Do Gospodarzy i Gości wątków kocio-pogaduszkowych :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 29, 2008 9:44

Anka pisze:ciach

A gdyby tak np. w kocim ABC stworzyć listę osób, które mają doświadczenie w konkretnych dziedzinach i są chętne w razie potrzeby coś doradzić i pomóc? W praktyce widzę to tak: forumowicz X ma doświadczenie w opiece nad kotem cukrzycowym, bo sam takim się opiekuje czy opiekował. Zgłasza swój nick do bazy danych i wiadomo, że X i powiedzmy jeszcze Y chętnie podzielą się swoim doświadczeniem w tej kwestii. Gdy na forum pojawia się wątek, czasem nawet zbardzo ogólnym tytułem, ale proszący o pomoc właśnie w sprawie cukrzycy i dajmy na to ja go otwieram, ale sama na tym się nie znam, to nawet sama, żeby już nie utrudniać nowemu, idę do bazy danych i wysyłam do X i Y pw z linkiem do wątku. Zwiększa to odrazu szanse na to, że X i Y, a przynajmniej jeden z nich wątek zauważą.

koniec ciach-a

to jest bardzo dobry pomysl
sama ostatnio wyslalam pw do paru osob pamietajac ze kiedys tam mialy problem, i daly rade
a wlasnie sie pojawil nowy watek z tym samym problemem
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Pt sie 29, 2008 9:48

Też to robię , piszę do osób które wiem ,
że są zorientowane w temacie.....
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Pt sie 29, 2008 9:52

kristinbb pisze:Też to robię , piszę do osób które wiem ,

No właśnie. Ale nie zawsze się wie kto i w jakim temacie jest zorientowany. Taka baza ułatwiłaby to.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pt sie 29, 2008 9:53

Anka pisze:

No właśnie. Ale nie zawsze się wie kto i w jakim temacie jest zorientowany. Taka baza ułatwiłaby to.

Fakt, np nie wiem kto się zna na alergiach...kocich... :roll:

kristinbb

Post » Pt sie 29, 2008 9:55

Moim zdaniem bardzo dobry pomysł z tą bazą. A KOTY zostawić takie,jakie są.
Ja np. okropnie gubię się na dogo. Ostatnio chciałam założyć wątek psa,i kompletnie nie wiedziałam do jakiego podforum go wsadzić. :?
Nie chciałabym,żeby w końcu i miau tak wyglądało.

Lucky13

Od: Sob wrz 01, 2007 10:13

Post » Pt sie 29, 2008 9:57

A gdzie ankieta??

Antypatyczna

Od: Czw wrz 07, 2006 9:45

Post » Pt sie 29, 2008 10:03

Ja przychylam się do głosów przeciwnych powstawaniu nowych podforów.
Dlaczego, to już zostało przez innych wyłuszczone, tylko się podpisuję.

Osobno wątki o życiu kotów, no bo towarzyskie są o życiu kotów tylko nie tych pilnie potrzebujących pomocy, bezdomnych, cięzko chorych ale o życiu powiedzmy szczęsliwych kotów - dlaczego osobno?
Forum jest o kotach, tych biednych i nie biednych. Wszystkich. I każdy czyta o tym o czym chce czytać. A nie raz biedne przekształcają się w nie biedne i od jakiegoś momentu wątek przestaje wtedy pasować jako ściśle pomocowy. Albo, dalsze losy kota, który przestał być biedny są opisywane w wątku pozostałych rezydentów - choć z nie biednym już kotem nadal są takie czy inne problemy. I w którymś momencie przenosić wątek na inne podforum? Dziwne to jakieś wszystko.
Rozumiem, że denerwuje niektórych, że są wątki dzień dobrowe i tylko chyba o to chodzi. Że te wątki denerwują niektórych.
Bo nie wierzę za bardzo, że chodzi tu o dobro nowych.

Podforum o innych zwierzętach jest przykładem, że wyrzucanie poza nawias nic chyba dobrego nie przyniosło. Mało, bardzo mało osób tam zagląda. Jak było na Koci Łapci zawsze były jakieś szanse na odzew, tam niekoniecznie. Jakiś czas temu szukałam domu w Poznaniu dla ślicznego białego króliczka miniaturki (chciałam komuś pomóc) Nikt nic nie napisał, zero zainteresowania przez długi okres czasu. Domku przez miau nie znalazłam, przez kilka tygodni zero odzewu, inną drogą się znalazł. A dobrze pamiętam, że przez Koci Łapci były znajdywane domki innym zwierzaczkom. Ktoś przeczytał, przypadkiem powiedział o tym innym. Ja sama nie raz pytałam znajomych czy byliby zainteresowani. Teraz tam nie zaglądam. Jakoś nie po drodze, nie tylko mi.
Dzikie koty też były niewypałem, bo jak ktoś naprawdę potrzebował pomocy to i tak był kierowany na forum główne, bo tam malutko osób zaglądało.

