Koronawirus: Dlaczego musisz działać teraz:Do polityków, liderów społeczności i liderów biznesowych: Co powinieneś robić i kiedy
Tomas Pueyo
Mar 10
uaktualnione 11/03/2020
Biorąc pod uwagę wszystko, co dzieje się dziś wokół koronawirusa, może być ci ciężko podjąć decyzję odnośnie do tego, co robić dzisiaj. Powinieneś czekać na więcej informacji? Zrobić coś dzisiaj? A jeśli tak, to co?
Oto, co mam do powiedzenia w tym artykule, wspierając się mnóstwem wykresów, danych i tabel w oparciu o dużą ilość źródeł:
• Ile zachorowań na koronawirusa będzie w twoim otoczeniu?
• Co się stanie, gdy te zachorowania faktycznie zaczną się pojawiać?
• Co powinieneś zrobić?
• Kiedy?
Oto, czego się dowiesz, gdy skończysz czytać ten artykuł:
Koronawirus idzie po ciebie.
Nadchodzi z rosnącą szybkością: stopniowo, a potem nagle.
To kwestia dni. Może tygodnia lub dwóch.
A kiedy przyjdzie, twój system opieki zdrowotnej będzie przeciążony. Twoi współobywatele będą leczeni na korytarzach.
Wyczerpani pracownicy służby zdrowia będą załamani. Niektórzy z nich umrą.
Będą musieli decydować, który pacjent dostanie tlen, a który umrze.
Jedynym sposobem, aby temu zapobiec, jest utrzymywanie dzisiaj społecznego dystansu. Nie jutro. Dzisiaj.
To oznacza zatrzymanie tak wielu ludzi w domach, jak to tylko możliwe, zaczynając od dziś.
Jako polityk, lider społeczności czy lider biznesowy, masz moc temu zapobiec. Jest to także twoja odpowiedzialność.
Być może masz dzisiaj obawy: Co jeśli przesadzam? A jeśli ludzie mnie wyśmieją? Będą na mnie źli? Czy wyjdę na głupka? Nie byłoby lepiej poczekać na innych, aby to oni pierwsi podjęli jakieś kroki? A jeśli odbije się to za bardzo na ekonomii?
Ale za 2-4 tygodnie, kiedy cały świat będzie poddany blokadzie, kiedy te parę cennych dni społecznego dystansu, które umożliwisz ludziom, uratują ludzkie życie, ludzie nie będą cię już krytykować: Podziękują ci za podjęcie właściwej decyzji.
Reszta artykułu:
https://medium.com/@biesiadmichal/koron ... 539a6383bf
Przeczytajcie bardzo uważnie. To jeden z najlepszych artykułów, jakie są na ten temat. Tłumaczyłam go, a potem okazało się, że ktoś już przetłumaczył.