Strach ma wielkie oczy .Gabryś i Luki

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 01, 2020 23:52 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

alinkaka pisze:A najbardziej sie boję dłuższej nieobecności w domu ,bo nie mogę zostawić im jedzenia na później.

Dłuższej czyli jakiej? 12 godzin? Tyle koty przetrzymają. Tylko wcześniej zaczęłabym stopniowo zmieniać pory karmienia i pewnie też ilość posiłków pod to, czego się spodziewasz w przyszłości. Zatem jeśli będzie to praca 8-18 plus dojazdy, to zamienić obecne 6 posiłków na 5, potem na 4 a wreszcie na 3 i ustalić nowe pory (np. 6:00, 19:00, 24:00).
Jeśli okaże się, że próbują wleźć WSZĘDZIE w poszukiwaniu żarcia i to staje się dla nich niebezpieczne, to ograniczyłabym im przestrzeń na czas wyjścia z domu. Można nawet wprowadzić rytuał, że tuż przed założeniem butów wabisz je smakołykiem do pokoju, tam każdy kot dostaje kilka chrupek, drzwi są zamykane i idziesz się szykować, po czym opuszczasz mieszkanie.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Śro gru 02, 2020 0:10 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

alinkaka pisze:mziel52 ale nie oto chodzi ,że one sa łakome .One mają ten głód w głowie po traumatycznych przejściach we wczesnym dzieciństwie.To jest zaburzenie psychiczne i wszystkie te sposoby o których napisałaś nie nadają sie,oprócz regularnej pory karmienia.Na razie mam taka możliwość karmić 6 razy na dobę w miarę o regularnych porach.Ale to może się niedługo skończyć.
W tym linku co podałam tam jest bardzo dobrze opisany syndrom głodu.Jedynie co można zrobić to czekać.Tylko ,że to czekanie może trwać kilka lat.

Stomachari pisze:Dawać osobne posiłki o stałych porach i po prostu PRZECZEKAĆ. Tylko czas pozwoli kotom przyzwyczaić się do tego, że już nie będą głodne.

To przeczekanie mnie wykończy :cry: A najbardziej sie boję dłuższej nieobecności w domu ,bo nie mogę zostawić im jedzenia na później.

Większość kotów wzięta z biedy ma takie przejścia, nie demonizowałabym tego. Z moich licznych kotów najbardziej łakome okazały się urodzone w domu, ta pierwsza jadła do rozpęku. Nawet ciężko chora jadła. Czy Twoje nic nie są w stanie zostawić na talerzu? Ja bym im dała pełen talerz surowego mięsa i się nie przejmowała. Najwyżej zwymiotują. A takie wydzielanie wzmacnia u nich łapczywe jedzenie.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro gru 02, 2020 0:21 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

mziel52 pisze:A takie wydzielanie wzmacnia u nich łapczywe jedzenie.

Czasem się to sprawdza, a często jednak nie.

mziel52 pisze: Najwyżej zwymiotują.

Nie, to nie jest jedyna rzecz, która może się przydarzyć. Mogą nie zwymiotować a potem mieć potężne zatwardzenie, albo w drugą stronę mieć szaloną biegunkę.
Przeżeranie się, w dodatku regularne aż do momentu, gdy zwierzak przestaje chcieć się przejadać, nie jest zdrowe. Może dojść do rozciągnięcia żołądka, a więc zwierzak będzie potem chciał jeszcze więcej jeść.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Śro gru 02, 2020 0:45 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

mziel52 pisze:Czy Twoje nic nie są w stanie zostawić na talerzu? Ja bym im dała pełen talerz surowego mięsa i się nie przejmowała. Najwyżej zwymiotują. A takie wydzielanie wzmacnia u nich łapczywe jedzenie.

Jeszce się nie zdarzyło aby coś zostawiły.Nie mam zamiaru im dawać na raz tyle ile wlezie ,bo wlezie bardzo dużo ,pytanie tylko czy wylezie? Jak rozmawiałam z weterynarzem o karmieniu,to opowiedział mi o przypadku jak u małego kota pękł żołądek z przejedzenia,więc na swoich nie będę sprawdzać ile dadzą radę zjeść na raz.
Na razie mam możliwość karmić ich 6 razy na dobę i wychodzi minimum 300 gram jedzenia na kota. Wyglądają bardzo dobrze , ważą Gabryś 2700 a Luki 2800 a maja niecałe 6 miesięcy,więc waga jest w normie.
Raczej chodziło mi o wyjazdy ,ze ktoś będzie tylko do nich na przychodne ,ale chyba martwię się na zapas.Na razie jestem trochę zmęczona ,wierzcie mi ale ta ich napastliwość do jedzenia potrafi umęczyć

alinkaka

Od: Sob sty 27, 2018 21:54

Post » Śro gru 02, 2020 0:52 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

Wierzę.
Ja musiałam ongiś walczyć o moją kanapkę z masłem orzechowym.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Śro gru 02, 2020 0:59 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

Stomachari pisze:Wierzę.
Ja musiałam ongiś walczyć o moją kanapkę z masłem orzechowym.

