ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - święta lub czasopisma

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto lip 17, 2012 22:16 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

To teraz ten bambus poleci, tak? Pod kolor oczu Kulki?

Czy to prawda, że koty nie odróżniają kolorów? Bo ja mam dziwne spostrzeżenia w tej kwestii.

No, ale co ja o spostrzeżeniach, skoro sama się gubię i wmawiam, że np Półkotek coś wyczuł, zamiast zobaczył, A Dosia, że przez okno wygląda.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Śro lip 18, 2012 0:10 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

jaaana pisze:To teraz ten bambus poleci, tak? Pod kolor oczu Kulki?

Czy to prawda, że koty nie odróżniają kolorów? Bo ja mam dziwne spostrzeżenia w tej kwestii.

No, ale co ja o spostrzeżeniach, skoro sama się gubię i wmawiam, że np Półkotek coś wyczuł, zamiast zobaczył, A Dosia, że przez okno wygląda.

Tak, teraz bambus.

Ja tam nie wiem jak to jest z tymi kolorami. Serio. Niby podobno nie rozróżniają, ale Gluc np. zawsze najchętniej bawi się czerwoną myszą :roll:
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Śro lip 18, 2012 4:35 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

Może czerwony inaczej pachnie :?:

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Śro lip 18, 2012 6:48 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

Według badań nad tym tematem mądrych ludzi, koty rozróżniaja kolory, ale nie maja dla nich znaczenia. Czerwony lepiej jest postrzegany pewnie ze skojarzenia z krwawą mięsną zdobyczą kocich przodków.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro lip 18, 2012 9:01 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

MariaD pisze:Według badań nad tym tematem mądrych ludzi, koty rozróżniaja kolory, ale nie maja dla nich znaczenia. Czerwony lepiej jest postrzegany pewnie ze skojarzenia z krwawą mięsną zdobyczą kocich przodków.

A widzisz! Jednak wszędzie żarcie, żarcie, żarcie, czyli.... byt określa świadomość :ryk:
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024

zabers

Post » Śro lip 18, 2012 11:20 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

MariaD pisze:Według badań nad tym tematem mądrych ludzi, koty rozróżniaja kolory, ale nie maja dla nich znaczenia. Czerwony lepiej jest postrzegany pewnie ze skojarzenia z krwawą mięsną zdobyczą kocich przodków.

Tak! To się zgadza z moimi obserwacjami :D
Ryży zawsze wolał czerwone miseczki. Z innych nie chciał jeść/,mgvbbbbbbbbbol

(to na końcu, to pozdrowienia od Gabi :lol: )

jaaana

Post » Śro lip 18, 2012 12:35 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

zabers pisze:

Tak, teraz bambus.

Ja tam nie wiem jak to jest z tymi kolorami. Serio. Niby podobno nie rozróżniają, ale Gluc np. zawsze najchętniej bawi się czerwoną myszą :roll:

Moja Pysia tylko szarą. Inne kolory z tej serii myszek były nieciekawe...
Koty żyją akurat tyle, żeby zdążyły spleść się z naszym życiem i zapaść
głęboko w serce. Potem je łamią. Ale ile warte byłoby życie bez nich...

Dwie baby i rudy ...

tosiula

Od: Sob lut 24, 2007 17:42

Post » Śro lip 18, 2012 14:38 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

Poduszki dotarly :D boskie :1luvu:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Śro lip 18, 2012 18:47 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

tosiula pisze:
zabers pisze:

Tak, teraz bambus.

Moja Pysia tylko szarą. Inne kolory z tej serii myszek były nieciekawe...

Kocie zmysły
Z wikipedii, czyli musi, wiedzą co piszą :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Cat_senses

Sight
Testing indicates that a cat's vision is greater at night in comparison to humans, but poorer in daylight.
[...]
The tapetum and other mechanisms give the cat a minimum light detection threshold up to seven times lower than that of humans.
[...]
Cats can see some colors, and can tell the difference between red, blue and yellow lights, as well as between red and green lights. Cats are able to distinguish between blues and violets better than between colors near the red end of the spectrum.

