Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. NumerJeden [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 24, 2012 8:33 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów

Wczoraj Młody miał niższy cukier o 20.00 (107) niż o 18.00 (173) 8O Nie podałam więc jednak wieczornej dawki. I tym bardziej nie rozumiem tego. A dziś rano pełna porażka, byłam sama i nie udało mi się zmierzyć cukru, Młody się rzucał, trzy razy rozsmarował kroplę i zrobiło się już potem bez sensu (stres).

Teraz siedzę w domu (VVu mnie zamknął w domu :twisted: czekam aż będzie mógł mnie uwolnić), Młody jest 1,5 h po insulinie, zachowuje się normalnie, jest aktywny i w dobrym nastroju.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto lip 24, 2012 10:51 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów

Jana, skoro i tak siedzisz - strzelaj drania w ucho 8) Musisz wiedzieć, jak nisko schodzi po insulinie.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto lip 24, 2012 11:37 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów

Siedziałam tylko godzinkę, już dawno jestem w pracy. Sprawdzimy Młodego po południu.

Jana

Post » Wto lip 24, 2012 13:22 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów

Swoją drogą VVu ludzki pan, że tylko zamknął a nie przykuł łańcuchem do kuchni 8)
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Wto lip 24, 2012 14:51 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów

Liwia pisze:Swoją drogą VVu ludzki pan, że tylko zamknął a nie przykuł łańcuchem do kuchni 8)

Hej, Jana zamknęła mnie 2 razy! :D
Zwykle wychodzę ostatni i zamykam na amen - dzisiaj wyszedłem wcześniej, przed Janą, i... KLIK, KLIK! :oops:
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Wto lip 24, 2012 17:45 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów

VVu pisze:
Liwia pisze:Swoją drogą VVu ludzki pan, że tylko zamknął a nie przykuł łańcuchem do kuchni 8)

Hej, Jana zamknęła mnie 2 razy! :D

Widać zasłużyłeś :twisted:
Obrazek

Liwia

Post » Śro lip 25, 2012 10:01 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów

Wieczorem cukier niski, niewiele ponad 100.

Dziś rano 317 i napis 'ketones?' - przeraziłam się i zarządziłam drugi pomiar. No i było 357 i znowu ten napis. Nie wiem o co chodzi. Nie wiem czemu taki wysoki ten cukier, nie wiem czemu ten napis, nie wiem czemu pomiary raz za razem dały takie rozjechane wyniki :( :( :( Chyba się kopnę po płyny kalibrujące :roll:

edit - doczytałam, że napis 'ketones?' to tylko propozycja ze względu na wysoki wynik pomiaru glukozy, tylko nie wiem czemu nie pojawił się nigdy wcześniej :roll:

Jana

Post » Śro lip 25, 2012 11:35 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. Dziwne pomiary poranne

Jana, krótko - musicie krzywą zrobić i podjąć sensowne działania.
Obrazek

Liwia

Post » Śro lip 25, 2012 12:26 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. Dziwne pomiary poranne

Liwia pisze:Jana, krótko - musicie krzywą zrobić i podjąć sensowne działania.

No wiem. Tylko co z tego, że kot dostaje raz dziennie insulinę, skoro wartości wieczorne nie pozwalają na podanie insuliny (niewiele ponad setka, w dodatku wyczytałam właśnie, że nasz glukometr bada stężenie glukozy w osoczu, a więc wyniki dla krwi pełnej byłyby niższe (o 12%)).

Nie wiem jeszcze czemu rano tak się rozjechały wyniki z 2 pomiarów zrobionych zaraz po sobie, z tego samego ucha. To mnie bardzo martwi.

Jana

Post » Śro lip 25, 2012 13:40 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. Dziwne pomiary poranne

Ale wtedy dostawałby mniejszą dawkę dwa razy dziennie.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro lip 25, 2012 13:47 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. Dziwne pomiary poranne

magicmada pisze:Ale wtedy dostawałby mniejszą dawkę dwa razy dziennie.

No ok, ale jeśli przy porannym 250 - 350 dostaje 1,5 - 2 jedn., to ile by dostał wieczorem, kiedy ma niewiele powyżej 100? Ja już ustaliłam z wetką ewentualne wieczorne podanie, ale wyniki nam na razie nie pozwoliły.

