Kotinowo

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 07, 2023 12:35 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Dziunia juz po kolejnej wizycie u weta :201461
Waga bez zmian – 3,92 kg, to cieszy :ok:

Dzisiaj wetka mogła usłyszeć jakie dżwięki wydaje z siebie Dziunia. Ewidentnie jakby jej cos przeszkadzało w gardle (nic tam nie ma) albo w krtani.
Mogą to tez byc chore zatoki.
Dostałe inne leki – w tym steryd. Zrobione tez miała RTG gardła, krtani oraz łepetynki. Nic na pierwszy rzut oka nie znaleziono.
Czekam na dokładny opis.
Kontrola we wtorek. Wtedy tez lekarz zdecyduje czy będzie nadal dostawała solensie.
Zapłaciłam 285.- :strach:

Dziunieczka zachwyciła swoim zachowaniem wetki, które się nią zajmowały podczas prześwietlenia.
Tym razem bowiem wyproszono mnie z gabineru RTG, dbając zapewne o to, abym za bardzo potem nie świeciła ;)
Dziunia okazała się wzorowym pacjentem, za co została wymiziana i wygłaskana, o słownych komplementach już nie wspomnę :201461

Wetka podejrzewała guza przeszkadzającego kotce w prawidłowym oddychaniu (powarkuje, charcze) lub zapalenie zatok i spływajace gluty ....

Od przeszło pół roku mówię, że coś jest nie tak z tym jej oddychaniem, ale to nie wygląda na astme. Do tej pory zastosowano tylko półśrodki (solesnia)
Może wdrożone teraz leczenie będzie trafione – oby ...

Obrazek Obrazek
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Czw gru 07, 2023 14:41 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Byloby super, gdyby udało się Księżniczkę zdiagnozować :1luvu: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob gru 09, 2023 9:34 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Dziunia po nowych lekach zdecydowanie lepiej :ok: :201461
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Post » Sob gru 09, 2023 9:36 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Informacje dla MajeczQa

Tosia trafiła do nas jako 3-miesieczne kocie. Miała kocie ADHD, przy tym była bardzo inteligentna, to połączenie sprawiało, ze stała sie nie do ogarnięcia przez człowieka.
Otwiera szafki i wywalała z nich wszystko na podłogę (zamontowalismy zabezpieczenia dla dzieci), skakała po firankach i zasłonach - już ich nie mamy - są rolety, choinkę zaatakowała nim zdążyłam ją ubrac. Od tej pory choinka stała na obudowanym balkonie itd.

Obrazek

Wszystkie bibeloty i ozdoby zniknęły, aby jej nie kusiły. Wszystko starałam sie zabezpieczyc przed otwarciem. Tosia niczego się nie bała. Zero respektu przed dużą sunią ON.
Gdy probowałam ją stopować spryskiwaczem do kwiatów, po prostu zamykała oczeta i dalej robiła swoje :roll: :201461

Obrazek Obrazek

Jej popisowy numer, to przedostanie się poza siatkę zabezpieczającą balkon i balansowanie po poręczy balkonowej z drugiej strony (4 pietro). Nim odsupłałam druciki trzymające siatke, myslałam, ze zejde na zawał. Po wszystkim miałam ochote rozszarpac ją na kawałeczki. Tylko moja ogromna słabość do kotów uratowała wtedy Tosię przed linczem :wink: Zamknęłam ją w torbie transportowej i wstawiłam do łazienki. Siedziała tam parę godzin. Nie pomogły koty warujące pod drzwiami i domagające sie wypuszczenia więźnia.
Nie wiem czy ją to czegos nauczyło. To ja musiałam lepiej zabezpieczyć balkon – został obudowany.

Tosia gdy tylko pojawiła się u nas, od razu wybrała sobie Tysię na przybraną matkę. Tysia była kotką o wspaniałym charakterze.
To ona wychowała Tosie i nauczyła być względnie poprawnym kotem.
Tosia ssała pustego cycka Tysi i męczyła swoja opiekunkę okroponie. Tysia wszystko wytrzymywała ... do czasu. W pewnym momencie chwyciła malucha za gardło i przydusiła.
Chciałam interweniowac, ale w pore ktos mnie powstrzymał. Po paru sekundach Tysia puscia kociaka, a mała potulnie ułozyła sie obok niej.
To wystarczyło, aby nabrała respektu do przybranej matki i poznała zasady funkcjonowania w stadzie. Zaden człowiek nie potrafiłby tego zrobic nie robiąc maluchowi krzywdy. Oczywiście ADHD Tosi nie ulotniło sie, ale stała się znacznie grzeczniejsza

Obrazek Obrazek

Moim zdaniem koty będące od malutkiego zaopiekowana tylko przez człowieka, bez kontaktu z kotami sa przewaznie ... bardzo niegrzeczne.