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Pt sie 29, 2008 10:04

Antypatyczna pisze:A gdzie ankieta??

Myślisz ,że wszystko da radę zmierzyć, zważyć i wyliczyć??? 8O 8O
A co z fizyką kwantową??

Proponuję zakazać pisania o czarnych kotach... :roll: :lol:

kristinbb

Post » Pt sie 29, 2008 10:06

kristinbb pisze:
Antypatyczna pisze:A gdzie ankieta??

Myślisz ,że wszystko da radę zmierzyć, zważyć i wyliczyć??? 8O 8O
A co z fizyką kwantową??

Proponuję zakazać pisania o czarnych kotach... :roll: :lol:

Phi,,, Krysiu wypraszam sobie..boniek sie zapłacze z zazdroci ze o nim nie bedzie wolno pisac...to o bialych tez nie :twisted:

Rachelinka

Od: Czw wrz 13, 2007 22:21

Post » Pt sie 29, 2008 10:08

kristinbb pisze:
Anka pisze:

Fakt, np nie wiem kto się zna na alergiach...kocich... :roll:

Ja sie nie znam... :oops:
Ale byl watek (merytoryczny) mojej Tygrysi (juz za TM).
Tam bylo sporo info.

Watek umarl razem z moja Tygrysia.

Ale sa inne.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pt sie 29, 2008 10:37

wolałabym chyba, żeby stworzyć osobny dział "Pomoc, choroby, tymczasy", chpciaż przyznam sie, że nie zaglądałabym tam często, bo głównie siedze na kotach i klikam w tematy z 3 pierwszych stron

dzięki temu, oprócz kilku wątków zaprzyjaźnionych (w którymś znalazłam baner do Fasolki z łódzkiego schroniska, dzięki czemu trafiła do mnie na tymczas) klikam w wątki potrzebujących pomocy, nie raz wpłacałam albo wstawiałm bazarek, lub chociaz podnosiłam, kiedy sprawa była ważna, a nie umiałam pomóc

mój wąt (założony dopiero jakiś miesiąc temu, wcześniej przez dwa i pół roku tylko czytałam i pisałam w cudzych) z jednokociego stał się wątem kotów tymczasowych, za jakiś czas sie zmieni - nie chciałabym go przerzucać po podforach, bo nie każdy, kto się udziela w nim stale, ma włączoną opcję powiadomień, a często nawet taka opcja zwankuje, i skryty podczytywacz nie wiedziałby już gdzie szukać...

a ja na podforum stricte pogaduszkowym na pewno rzadziej kliknę w temat potrzebującego, bo nie możliwe jest bycie w dwóch miejscach na raz, a najpopularniejsza zasada klikania jest "klik" w temat mojemu okoliczny lub jeden z pierwszych na liście podforum, na którym aktualnie przebywam
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Pt sie 29, 2008 10:51

Kicorek pisze:A ja to już w ogóle nie wiem, gdzie się podzieję... :cry:

A ja to już w ogóle nie wiem, gdzie jestem.
I przykro mi.
Bo poza wszystkimi wymienionymi argumentami jest jeszcze ten, że chęć niesienia pomocy tworzą także tak zwane tutaj wątki pogaduszkowe - a może przede wszystkim właśnie one.
Bo dobro to nie tylko konkretna pomoc ale także poczucie wspólnoty z innymi ludźmi, które w rezultacie się na tę konkretną pomoc przekłada.
Bez poczucia wspólnoty by jej nie było.

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pt sie 29, 2008 10:59

moni_f pisze:Jestem krótko na tym forum.
Czytam to co piszecie i cały czas się zastanawiam...

Zarejestrowałam się na tym forum, bo mam kota z wadą serca i miałam nadzieję, że znajdę tu jakieś porady osób doświadczonych w podobnych kwestiach i ewentualnie - wsparcie w trudnych momentach, bo w końcu kto czlowieka najlepiej zrozumie...jak nie ktoś kto miał podobny problem

Napisałam krótką historię moich kotów, bo uznałam, że tak będzie łatwiej komuś kto czyta, jak będzie wiedział wszystko od początku.
Mój watek nie jest jakoś szczególnie oblegany i popularny - może mało ciekawie pisze, może za krótko tu jestem i nikt mnie nie zna...