Jana

Post » Śro lip 25, 2012 15:45 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. Dziwne pomiary poranne

Odpowiedzi dokładnej Ci na to nie udzielę, nie jestem weterynarzem, pytałaś w wątku cukrzycowym o polecanego weterynarza w Warszawie?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro lip 25, 2012 21:23 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. Dziwne pomiary poranne

Jana pisze:
magicmada pisze:Ale wtedy dostawałby mniejszą dawkę dwa razy dziennie.

No ok, ale jeśli przy porannym 250 - 350 dostaje 1,5 - 2 jedn., to ile by dostał wieczorem, kiedy ma niewiele powyżej 100? Ja już ustaliłam z wetką ewentualne wieczorne podanie, ale wyniki nam na razie nie pozwoliły.

Jana, mało piszesz o wynikach więc trudno dywagować i wywróżać z fusów odpowiedzi na pytania "dlaczego". Od tych pytań jest wetka.
Ile by dostał? Np. dostałby 0,25j dwa razy dziennie. Albo 0,5 j x 2 razy dziennie. Nie wiadomo. Krzywa pokaże, a i tak zapewne za jakoś czas dopiero, bo ten kot ma rozwalony teraz metabolizm.
Ja wiem, że otuchy nie dodaję, ale tym razem przywalę, za co z góry przepraszam bo moje słowa będą mało pomocne a stresujące na pewno :( Igracie z ogniem i dziwię się temu, co czytam. Jeśli +12 kot ma 100 to ile ma w maks działania insuliny? Czy wetka ordynujac i utrzymując taką dawkę w ciemno ma pewność, że kot nie schodzi do poziomów cukru zagrażających jego życiu? :(
To, że wieczorem jest nisko a rano wysoko kładłabym na kark najzwyklejszej pułapki cukrzycowej, czyli kontrregulacji. Zbyt wysoka dawka insuliny powoduje nadmierny spadek cukru. Organizm wpada w panikę pt. "alarm, umieram" i uwalnia mechanizm obronny, w skutek czego do krwi dostaje się duża dawka glukozy.
Czy się mylę, czy nie - oczywiście nie wiem, nigdy nie zetknęłam się z kotem dostającym insulinę raz dziennie i oczywiście jest to moje wydajemisię na bazie własnych doświadczeń kilkuletnich. A może to insulina działa dłużej aniżeli 12 h?
A na koniec dobre info - Młody raczej nie jest podatny na ketony, tak mi się wydaje. Taką metodą podawania insuliny wpędziłabym mojego kota w kontrregulację i kwasicę. Na bank. Ale mój kot specyficzny jest - dobrze, że Wasz nie ma tak histerycznej tej trzustki biednej. Jakoś tak mnie to optymizmem na przyszłość napawa, ta widoczna podatność na działanie insuliny i brak ketonów. Tylko dawkę ogarnijcie.

edit. I jeszcze dopytam - on dostaje 1,5 czy 2 j insuliny?
Jakie masz strzykawki?
Obrazek

Liwia

Post » Czw lip 26, 2012 8:40 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. Dziwne pomiary poranne

Strzykawki mam setki 0,5ml, a Młody dostaje 1,5 - 2j. w zależności od porannego wyniku (jest też opcja 1 j., ale na tyle niskiego wyniku jeszcze rano nie miał). Zaczynał od 2 j.

Jana

Post » Pt lip 27, 2012 15:55 Re: Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. Dziwne pomiary poranne

Wczoraj kupiłam obróżkę z feromonami, dla naszych sikaczy. Na pierwszy ogień poszła Niunia, najczęściej ostatnio zasikujaca mieszkanie (wracam z pracy do domu, na narożniku nalane - ściągam więc koc i podkład, nakłądam czyste, idę zasikane załadowac do pralki, wracam i co widzę? Niunię lejącą na czysty narożnik, w tym samym miejscu co zwykle :evil: :evil: :evil: ).

Najpierw Niunia była nieufna, więc obroży jej nie założyłam, tylko dałam do powąchania, obejrzenia. Potem założyłam bez zapinania. Spoko. Potem zapięłam, luźno, żeby w razie czego mogła się oswobodzić z obroży. Niunia wyglądała na zadowoloną, myła się, polegiwała w lubionych miejscach. Po kilku godzinach, nadal w obróżce, poszła na narożnik się wysikać :evil: :?

Jana

[poprzednia][następna]