BANDA KULAWEGO - DO ZAMKNIĘCIA

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 28, 2009 20:49 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Femka pisze:w życiu.
ja zawszszszsze zachowuję zimną krew :lol:

jasne jasne :mrgreen: wmawiaj sobie :mrgreen:
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Pon wrz 28, 2009 20:54 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

"Przerabiałam" surowe mięsa na kocie nerkowym "uzależnionym" od surowizny przez trzy lata. Kurczak z Ipakitine i wołowina z Ipakiitne skutkowały takimi samymi wynikami.
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Pon wrz 28, 2009 21:02 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Kurczę, mam uraz na punkcie wołowiny i za żadne skarby nie zaryzykuję.
Poza tym problem chwilowo mam z głowy, bo Femcia jest z gatunku koteczków, którym wszystko smakuje i wcina renala (suchego i mokrego) z apetytem.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pon wrz 28, 2009 21:05 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

to tylko sie cieszyc, bo zapach renala ( nie wiem jak smak) jest obrzydliwy:) :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

aga9955

Post » Pon wrz 28, 2009 21:07 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

dla mnie wszystkie chrupki śmierdzą niemożliwie.
do mokrego renala się nie czepiam, dla mnie może być :ryk:
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 28, 2009 21:10 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Femka pisze:dla mnie wszystkie chrupki śmierdzą niemożliwie.

smacznego. :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

aga9955

Post » Pon wrz 28, 2009 21:13 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

:lol: :lol:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Pon wrz 28, 2009 21:23 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

aga9955 pisze:
Femka pisze:dla mnie wszystkie chrupki śmierdzą niemożliwie.

smacznego. :mrgreen: :mrgreen:

co za maupa :mrgreen:
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 28, 2009 21:31 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Co za powazne dysputy kulinarne sie tu toczą?? 8O
Chyba ze pomyliłam wątki?

Chociaz, swoja droga, mokry renal moze byc. I dziwnym trafem to ja mam lepsze zdanie na temat jego walorów niż Kuba, ktory kiedys tez mial wskazania do konsumpcji tegoż :roll:

EDIT: a ten tytuł rzeczywiście brzmi intrygująco :twisted: Po czym trzezwieje futrzasta Femcia, to wiem, ale po czym MZ-tka? :twisted:

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Wto wrz 29, 2009 0:34 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

to ja na zakończenienie tematu dorzucę łatwo przyswajalne informacje dot. nerkowców dot. białka, wapnia i fosforu ;)
jonogram to ostatnio mój konik, tfu przepraszam kotek :twisted:
a podsumuję w skrócie od razu:
dla nerkowców
najlepsze są białka łatwo przyswajalne, jeżeli takich nie ma to pozostaje dieta niskobiałkowa
fosfor powinien być "wiązany" w przewodzie pokarmowym, aby nie przechodził przez nerki, tylko był wydalany z kałem (do tego są także odpowiednie leki), jak nie jest to pozostaje jego obniżanie
co do fosforu, to większość produktów z wapniem ma również fosfor, więc obniżając fosfor obniżamy też najczęściej wapń

http://www.dialped.pl/archiwum/zywienie ... tml#bialka
Białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym i jest niezbędne do utrzymania życia. Nie może być zastąpione żadnym innym składnikiem. Białko stanowi zasadniczy element budowy wszystkich tkanek, a odpowiedni jego dowóz decyduje o stanie zdrowia. Białko najlepszej jakości występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, w mięsie zwierząt, ryb, drobiu, w mleku i jego przetworach, w jajach. Białko pochodzenia roślinnego zalicza się do białek niepełnowartościowych. Przy spożywaniu białka w zbyt małych ilościach lub o niskiej jakości, czynność komórek ulega upośledzeniu, manifestującym się zwiększeniem podatności na zakażenia i choroby. Stosowanie diety niskobiałkowej przez dłuższy czas hamuje wzrost, powoduje rozpad i zużycie własnych tkanek ustroju bez możliwości ich odnowy. Zastosowanie natomiast zbyt dużej ilości białka w diecie może być przyczyną gromadzenia się w nadmiarze produktów ich rozpadu (np. kwasu moczowego), wzrostu stężenia mocznika, potasu, fosforu we krwi, a jeśli nerki są niewydolne - zakwaszenia ustroju.
Organizm /.../ nie ma możliwości tworzenia rezerw białka. Jego źródłem w stanach niedoboru w diecie są prawie wyłącznie mięśnie.

