Czy lubicie czytać wspomnienia, pamiętniki i tego typu opracowania?Dość często wspominałam że trochę zajmuję się genealogią.
Na okrągłą rocznicę urodzin dostałam część I opracowania zawierającą same zdjęcia.
Część druga tekstowa cały czas powstaje, mamy już kilka rozdziałów, które zmieniają się w zależności od aktualnego stanu moich poszukiwań.
Właśnie do niej włączymy wydruk drzewa gdy na pewnym etapie uznamy że to drukujemy i oprawiamy a prace przerywamy.
Pisaniem i uzupełnianiem pierwotnej wersji wspomnień i zebranej historii naszej rodziny zajmuję się ja a przy każdym powrocie do tematu można sobie przypomnieć inne fakty i zdarzenia.
Każda kolejna wersja wymaga wprowadzania dość dużej ilości poprawek chociażby interpunkcyjnych, których od razu nie zauważamy, nie wspominając już o błędach rzeczowych zwłaszcza że korzystamy też z różnych materiałów źródłowych..
Od pewnego czasu ponownie tym się zajęłam.
Jeszcze nie wiem w jakiej to ukaże się formie.
W tej chwili opracowywany tekst ma postać listu a może raczej monologu – zadane pytania na różne tematy, które równie dobrze gdyby zostały wysłane do kogoś w formie maila i poznałabym na nie odpowiedzi mogłyby zmienić się w dialog o całkowicie innym przeznaczeniu.
W momencie gdy opowiadam to wszystko o sobie są tytułami podrozdziałów kolejnego rozdziału.
Podczas prowadzenia błoga było motywujące gdy dowiadywałam się kiedy ktoś go czytał bo czasem się odzywał... zresztą wszyscy odzywaliśmy się do siebie wzajemnie na swoich blogach.
Część monologu/maila dotyczy spraw całkiem prywatnych ale fragmenty bardziej ogólne może nadawałyby się bo wklejenia kiedyś tutaj na wątek…
To jest całkiem ciekawe i po prostu sobie siedzę i piszę, niezłe ćwiczenie pamięciowe jeśli staram się odtworzyć pewne fakty.
.........
.........
Kolejna zagadka: muszę ustalić co to znaczy – jest w opisie dostępnych mikrofilmów z kolejnego regionu.
List of parishioners 1738
Nie wiecie przypadkowo jak można usunąć jakiś adres z czata?
Kilka lat temu prosiłam o przysłanie zdjęcia dokumentu a ponieważ adres jest gmaila mam tą osobę na liście a żadnego zaproszenia nie wysyłałam po prostu mam ją automatycznie albo kilka razy mam w wykazie tą samą osobę - jak mam odgadnąć który adres jest aktualny

Zmieniłam decyzję dotycząca spraw medycznych – może udałoby się przed urlopem zakończyć pewien etap leczenia a ponieważ przypuszczam, że będę zażywała kolejna serię leków a na wyniki będę czekała na badania idę jutro rano! Od zakończenia poprzedniej serii minęły 3 miesiące !