No i mamy sytuację alarmową.
Po 3 w nocy będąc w pracy dostałam smsa od H:ktos nam się zeszczał w łóżko

gości żadnych nie mieliśmy, więc to chyba którys kot

Pewnie już trochę leżało, bo wszystko przesiąkło, a H kładł się bardzo późno jak widać.
Sytuacja według mojej rozkminy na temat winnego wygląda następująco:
Na pewno nie był to Konan. Spał na meblach i jest mocno podjarany zapaszkiem i robi wielkie zdziwione oczy- a u niego to naturalne i spontaniczne. Poza tym brak żadnych nietypowych sytuacji w ostatnim czasie.
Albo Proziu albo Frejka.
Ja obstawiam bardziej Prozia. I tu są dwa motywy. Pierwszy behawiorystyczny. Tak, to jest kot luzak, ale zapewne nawet największy luzak może się czymś zdenerwować. A w ostatnich dwóch dniach bardzo zdenerwowały go dwie rzeczy-porządne na maksa czesanie(miał tony martwego włosa, uzbierało sie na dwa męskie swetry

). Bardzo wtedy sie denerwował. Druga rzecz-Proziu jest troszkę flejtuchowaty przy kuwecie i zdarza mu się wdepnąć w osikany żwirek. Ostatnio wdepnął tak że miał dwie łapy obklejone porządnie żwirkiem i próbował go zjeść

więc go wzięliśmy do wanny i oczyściliśmy. A on się wanny panicznie boi

drapał, płakał. Może to znak że dość tych stresorów. Inna wyjątkowa sprawa to taka że wczoraj po jego kuwetkowaniu przed wycieraczką były spore krople moczu. Zdarza mu sie otrząsnąć i zostawić co nieco, ale te były spore. Bardziej jakby popuścił

Więc druga możliwość coś nie tak ze zdrowiem. I ta ewentualność mnie przeraża. Innych objawów brak.
A Frejka podejrzana dlatego że to Frejka. Coś ją mogło zestresować albo zdenerwować. I że dawno temu na początku sikała nam na łóżko.
Biorę też pod uwagę że ktoremuś sie nowa poszewka nie spodobała, albo kolor albo zapach

ale zeby od razu lać w łóżko?
Plan jest taki że narazie obserwujemy bo nawet nie mamy winnego.
A teraz pytania do doświadczonych-proszę o pomoc, pliss
Plama na kołdrze taka raczej intensywna pomarańczowa. Czy to podejrzany kolor moczu?
W razie sprawdzenia kwestii zdrowotnej to co oprócz łapania siuśków powinnam zrobić? Znam metody łapania siuśków, ale jakie są wymagania laboratoryjne? muszą być jednoniowe?

sterylne?
Czym dobrze wyprać kanapę żeby zapach zneutralizować?
Bardzo proszę o porady