Kicia. 14 rocznica śmierci mojej najkochańszej Koteczki.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 20, 2005 14:14

Zakocona - przed podawaniem karm nerkowych moje dziewczyny mialy swietne wyniki moczu - bo problemy z nerkami wylapalismy na samym ich poczatku
jesli masz jakiekolwiek podejrzenia - sprawdz krew
za dobre wyniki :ok:
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pon paź 24, 2005 15:44

Dzsiaij z rana zlapalem mocz Kici i zanioslem do badania. Niestety po raz pierwszy u Kici pojawily sie waleczki drobnoziarniste. Wczesniej miala raz ale szkliste i to pare miesiecy temu. Oto wyniki:
Ciezar wlasciwy >=1.030 ( to jest dziwne bo zawsze maja mniejszy moje koty )
pH 7,0
Bialko Trace
UBG 3,2 umol/L
Nablonki wiel. 2-1-3 wpw
Leukocyty 2-1-2 wpw
WALECZKI DROBNOZIARNISTE 1-0-0 wpw
Niel. bakterie
Dzwonilem do weta i juz jestem umowiony na srode z rana na badanie krwi. W czwartek powtorze badanie moczu. Mam nadzieje ze nic sie dodatkowego nie dzieje i ze te waleczki drobnoziarniste wyskoczyly jednorazowo.
Kicia zachowuje sie mozna powiedziec normalnie. Raz dwa tygodnie temu wstala pol godziny wczesniej zeby zrobic siusiu ale potem zawsze wstawala ze mna. Raz tez ponad tydzien temu spala oddzielnie co u niej nie jest normalne ale od nastepnej nocy juz spi razem z Niuniusiem.
Martwia mnie u niej kupy ale mysle ze to zalezy od karmy to znaczy jaki sklad ma. W kazdym badz razie robi raz na dobe tylko nieraz luzniej i jasniejsza a nieraz twardziej w zaleznosci jaka karme zjadla. Pare miesiecy temu nie bylo roznicy ale moze sie uczulila na jakis skladnik. Nawet jak zrobi twardsza kupe to nie jest taka twarda jak pozostalej trojki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Śro paź 26, 2005 16:34

Dzisiaj bylem z Kicia na badaniu krwi. Miala tez zbadany cukier ktory wyniosl 98. Jutro beda wyniki pozostale. Jutro tez lapie mocz do badania.

Pedro

Post » Czw paź 27, 2005 21:55

Dzisiaj zlapalem mocz i mam wyniki krwi i moczu. Ogolnie jestem bardzo zadowolony bo wyniki krwi sa super. Z tego co zapamietalem:
Kreatynina 0,6
Bu.azot mocznik 12
Leukocyty 10 tys
ALT 38
Reszta tez w porzadku.
Wyniki moczu:
Waleczki drobnoziarniste sporadycznie w prep.
Nablonki poj
Leukocyty 0-1-1 wpw
Erytrocyty 0-0-1 wylug.
Poj. p. sluzu
pH 7,5
Bialko Trace
Ciezar wl. 1.020
Balem sie bardzo ze nie obedzie sie bez antybiotyku a tu mila niespodzianka w badaniu krwi.

Pedro

Post » Czw lis 10, 2005 8:47

Wczoraj bylem u weta zaszczepic moje cztery kociaki. Zeby nadmiernie nie obciazac nerek zostaly zaszczepione na wszystko oprocz wscieklizny i bialaczki. Kicia dzielna dziewczyna bardzo dobrze znosi szczepienie i czuje sie praktycznie normalnie. Dzisaj ladnie zjadla sniadanie.

Pedro

Post » Pon sty 16, 2006 22:27

Bylo pol roku spokoju z Kici pecherzem. Wtedy maiala kilkakrotnie krwotoczne zapalenie pecherza moczowegi i dostawala kilka antybiotykow az to doprowadzilo ze pojawily sie drozdze w moczu. Zostalo to wyleczone i pol roku byl spokoj ale dzisiaj podczas profilaktycznego badania moczu znow pojawily sie pojedyncze komorki drozdzy. Nie wiem skad sie wziely. Dzwonilem do weta i mam za 4 dni powtorzyc badanie moczu a na razie nic nie robic tylko Kicie obserwowac. Poprzednio miala duze ilosci komorek drozdzy i wtedy po zachowaniu bylo widac ze jest cos nie tak. Oto wyniki badania moczu:
Ciezar wl 1.025
pH 7.0
Bialko neg
Leukocyty 3-2-3 wpw.
Erytrocyty sw. 0-1 wpw.
POJ. KOM. DROZDZY

