowała i życzy smacznego
Użytkownicy przeglądający ten dział: Silverblue i 189 gości