Właśnie się dowiedziałem, że istnieje firma produkująca specjalne DVD dla kotów. :)
A że obraz wart jest 1000 słów, tak przedstawiają różnice w widzeniu:
Obrazek

pogwizd

Od: Pt cze 04, 2010 21:46

Post » Czw lip 19, 2012 8:48 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

Filmy dla kotów. Tak, gdzieś o tym słyszałam. Kurde, niezła fanaberia :lol:

zabers

Post » Czw lip 19, 2012 9:58 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

zabers pisze:Filmy dla kotów. Tak, gdzieś o tym słyszałam. Kurde, niezła fanaberia :lol:

A dlaczego? Moja 3,5kilowa Zojka siada na podłodze przed tv, zadziera łepetynkę i ogląda. Jak ją coś bardzo ciekawi to pędzi na tv i szuka tego czegoś fajnego, a jak nie ma to wisi na ekranie , patrzy z góry i próbuję podejrzeć gdzie to coś ucieka przed nią. Jest maluteńka, w porównaniu z resztą kotków, i wygląda wtedy arcyzabawnie :lol: Toril[*] oglądał mecze piłkarskie :piwa:
Koty żyją akurat tyle, żeby zdążyły spleść się z naszym życiem i zapaść
głęboko w serce. Potem je łamią. Ale ile warte byłoby życie bez nich...

Dwie baby i rudy ...

tosiula

Od: Sob lut 24, 2007 17:42

Post » Czw lip 19, 2012 11:14 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

tosiula pisze:
zabers pisze:Filmy dla kotów. Tak, gdzieś o tym słyszałam. Kurde, niezła fanaberia :lol:

A dlaczego? Moja 3,5kilowa Zojka siada na podłodze przed tv, zadziera łepetynkę i ogląda. Jak ją coś bardzo ciekawi to pędzi na tv i szuka tego czegoś fajnego, a jak nie ma to wisi na ekranie , patrzy z góry i próbuję podejrzeć gdzie to coś ucieka przed nią. Jest maluteńka, w porównaniu z resztą kotków, i wygląda wtedy arcyzabawnie :lol: Toril[*] oglądał mecze piłkarskie :piwa:

Nieee, no rozwój telewizyjny jak najbardziej - Kulka przepada, a nawet ma swojego idola, z którym prowadzi ożywioną konwersację - pasjami uwielbia... Niesiołowskiego. Po prostu pasjami! Ilekroć go widzi, siada i zaczyna "odpowiadać". A już jego przemówienie w Sejmie - ekstaza! :mrgreen:
(Widać coś w jego tembrze głosu jej nadzwyczaj odpowiada.)

Ale żeby od razu specjalne filmy? A po co. Niesiołowskim można opękać :mrgreen:

zabers

Post » Czw lip 19, 2012 11:42 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

Z moich tylko Cffaniak lubił sobie pooglądać. Upodobał sobie Miecugowa i zawsze z góry zaczepiał go łapką.

jaaana

Post » Czw lip 19, 2012 11:53 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

jaaana pisze:Z moich tylko Cffaniak lubił sobie pooglądać. Upodobał sobie Miecugowa i zawsze z góry zaczepiał go łapką.

Poniekąd mnie to nie dziwi - Miecugow też ma kota.

wyszedłem zajętyK

zabers

Post » Czw lip 19, 2012 21:22 Re: ZABERSOWE POKEMONY cz. 7 - kto wyłączył lato?

zabers pisze:
jaaana pisze:Z moich tylko Cffaniak lubił sobie pooglądać. Upodobał sobie Miecugowa i zawsze z góry zaczepiał go łapką.

Poniekąd mnie to nie dziwi - Miecugow też ma kota.

Zniechęcam kotę od interakcji ze wszystkimi możliwymi ekranami.
Możesz patrzeć ale nie dotykaj. Tak, wiem, psuję 90% zabawy.
Zaliczyłem rysę na warstwie antyodblaskowej monitora w pogoni za kursorem myszy za młodu Rudej.
Do tego przypomina mi się wspomnienie 4-ro latka Oskara (obecnie poważny 5cio i pół latek, dziecię przyjaciół) pomykającego resorakiem po ekranie nowego TV. Plastikowych kółków ekran nie przetrwał. Taaaakie szramy.
Delikatne te elektroniki.

pogwizd

Od: Pt cze 04, 2010 21:46

[poprzednia][następna]