Broszka pisze:Beasia pisze:Moja koleżanka z pracy piecze i wychodzi, więc mam nadzieję, że mnie też się udaOczywiście nie samym zakwasie tylko z drożdżami też.
Aaaa![]()
Bo ja na zakwasie to bez drożdży
To nie do końca się dogadałyśmy


Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Broszka pisze:Beasia pisze:Moja koleżanka z pracy piecze i wychodzi, więc mam nadzieję, że mnie też się udaOczywiście nie samym zakwasie tylko z drożdżami też.
Aaaa![]()
Bo ja na zakwasie to bez drożdży
Broszka pisze:Beasiu nie gryź monitora![]()
Nigdy mi nie wyszedł pleśniak tak piękny jak na tej fotce, ale i tak jest pyszny![]()
Muszę Ci powiedzieć że zaczęłam więcej chlebka piec w automacie i mam parę uwag do przepisów które kiedyś Ci podawałam![]()
Do automatu zdecydowanie są inne proporcje mąka/woda i o połowę mniej żywych drożdży bo chlebek się zapada albo wychodzi zakalec![]()
Jednak pieczenie w piekarniku np na kamieniu to zupełnie inna bajka i nie da się tak po prostu przenieść przepisu do automatu, mimo że gniecenie i pierwsze wyrastanie często robiłam w automacie
jasia0245 pisze:Witam po mini urlopie. Tu byłam.
http://wstaw.org/m/2012/09/20/P9150547_1.JPG
Jasiu, jaki piękny krajobrazEh, nad morzem nie byłam już jakieś 25 lat...
ewan pisze:a ja jeszcze nie odważyłam się upiec sama chlebachoć coraz częściej mam na to ochotę. Znalazłam fajny przepis na chleb z gotowanymi ziemniakami, opis fajny i nie wiem czy od niego nie zacznę swojej przygody, bo jest dosyć prosty a chleb podobno smaczny.
Ależ proszę bardzoewan pisze:hanelka to może ja przepisik na taki pyszny, "bezproblemowy" chlebek poproszę w wolnej chwili, i chyba się odważę
Żadnego chorowania proszę! Jesień dopiero się zaczyna...Broszka pisze:Już wiem dlaczego tak mi było zimno w nocy - bierze mnie jakieś przeziębienie, paskudnie się czuję...
hanelka pisze:Ależ proszę bardzoewan pisze:hanelka to może ja przepisik na taki pyszny, "bezproblemowy" chlebek poproszę w wolnej chwili, i chyba się odważę
http://zmyslywkuchni.blogspot.com/2010/ ... abiam.html
http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piek ... zepis.html
Tak jak na filmiku: mieszam szybko końcami palców, a reszta sama się robi.![]()
Dobrze jest w pewnym momencie przykryć chleb folią aluminiową, żeby skórka nie zrobiła się za chrupiąca...Żadnego chorowania proszę! Jesień dopiero się zaczyna...Broszka pisze:Już wiem dlaczego tak mi było zimno w nocy - bierze mnie jakieś przeziębienie, paskudnie się czuję...
ewan pisze:Wlać miód szklaneczki,wlać gotującą się wodę
Też się zastanawiałam...Broszka pisze:ewan pisze:Wlać miód szklaneczki,wlać gotującą się wodę
Na pewno na miód lać wrzątek? Nie szkoda wartości które wtedy traci?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Franciszek1954 i 49 gości