MajeczQo,narzekasz na sasiadów, którzy pukają gdy kot rozrabia i drze sie w nocy.
Masz szczęście, ze tylko pukają.
Gdybym ja słyszała co noc wrzaki i hałasy spowodowane przez kota, wezwałabym odpwiednie sluzy, aby sprawdziły czy kotu nie dzieje się krzywda.
Bo to nie jest normalkne zachowanie.
Ostatnio edytowano Czw gru 14, 2023 10:32 przez Kotina, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek

Kotina

Post » Sob gru 09, 2023 10:20 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Sob gru 09, 2023 10:49 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Kotina pisze:Informacje dla MajeczQa

Tosia trafiła do nas jako 3-miesieczne kocie. Miała kocie ADHD, przy tym była bardzo inteligentna, to połączenie sprawiało, ze stała sie nie do ogarnięcia przez człowieka.
Otwiera szafki i wywalała z nich wszystko na podłogę (zamontowalismy zabezpieczenia dla dzieci), skakała po firankach i zasłonach - już ich nie mamy - są rolety, choinkę zaatakowała nim zdążyłam ją ubrac. Od tej pory choinka stała na obudowanym balkonie itd.

Obrazek

Wszystkie bibeloty i ozdoby zniknęły, aby jej nie kusiły. Wszystko starałam sie zabezpieczyc przed otwarciem. Tosia niczego się nie bała. Zero respektu przed dużą sunią ON.
Gdy probowałam ją stopować spryskiwaczem do kwiatów, po prostu zamykała oczeta i dalej robiła swoje :roll: :201461

Obrazek Obrazek

Jej popisowy numer, to przedostanie się poza siatkę zabezpieczającą balkon i balansowanie po poręczy balkonowej z drugiej strony (4 pietro). Nim odsupłałam druciki trzymające siatke, myslałam, ze zejde na zawał. Po wszystkim miałam ochote rozszarpac ją na kawałeczki. Tylko moja ogromna słabość do kotów uratowała wtedy Tosię przed linczem :wink: Zamknęłam ją w torbie transportowej i wstawiłam do łazienki. Siedziała tam parę godzin. Nie pomogły koty warujące pod drzwiami i domagające sie wypuszczenia więźnia.
Nie wiem czy ją to czegos nauczyło. To ja musiałam lepiej zabezpieczyć balkon – został obudowany.

Tosia gdy tylko pojawiła się u nas, od razu wybrała sobie Tysię na przybraną matkę. Tysia była kotką o wspaniałym charakterze.
To ona wychowała Tosie i nauczyła być względnie poprawnym kotem.
Tosia ssała pustego cycka Tysi i męczyła swoja opiekunkę okroponie. Tysia wszystko wytrzymywała ... do czasu. W pewnym momencie chwyciła malucha za gardło i przydusiła.
Chciałam interweniowac, ale w pore ktos mnie powstrzymał. Po paru sekundach Tysia puscia kociaka, a mała potulnie ułozyła sie obok niej.
To wystarczyło, aby nabrała respektu do przybranej matki i poznała zasady funkcjonowania w stadzie. Zaden człowiek nie potrafiłby tego zrobic nie robiąc maluchowi krzywdy. Oczywiście ADHD Tosi nie ulotniło sie, ale stała się znacznie grzeczniejsza

Obrazek Obrazek

Moim zdaniem koty będące od malutkiego zaopiekowana tylko przez człowieka, bez kontaktu z kotami sa przewaznie ... bardzo niegrzeczne.

No nie wiem. Daisy zachowuje się podobnie jak Tosia, rozrabia cały czas, nic jej nie przechodzi z wiekiem, a przecież od kocięctwa ma kontakt z innymi kotami.
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob gru 09, 2023 11:10 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

mir.ka pisze:
No nie wiem. Daisy zachowuje się podobnie jak Tosia, rozrabia cały czas, nic jej nie przechodzi z wiekiem, a przecież od kocięctwa ma kontakt z innymi kotami.

Mirko, Tosia tez nie uspokoiła sie tak od razu. Ale czym była starsza, tym mniej rozrabiała. Nie musiałam wszystkiego zamykac czy blokowac. Ganiała po chacie, bawiła sie innymi zabawkami, laserkiem, kulkami. Musiała się wybiegac. Potem wiek i choroby (dwie operacje) znacznie ją wyciszyły.

Koty, podobnie jak psy czy nawet ludzie mają różne charaktery ... trzeba starac sie znależć sposob na "dogadanie" sie z kotem.
Chyba MajeczQa ma z tym kłopot. Nie opisuje dokładnie warunków w jakich przebywa Kapitan ... wiele jej opisów jest dla mnie niejasnych ...

