Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Rilla07 pisze:No to tak...
Mieliśmy tylko zaszczepić Teemcia Tricatem, ale na wszelki wypadek poprosiłam o morfologię krwi - tak rutynowo. Dlatego pojechaliśmy do pobliskiej kliniki.
Teemol w styczniu miał komplet badań morfo + biochemia, dodatkowo usg brzuszka i wszystko wyszło super.
A dzisiaj... krwinki czerwone, hematokryt i hemoglobina podwyższone + jeszcze % limfocytów....
Z tego co mówiła wetka to wyniki wskazują na odwodnienie albo na jakiś stan zapalny...
Odwodnienie???? Jakim cudem. Teemciak je dużo mokrego, dodatkowo podlewam mu wodą.
Owszem, od wczoraj wieczora był na czczo, ale to chyba nie miało znaczenia.
Troszkę się zdenerwowałam....
Dodatkowo zrobiliśmy test na lamblie, chociaż kupki już ma w porządku - wynik negatywny jak się zresztą spodziewałam.
Dziąsełka, brzuszek, węzły chłonne w porządku.
Dostał pastę proteinową na brzuszek.
To te wyniki:
Kolejną wizytę mamy za tydzień, powtórzymy morfologię i może nawet biochemię.
Wetka mówiła, że spokojnie, ale ona by nie szczepiła na razie...
Poza tym kazała Teemcia karmić tylko suchą karmą (najlepiej RC oczywiście), w ogóle nie wiedziała co to jest GranataPet...
Nie wiem jak mam się do tego ustosunkować, mokre stanowi ich główne jedzonko, suche to sobie podgryzają między posiłkami![]()
Jak teraz czytam w necie (wiem, nie powinnam) to wychodzą mi jakieś skrajne wyniki od stresu po rzadkie nowotwory itd... nie wiem co mam myśleć.
Martwię się
Teemcia właśnie wszamał ze smakiem, wymiział się i poszedł na regał spać... Nie wygląda na chorego, dlatego byłam w szoku jak zobaczyłam te wyniki...
Później wstawię fotki z wizyty.
siljestene pisze:Ojej! Kochany Teemcio, musi być wszystko w porządku! Trzymam kciuki za wzorowego pacjentanic się nie bój Teemulku, Duża szybko reaguje i na pewno będziesz zdrów jak ryba i ćwierkający jak ptaszyna
mir.ka pisze:
nie znam sie kompletnie na wynikach, ale z ciekawości porównałam z wynikami Kai, bo z nią wiadomo co jest,
normy psie
są trochę inne , ale ona przy pierwszym badaniu w czerwcu, to wszystko miała ponizej normy, a więc nie panikuj, to musi być coś innego
kocurku nie stresuj Duzej![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
może faktycznie odwodniony z powodu upałow
Miraclle pisze:Kasieńko nic się nie martw![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jak i podwyższony hematokryt, tak samo i erytrocyty powyżej normy świadczą o odwodnieniu.
Kot powinien dostarczyć ok 30 - 50 ml wody na kg m.c. Możesz łatwo obliczyć ile to wychodzi na Teemcia i przeanalizuj czy dostaje razem z mokrym i z tym co wypije to minimum czyli 30 ml na kg m.c.
Suche to zły pomysł, tym bardziej dla odwodnionego kota.
Suche ma tylko 10% wilgotności, a mokre zazwyczaj 80%.
Przyjmijmy, że kot 4 kg zjada ok 200g mokrego jest to 160 ml. Taki sam kot suchego powinien zjeść ok 60g to zaledwie 6 ml. Musiał by wypić dodatkowo 154 ml wody żeby wynik był taki sam jak przy zjedzeniu mokrego papu.
Mój pomysł to więcej mokrego albo dzielenie mokrego na kilka mniejszych porcji i dolewanie ok 10 ml wody do każdej porcji.
Mocne![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Teemuś ślicznie pozuje w torbie![]()
![]()
kicikicimiauhau pisze:Będzie dobrze![]()
Teemek nie wygląda mi na chorego
mir.ka pisze:Teemciu nie stresuj Dużej![]()
![]()
![]()
![]()
kicikicimiauhau pisze:Dzień dobry w niedzielę
Miraclle pisze:Witajcie Kochani![]()
![]()
vanesia1 pisze:Jak się czuje dzisiaj Teemcio?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot], zuzia115 i 391 gości