Nie wiem do jakiej kategorii miałabym zaliczyć swój wątek, chyba raczej blogowy, ale nie wydaję mi się, że choroba serca jest jakąś błahą sprawą o której mozna pisać rozrywkowo, więc może jednak merytoryczny, tym bardziej, że ja już mam parę doświadczeń w tej sprawie i mogłabym komus poradzić.

Ale czytając to wszystko co piszecie o podziale forum poczułam się trochę tak, ze niepotrzebnie to wszystko napisałam, bo Wam zaśmiecam forum jakimiś pogaduchami czy blogami... :cry:

nie Wam, tylko Nam, bo to także i Twoje forum, chyba, że z jakiegos powodu poczułaś sie wyobcowana, a tak być nie powinno :evil:

ten post trochę mi przywodzi na myśl, czyz czasem nie powstaną tu podziały na podfora dla tych poważnych, pomocnych, starych wyjadaczy
i getta innych, blogo-banalnych, towarzyskich prześmiechowiczów...

a właśnie, ze panta rei i nic nie jest trwałe i do końca określone, to, że wącie pisze o problemach w sposób prześmiewczy czy autoironiczny odzwierciedla mój charakter, a nie - że piszę o błahostkach,
poza tym, jeśli ktoś założył wątek towarzyski tylko o swoich kotach nie znaczy, że nie udziela się w wątkach pomocowych, lub nie zacznie się z czasem udzielać,
a i ci, co dokarmiają, leczą, sterylizują, mają czasem całkiem normalne wątki "dzień dobry", bo tego potrzebują,

a rzeczywistość składa się z przeplatania sie sytuacji złych i dobrych, trudnych i zabawnych, pomocy od innych i załamywania rąk, umierania chorych kotów w amotności i wysypu wiosennych miotów, które znajdują domki, po co segregować fora na "tylko poważne", "tylko potrzebne", "tylko lekceważone", "tylko śmieszne", etc. czyli stwarzanie sztucznej, uporządkowanej cyber fantazji, nijak to się ma do prawdziwego życia
Ostatnio edytowano Pt sie 29, 2008 11:01 przez Fri, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Pt sie 29, 2008 11:01

galla pisze:
pixie65 pisze:Ja myślę, że do spraw poważnych, głównie zdrowotnych doskonałym miejscem mógłby być (a z jakiegoś powodu nie jest) dział "Weci polecani".
Poza podklejonymi na stałe wątkami regionalnymi, gdzie polecamy albo nie polecamy wetów i lecznice - tam można by pisać - w sensie pytać - o konkretne problemy zdrowotne.
Każda nowa osoba mogłaby wtedy liczyć, że do jej wątku z konkretnym problemem w tytule dopiszą się osoby, które mają w tej kwestii jakieś doświadczenie.

Pixie - tak z ręką na sercu - ile razy zajrzałaś na Wetów? Ja ze 4 może...
I tak samo wiele innych osób. Jakie są wobec tego szanse osoby tam piszącej na otrzymanie odpowiedzi? Niewielkie...

Może nie dość wyraźnie zwróciłam uwagę na fakt, że miejsce na te "bardziej poważne" lub "merytoryczne" (w sensie zdrowotne) wątki już przecież jest a podforum jakoś niespecjalnie się rozkręca.

Dlatego moim zdaniem próba uporządkowania Kotów poprzez utworzenie jeszcze jednego podforum jest bez sensu.

Bo jak ktoś wcześniej zauważył umiaru w "upowaniu", "dzieńdobrowaniu" i rozbudowywaniu wątków dekoracyjnych nie da się wyegzekwować, można tylko liczyć, że ktoś się czasem zastanowi czy przez takie zachowanie nie ginie czyjeś wołanie o pomoc.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt sie 29, 2008 11:03

Dokładnie Fri, a z chwila podziału, miau straci tę swoja magię i moc... bo ta moc to wspólnota, a nie przewaga watków pomocowych nad pogaduchowymi....czy odwrotnie.

Powtorze za soba i jeszcze za chyba Sihaja i casica :oops: ..usprawnijmy wyszukiwarkę, to pomoze nowym i nam samym, a nie 30000 podforów.

EDIT: literówki

Rachelinka

Od: Czw wrz 13, 2007 22:21

[poprzednia][następna]