Na pewno Twoja Daisy - mimo swego charakterku - nie zachowuje sie tak jak Kapitan - kocur MajeczQi - poczytaj jej posty.
Obrazek

Kotina

Post » Nie gru 10, 2023 8:08 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

No, to mamy pozamiatane ... :(
Pod koniec listopada mąż zachorował :(
Miał wysoką temperaturę, ból mięśni i podraznione gardło. Trzymało go kilka dni, które praktycznie przespał

A teraz ja zachorowałam. Czuję się fatalnie.
Nie mam gorączki, za to dokoucza mi katar, drapanie w gardle, "łamanie w kościach" i potworny ból głowy.
Nie da rady bez proszków przecibólowych. Na szczęście apap mi pomaga.

We wtorek mam być u weta z Dziunią. Pójdzie z nią nasza córka.

Idę się kurowac - wit D3, wit C, apap, duzo napojów oraz spanko z Dziunią :201461
Oby do Świąt :ok:
Ostatnio edytowano Wto gru 12, 2023 17:37 przez Kotina, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Kotina

Post » Nie gru 10, 2023 10:15 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Ale się porobiło :(

Za szybki powrót do zdrowia :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Nie gru 10, 2023 22:52 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Zdrowia, zdrowia, zdrowia! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
I niech koty nie chorują zanim nie dojdziesz do siebie! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro gru 13, 2023 11:54 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

mir.ka pisze:Ale się porobiło :(

Za szybki powrót do zdrowia :ok: :ok: :ok: :ok:

jolabuk5 pisze:Zdrowia, zdrowia, zdrowia! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
I niech koty nie chorują zanim nie dojdziesz do siebie! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Dziękuję :)
Obrazek

Kotina

Post » Śro gru 13, 2023 11:59 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Nareszcie chyba wiadomo co dokucza naszej Dziuni.

"RTG przegladowe krtani, tchawicy oraz ap czaszki
RTG - projekcja profliowa celowana na krtań oraz projekcja DV głowy
- obraz krtani oraz gardła w prezentowanych projekcjach bez uchwytnych patologii
- tchawica o zachowanym przebiegu
- brak radiologicznych cech hydrothorax
Karta informacyjna wizyty
w projekcji DV widoczne nieznaczne obniżenie powietrzności nosowej prawej"

Co ona ma w tej lewej przegrodzie nosowej nie będzie się juz badac.
Należy zadbać o względny komfort jej zycia, życia bez bólu ...
Tak będziemy postępować.
Na razie Dziunia ma apetyt, podjada też w nocy, nie chudnie, a czasami nawet się bawi.
Kaszle (kicha?) sporadycznie, a po solensi rzadko wylizuje sieść.
Wobec tego, póki co, niczego w jej leczeniu nie zmieniamy.
Cieszymy się kazdym dniem spędzonym z naszą Księżniczką ... :201461 :1luvu:

Obrazek Obrazek
Obrazek

Kotina

Post » Śro gru 13, 2023 12:06 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Natomiast Tilka i Tymon - mają się dobrze, jedzą, rzadko kapryszą, zaliczają kuwetę, najwięcej czasu spędzają na spaniu, od czasu do czasu pobawią się w ganianego.
Obydwoje zaczynają głosno chrapac gdy spią ... :ryk: :201461 :201461

Obrazek Obrazek

Wieczory niezmiennie wyglądają podobnie :201461 :201461 :201461

Obrazek

"Tymon, uważaj, bo chyba nas podsłuchują" :ryk: :201461 :201461

Obrazek
Obrazek

Kotina

Post » Czw gru 14, 2023 1:05 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Dobrze, jak jest diagnoza i wiadomo, co się dzieje! Księżniczko, bądź zawsze piękna i zachowuj formę jak najdłużej :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw gru 14, 2023 11:24 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Kotina pisze:Nareszcie chyba wiadomo co dokucza naszej Dziuni.

"RTG przegladowe krtani, tchawicy oraz ap czaszki
RTG - projekcja profliowa celowana na krtań oraz projekcja DV głowy
- obraz krtani oraz gardła w prezentowanych projekcjach bez uchwytnych patologii
- tchawica o zachowanym przebiegu
- brak radiologicznych cech hydrothorax
Karta informacyjna wizyty
w projekcji DV widoczne nieznaczne obniżenie powietrzności nosowej prawej"

Co ona ma w tej lewej przegrodzie nosowej nie będzie się juz badac.
Należy zadbać o względny komfort jej zycia, życia bez bólu ...
Tak będziemy postępować.
Na razie Dziunia ma apetyt, podjada też w nocy, nie chudnie, a czasami nawet się bawi.
Kaszle (kicha?) sporadycznie, a po solensi rzadko wylizuje sieść.
Wobec tego, póki co, niczego w jej leczeniu nie zmieniamy.
Cieszymy się kazdym dniem spędzonym z naszą Księżniczką ... :201461 :1luvu:

Obrazek Obrazek

za dobry apetyt :ok:
Obrazek

mir.ka

[poprzednia][następna]