http://www.dialped.pl/archiwum/zywienie/fosfor.html
Fosfor jest pierwiastkiem występującym we wszystkich rodzajach pożywienia. Dla organizmu jest ważny jako budulec koś ci i zębów. Zapotrzebowanie naszego organizmu na fosfor jest niewielkie i zazwyczaj spożywamy go za dużo. Nerki, tak jak w przypadku wody, sodu i potasu, usuwają nadmiar fosforu z moczem. Niewydolne nerki tracą zdolność wydalania fosforu stosunkowo wcześnie, stąd jon ten zaczyna stopniowo gromadzić się w organizmie już u pacjentów ze średnio zaawansowaną niewydolnością nerek. Wraz z postępem niewydolności rośnie stężenie fosforu we krwi. Najgroźniejszym powikłaniem nadmiaru fosforu we krwi jest postępujące odwapnienie kości, natomiast następstwa tego stanu, ujawniające się po miesiącach lub latach, są dramatyczne! Dochodzi do obniżenia się stężenia wapnia we krwi poprzez wytrącanie się soli wapniowo- fosforanowych odkładających się w postaci złogów w sercu, mięśniach i naczyniach krwionośnych. Najgroźniejszym powikłaniem nadmiaru fosforu we krwi jest jednak postępujące odwapnienie kości prowadzące do osteoporozy, której towarzyszą patologiczne złamania lub skrzywienia kości - jako następstwo wtórnej nadczynności przytarczyc. Towarzyszy jej niedobór wapnia mogący być przyczyną bolesnych skurczów mięśni i bóli kostnych. Większość chorych z niewydolnością nerek powinna zażywać preparaty wiążące fosfor w świetle przewodu pokarmowego /.../. Leki te powodują wydalanie nadmiaru fosforu z kałem. Należy pamiętać, że fosfor trudno usunąć z krwi w czasie dializy, tak więc jedynym skutecznym sposobem kontroli jego stężeń we krwi jest ograniczenie spożywania produktów bogatych w fosfor i systematyczne zażywanie leków wiążących go w świetle przewodu pokarmowego. Nadmiar fosforu w organizmie nie jest odczuwany bezpośrednio po spożyciu bogatych w fosfor produktów, lecz objawi się za kilka miesięcy bólami kości i stawów!

http://www.dialped.pl/archiwum/zywienie/wapn.html
Wapń stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów, uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i właściwego kurczenia się mięśni. U chorych z niewydolnością nerek jest go z reguły za mało. Jest to spowodowane niedoborem aktywnej witaminy D 3 . Bezpośrednią przyczyną niedoboru wapnia we krwi dializowanych chorych jest znacznie obniżone wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego i zmniejszone uwalnianie wapnia z kości. Objawami niedoboru wapnia są: tężyczka (bolesne długotrwałe kurcze mięśni), drżenie rąk i nóg, mrowienie w koń czynach, uczucie "zimnych rąk", zmiany zabarwienia szkliwa zębowego, łamliwość kości i ich skrzywienia. Dieta chorych z niewydolnością nerek w okresie przeddializacyjnym i podczas dializoterapii powinna być bogata w wapń . Niestety, większość produktów spożywczych o dużej zawartości wapnia zawiera również znaczne ilości szkodliwego dla zdrowia fosforu. /.../
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto wrz 29, 2009 0:36 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Femka, jak Cie zamęczyłam tym powyższym wywodem, to oczywiście mogę go usunąć :D :oops:
ale pomyslałam, że może się przydać informacja "z czym to się je" ;)
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto wrz 29, 2009 4:32 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

No i jak dzisiaj? Wytrzeźwiałyście? ;)

Pobudka!
Obrazek

gattara

Od: Czw kwi 20, 2006 7:03

Post » Wto wrz 29, 2009 6:47 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto wrz 29, 2009 6:51 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Kociama pisze:zaraz mi zwieracz szlag trafi :ryk: :ryk: :ryk:
poprawiłaś mi humor Femko :1luvu:
szybciutko do kuwety, Kociamo :ryk:
Obrazek

Femka

Post » Wto wrz 29, 2009 6:59 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Anja pisze:Femka, jak Cie zamęczyłam tym powyższym wywodem, to oczywiście mogę go usunąć :D :oops:
ale pomyslałam, że może się przydać informacja "z czym to się je" ;)

Nie, absolutnie nie usuwaj. Poczytałam. No i teraz wiem, co ssso chodzi.
Jakbyś jeszcze mogła w związku z powyższym napisać, co z wołowiną, wieprzowiną i mięsem z kurczaka. Bo zdania nam się podzieliły. Taka wiedza na przyszłość bardzo się przyda. Femcia wprawdzie wcina nerkowe, ale nie wiadomo, jak będzie z nerkami pozostałych Szczypiorków, które już niekoniecznie mogą chcieć stosować odpowiednią dietę.

Spotkałam się również z opinią (tu, na forum), że dieta nerkowa wcale nie powinna być polecana. Tu też interesuje mnie Twoje zdanie. Ale w tej kwestii akurat tylko teoretycznie, bo nie zejdę z obranej drogi. To właśnie diecie nerkowej zawdzięczam (renal, k/d), że kreatynina Femci po półtora roku pozostawania na poziomie 2.1-1.9 spadła do 1.6. Podobnie z mocznikiem, którego wspiera też phytophale.

Pozostałe Szczypiorki uwielbiają chrupki renalowe, na szczęście.

Z góry dziękuję, Anja.
Obrazek

Femka

[poprzednia][następna]