Pedro

Post » Pon sty 16, 2006 22:30

ZAKWASIC.
I trzymac kwasne, sprawdzac czy sie nie podnosi.
I drozdze i bakterie lubia wysokie pH, jesli bedzie ponizej 6,0 nie bedzie drozdzy.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon sty 16, 2006 22:59

Tylko ja nie wiem czym juz mam zakwaszac bo daje Kici praktycznie maksymalnie dopuszczalne dawki Uro Petu od prawie pol roku i pH nigdy nie spadlo ponizej 6,5 a zazwyczaj jest okolo 7- 7,5. Podobnie wyglada sprawa z pH u Burasi i Niuniusia , jedynie Krawatka ma pH okolo 5,5 bez zadnych zakwaszaczy.
Karmy nerkowe i Ipakitine podobno podnosza pH ale moje kociaki maja przewlekla niewydolnosc nerek i musza jesc takie karmy.

Pedro

Post » Pon sty 16, 2006 23:16

Pedro - czy Kicia ma ustabilizowane nerki ?
bo moze mozna przejsc tymczasowo na karme zakwaszajaca ( w hillsie s/d nie c/d - ta jest zakazana )
lub
na domowe z Ipakitina + zakwaszacz

tak by uniknac skladnikow alkalizujacych z karmy nerkowej

przedyskutuj to moze z wetem ?
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pon sty 16, 2006 23:25

Kicia od roku nie je typowej karmy nerkowej a jadla wtedy Eukanube Renal Formula ale nie bylo jakis czas tej karmy i nie chciala sie juz przyzwyczaic znow i je Gourmet z Ipakitine wlasnie i Uro Pet i pH za wysokie jest ciagle.

Pedro

Post » Pt sty 20, 2006 22:57

Dzisiaj zlapalem mocz Kici. jest poprawa bo nie ma komorek drozdzy ale niestety waleczki sie pojawily ale na szczescie w minimalnej ilosci. Oto wyniki:
pH 7,0
Ciezar wl. 1.025
Bialko brak
WALECZKI GRUBOZIARNISTE sporadycznie w preparacie
niel p. sluzu
Leukocyty 0-1-1 wpw

Pedro

Post » Czw mar 02, 2006 19:45

Dzisiaj zlapalem mocz Kici do badania. Musze przyznac ze postanowilem dawac jej mniej Ipakitine , moze 1/3 tego co dostawala dotychczas. Zrobilem to bo chcialem zobaczyc czy pH spadnie. Caly czas daje Uro Pet w prawie maksymalnych dawkach. Faktycznie pH spadlo od niepamietnych czasow , a wiec to Ipakitine powodowalo wzrost pH. Jest to trudne bo jednak Ipakitine tez musi dostawac. Podobnie jest z Burasia a Niunius je Eukanube Renal Formula i tez ma pH za duze. Dziwny ten ciezar wlasciwy bo taki duzy a wiec nietypowy jak dla moich kotow ale reszta jest w normie ( bialko u Kici zazwyczaj ma slad ) wiec sie ciesze bo zazwyczaj tak wysoki ciezar byl jak byl stan zapalny krwotoczny pecherza ale wtedy bialka bylo bardzo duzo i pH okolo 8 co najmniej. Oto wyniki:
Ciezar wl. >=1.030
pH 6,0
Bialko Trace
UBG 3,2 umol/L
Nablonki wiel. 1-1-2 wpw
Leukocyty 1-1-0-2 wpw.
Niel.p.sluzu

Pedro

Post » Pon maja 01, 2006 22:20

Od trzech dni Kicia je te smaki Gourmeta co ma kupy luzne bo nie moglem dostac tego po czym kupe ma normalna ( dzisiaj dostalem ). Od tych 3 dni ma kupe luzna a od wczoraj wrecz sraczkowata i to dwa razy dziennie. Dzisiaj nawet miala troszke krwi. Juz chyba rok temu miala podobnie ale nie widzialem zeby sie powtarzalo. Byc moze jest to od podraznienia tym rozwolnieniem. Wczoraj i dzisiaj Kicia tez wymiotowala dwa razy na dzien. Myslalem ze to moze zaklaczenie. Kiedys to przerabialem u niej ale wtedy to jesc nie chciala a teraz chce i to bardzo. Mialem zamiar jechac z nia do weta na badanie krwi ale mysle sobie ze jak wieczorem dostala ten smak Gourmeta po ktorym nie ma rzadkiej kupy zazwyczaj to ja poobserwuje i jak sie poprawi do jutra i nie bedzie krwi w kupie to dam spokoj z wizyta u weta. Mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze.

Pedro

Post » Wto maja 02, 2006 22:21

Dzisiaj kupa juz normalniejsza i Kicia uniknela wizyty u weta.

Pedro

Post » Pon cze 12, 2006 18:30

Jutro jade z Kicia na badanie krwi.

Pedro

[poprzednia][następna]