A ja jak chce zjeść posiłek przy stole to muszę zamykać Gabrysia w sypialni :evil: Ostatnio przyszli znajomi i biedak przesiedział sporo czasu w tej sypialni. :oops: Na stole stało jedzenie i on dostawał amoku. Z reszta cały czas jest walka o stół aby na niego nie wchodziły. :twisted:

alinkaka

Post » Śro gru 02, 2020 11:29 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

Ja walkę o stół przegrałam dawno ;)
Przed przyjściem gości zamykam pokój jadalny z zastawionym stołem. Na szczęście moje koty to strachliwe dziki, boją się obcych, więc w trakcie wizyty nie przeszkadzają. Za to gdy jestem sama, jadam w towarzystwie dwóch par głodnych oczu na przeciwległych krzesłach i muszę się dzielić.
Edit: Moja Gadułka w tym wieku ważyła już 4 kilo. Teraz ma 12 lat i trochę ponad 5kg.

mziel52

Post » Śro gru 02, 2020 18:10 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

Jaki stół? Po prostu platforma przejściowa przy skakaniu na wyższe meble. :twisted:
A jak mają być goście, to też pokój zamykam, bo chociaż normalnie koty nie są zainteresowane ludzkim jedzeniem, to akurat wtedy - są :wink:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro gru 02, 2020 20:32 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

mziel52 pisze:Na szczęście moje koty to strachliwe dziki, boją się obcych, więc w trakcie wizyty nie przeszkadzają.

To moje są dusza towarzystwa :lol:
mziel52 pisze:Edit: Moja Gadułka w tym wieku ważyła już 4 kilo.

To dużo 8O
jolabuk5 pisze:Jaki stół? Po prostu platforma przejściowa przy skakaniu na wyższe meble.

Obrazek
A najlepiej nadaje sie na drzemki :wink:

alinkaka

Post » Śro gru 02, 2020 20:36 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

Jak kot traktuje stół jako miejsce do drzemania, to nie wróżę sukcesów w nauczeniu, że nie wolno na mebel wskakiwać :201472
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Śro gru 02, 2020 20:43 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

Stomachari pisze:Jak kot traktuje stół jako miejsce do drzemania, to nie wróżę sukcesów w nauczeniu, że nie wolno na mebel wskakiwać :201472

Nauczyć można tylko niewchodzenia na stół w Twojej obecności. Każda inna okazja będzie wykorzystana.

mziel52

Post » Śro gru 02, 2020 20:58 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

Stomachari pisze:Jak kot traktuje stół jako miejsce do drzemania, to nie wróżę sukcesów w nauczeniu, że nie wolno na mebel wskakiwać :201472

To tylko przykład do czego służy stół według Gabrysia . Ale spokojnie pracujemy nad wychowaniem ,na razie dwa zero dla kotów :oops:
mziel52 pisze:Nauczyć można tylko niewchodzenia na stół w Twojej obecności. Każda inna okazja będzie wykorzystana.

Dokładnie takie mam wrażenie. Chłopaki dokładnie wiedza ,że nie wolno na stół ale jak chcą zwrócić na siebie uwagę , to włażą na niego szybciej niż ja zdążę zareagować.A Gabryś na tym zdjęciu wykorzystał okazję ,że był zamknięty w pokoju aby mi się nie szwędac pod nogami w kuchni.To taka jego mała zemsta za to :wink:
A jak kazałam mu złazić to jeszcze bezczelnie sie powyciągał i dopiero łaskawie zszedł.A tu dowód
Obrazek
No i niestety ale mnie tym rozbroił :ryk: :ryk:

alinkaka

Post » Śro gru 02, 2020 23:41 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

Dlatego ja z góry założyłam, że koty będą wskakiwać na stół :D , bo i tak to zrobią, jak mnie nie będzie :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw gru 03, 2020 16:07 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

jolabuk5 pisze:Dlatego ja z góry założyłam, że koty będą wskakiwać na stół :D , bo i tak to zrobią, jak mnie nie będzie :D

Ja tak samo, ale oddalać się od stołu mogę tylko z talerzem, jeśli na chwilę zostanie, będzie w najlepszym razie obwąchany.

mziel52

Post » Pt gru 04, 2020 2:17 Re: Strach ma wielkie oczy.Luki I Gabryś

No, jak tylko obwąchany, to o co chodzi? :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny