BANDA KULAWEGO - DO ZAMKNIĘCIA

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 28, 2009 19:14 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Femka pisze:no coś Ty, Kociamko :D Żartowałam :oops:

Na dyć jo to wiym Femulka :1luvu:
ale sranda musi być

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Pon wrz 28, 2009 19:53 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Ja-Ba pisze:Witam, wpadam troszke po wariacku, ale ja w sprawie mięska które ma jadać Femcia. Ponieważ ostatnio mocno interesuję się BARF-em, odkryłam coś, co mnie zszokowało - w 100 gramach drobiu jest aż 240 mg fosforu, podczas gdy w 100 gramach wołowiny zaledwie 113 mg....

Femci życzę zdrówka :D

edit: w 100 gramach wieprzowinki jest go 166 mg, Aujeszki jesli jest, ginie po przemrożeniu, z tym że wieprzowinka traktowana jest jako mięsko najmniej wartościowe dla kotów.

Ja-Ba, nie wiem, o co chodzi z tym fosforem. Natomiast u mnie surowe mięso podawane jest zawsze po przemrożeniu, z konieczności. Nie mogłabym codziennie docierać do sklepu, gdy jeszcze jest dostępne. Kupuję co jakiś czas 3-4 kg i dzielę na pojedyncze porcje.

Co do wartości wieprzowiny. Ja mam pełną świadomość, że to nie jest mięsko najbardziej pożywne. Ale w karmieniu kotów przyjęłam zasadę: jeść muszą mokre i suche. Mokre jest może nie jakiekolwiek, ale może być gorsze, np. wieprzowina. Natomiast w suchym trzymamy standardy.

Janko, u mnie wołowina zawsze przegra konkurencję i podawana może być tylko co jakiś czas. Ja naprawdę obsesyjnie boję się PNN. Nawet specjalnie nie pilnuję, jak Koral i Zosia kradną Femci renala.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pon wrz 28, 2009 20:01 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

A jak Femcia? Trzeźwiejsza? :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon wrz 28, 2009 20:03 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

przeca napisałam na poprzedniej, że już prawie, prawie :wink:
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 28, 2009 20:08 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Femka pisze:
Ja-Ba pisze:Witam, wpadam troszke po wariacku, ale ja w sprawie mięska które ma jadać Femcia. Ponieważ ostatnio mocno interesuję się BARF-em, odkryłam coś, co mnie zszokowało - w 100 gramach drobiu jest aż 240 mg fosforu, podczas gdy w 100 gramach wołowiny zaledwie 113 mg....

Femci życzę zdrówka :D

edit: w 100 gramach wieprzowinki jest go 166 mg, Aujeszki jesli jest, ginie po przemrożeniu, z tym że wieprzowinka traktowana jest jako mięsko najmniej wartościowe dla kotów.

Ja-Ba, nie wiem, o co chodzi z tym fosforem. Natomiast u mnie surowe mięso podawane jest zawsze po przemrożeniu, z konieczności. Nie mogłabym codziennie docierać do sklepu, gdy jeszcze jest dostępne. Kupuję co jakiś czas 3-4 kg i dzielę na pojedyncze porcje.

Co do wartości wieprzowiny. Ja mam pełną świadomość, że to nie jest mięsko najbardziej pożywne. Ale w karmieniu kotów przyjęłam zasadę: jeść muszą mokre i suche. Mokre jest może nie jakiekolwiek, ale może być gorsze, np. wieprzowina. Natomiast w suchym trzymamy standardy.

Janko, u mnie wołowina zawsze przegra konkurencję i podawana może być tylko co jakiś czas. Ja naprawdę obsesyjnie boję się PNN. Nawet specjalnie nie pilnuję, jak Koral i Zosia kradną Femci renala.

W diecie nerkowego kota powinno byc jak najmniej fosoforu i wapnia.

edit: chyba ze kot ma problem dodatkowo z przyswajaniem i gubi wapn jak w przypadku Brucka Anji. Ale to zdarza sie duzo rzadziej.
Ostatnio edytowano Pon wrz 28, 2009 20:09 przez aga9955, łącznie edytowano 1 raz
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Pon wrz 28, 2009 20:09 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Ups..zaćmienie. Pytanie miało brzmieć-siooo było? :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon wrz 28, 2009 20:10 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

nie było
chyba
:(
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 28, 2009 20:11 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

dajcie jej wytrzezwiec:) siku bedzie:) kupa tyz:) spoko.
Obrazek

aga9955

Post » Pon wrz 28, 2009 20:12 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Z fosforem chodzi o to, że w przypadku problemów nerkowych u kotów fosfor traktowany jest jak najwiekszy wróg / ipakitine wiąże fosfor i wapń z pokarmu, karmy typu renal maja zmniejszoną wartość wapnia i fosforu/ i do tej pory zawsze słyszałam że wołowina ma go najwięcej w związku z tym kot z pnn lub nią zagrożony nie powinien koło wołowiny nawet siedzieć.
Dlatego jest dla mnie taką niespodzianką że tak naprawdę wołowina z tych trzech rodzajów mięs, zawiera zarówno fosforu jak i białka - najmniej, logicznie więc, jeśli już taki kot ma jadać jakieś mięso, wołowina jest najbezpieczniejsza.

Ja też jestem mocno przewrażliwiona - straciłam ukochanego kota 7 lat temu z powodu PNN. Teraz przy Felku tej chorobie tak łatwo ze mną nie pójdzie, tyle że od ponad miesiąca poza pracą nie robię niemal nic innego jak tylko zgłębiam wszystkie tajniki żywienia, przede wszystkim kotów z ta chorobą.. :P
Obrazek

Wolność, kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem.(Chłopcy z Placu Broni)

MISIA- 1.06.2002 - 13.12.2012. Skarbie, gadułeczko moja. Bardzo mi Ciebie brak.
MIKITKA - 03.2002 - 13.07.2015. Tak bardzo mi żal.
FELUTEK - 03.2002 - 11.10.2015. Najcudowniejszy kot terapeutyczny.
OKRUNIA - 09.2002 - 16.08.2018. Śpij, skarbie kochany.
GACEK - 03.2014 - 22.06.2019. Wierny i mądry Przyjaciel.
TYGRYNIA - 05.2002 - 16.12.2020 .Maleńki koto-piesek.

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=153652 sprawdź zanim oddasz kota!

Ja-Ba

Od: Pt lis 07, 2008 23:23

Post » Pon wrz 28, 2009 20:18 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

moja wetka też zawsze mówi, że z wołowiną ostrożnie.
Może to nie chodzi tylko o fosfor. Z tego, co wiem, również o białko. Jak za którymś razem w kontrolnych badaniach kreatynina Koralka wyszła 1.8, zaraz mi wetka powiedziała, że by wołowinkę odstawić.
Natomiast, gdy na początku Femcia nie chciała jeść mokrego renala, wetka nakazała kurczaka z ipakityne właśnie. I w zasadzie na tym plus suchy renal zbiliśmy wyniki do górnych dopuszczalnych norm. Potem Femcia zaczęła jest również saszetki renal i tak pięknie udało się wyjść z kreatyniną.
Obsesję mam jak nic.
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 28, 2009 20:40 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

to nie jest obsesja. To prawidlowe rozwazania na temat diety u kota z sklonnoscia do choroby nerek. Jak wiadomo u kotow ten organ jest bardzo slaby, no i nie mozna go naprawic. Mozna zapobiegac. I to bardzo madre co robisz. Nie ma nic wspolnego z obsesja. :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

aga9955

Post » Pon wrz 28, 2009 20:43 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

hmmm, Aga, jak mi coś takiego mówi Naczelna Panikara Forum, to nie wierzę :mrgreen:
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 28, 2009 20:46 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Femka pisze:hmmm, Aga, jak mi coś takiego mówi Naczelna Panikara Forum, to nie wierzę :mrgreen:

no wiesz... :mrgreen: [ ikonka focha] jak mozesz. Ja naczelna i najpierwsza Ci to mowie :lol: :lol: :lol: to sa prawidlowe dywagacje na temat diety i chcialam zaznaczyc ze plasujesz sie na miejscu 4 :) panikar oczywiscie :piwa:
Obrazek

aga9955

Post » Pon wrz 28, 2009 20:47 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

Femka pisze:hmmm, Aga, jak mi coś takiego mówi Naczelna Panikara Forum, to nie wierzę :mrgreen:

zaraz mi zwieracz szlag trafi :ryk: :ryk: :ryk:
poprawiłaś mi humor Femko :1luvu:

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Pon wrz 28, 2009 20:48 Re: BANDA KULAWEGO - Femcia - po zabiegu. Trzeźwiejemy.

w życiu.
ja zawszszszsze zachowuję zimną krew :lol:
Obrazek

Femka

[poprzednia][następna]