Omne trikotum perfectum. Trzy lata z Bezią :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 28, 2021 15:50 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

To się wszystko rozkłada w czasie. To tylko jedna kotka, będzie dobrze. Nie stresuj się tak. Tymczasowanie jest fajne, bo widać efekty, kot się otwiera, zmienia, pięknieje w oczach i jest ogromna satysfakcja. Trochę to uzależnia :oops: , ale świadomość, że udało się zmienić życie jakiejś kociej biedy na lepsze jest cudowna. Kotka jest miziakiem, to bardzo dobrze wróży. Koty domowe też przyzwyczajone do obecności innych, może nawet będą zadowolone, że jest kumpelka do zabawy. Nigdy nie wiadomo. Szklanka ma być do połowy pełna, nie odwrotnie, trzeba myśleć pozytywnie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob sie 28, 2021 16:27 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Dzięki, ewar! :) Pewnie! Ja tylko tak troszkę tu marudzę, bo mi nowe pytania do głowy przychodzą :) A tak naprawdę to się już Lusi nie mogę doczekać :) O, na przykład z głupich pytań - nie pamiętam, czy przetrzymując Bezię w łazience miałam schowane mydło :) Albo: czy zaklejałam otwory w dole drzwi, by się koty zbyt wcześnie o nowej nie zwiedziały :)

Mam nadzieję, że jej tam przycięli od razu pazurki! Bo miała je ostre jak szpileczki :)
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Sob sie 28, 2021 16:33 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Nul pisze:A tak naprawdę to się już Lusi nie mogę doczekać

Też bym na nią czekała z niecierpliwością, więc wcale Ci się nie dziwię.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob sie 28, 2021 20:25 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

CzarNulka już wyruszyła w podróż. Nie tyle odległość mnie martwi troszkę, co fakt, że kicia mieszkała w pkolicy leśno-działkowej, a teraz trafi do centrum miasta. Oczywiście samochody tam też były. Jak kici wytłumaczyć, że zimy tam mogłaby nie przeżyć? Nie wytłumaczę :)

Ma podobno mniej niż rok i… i pani wetka tamtejsza mówi, że te trzy kocurki to mogą być jej dzieci. Jej, a nie ten drugiej kotki! No to tym nas zaskoczyła! Pani wetka, nie kotka :) Kotka przychodziła sama, a kocurki z tamtą drugą. Czy ktoś robi badania DNA kotów dla odkrycia ich powiązań rodzinnych??? :mrgreen:
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711

Nul

Post » Sob sie 28, 2021 20:37 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Oczywiście... Każdy hodowca, któremu kotka zajdzie w nieplanowaną ciążę :twisted: . A i nabywcy czasami, jeżeli mają podejrzenia, że kociak nie po tych rodzicach... chociaż u psów jest to częstsze, u kotów słyszałam tylko o paru przypadkach robienia testów.

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Sob sie 28, 2021 20:59 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Tak myślałam, że się to da zrobić :)
Ale chyba lepiej te pieniądze przeznaczyć na biedne kotki, ostatecznie i tak nie będziemy rozmnażać klanu pomorskich czarnulków :)

Nul

Post » Sob sie 28, 2021 21:26 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Absolutnie nie ma sensu... Przecież i tak nic konkretnego to nie da (może jakby trzeba było wykluczyć jakąś chorobę genetyczną to byłby sens), a pieniądze są potrzebne na ważniejsze wydatki.
U zwierząt rasowych, zwłaszcza hodowlanych, ma to sens o tyle, że mając fałszywy rodowód (ze złym ojcem) można nieświadomie dopuścić do mocnego inbredu... A to potrafi mieć potężne konsekwencje genetyczne :strach: . Czasami też właściciel szczeniaka/kociaka po jakimś czasie orientuje się, że coś jego pupil "nie tak" wygląda i robi test... co mnie mało dziwi, bo jeżeli ktoś zapłacił grube pieniądze to nie po to, żeby go oszukać. Szczytem wszystkiego, o jakim ja słyszałam, był szczeniak... nie spokrewniony z żadnym z rodowodowych rodziców!

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Nie sie 29, 2021 4:19 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Sierra pisze:Absolutnie nie ma sensu... Przecież i tak nic konkretnego to nie da (może jakby trzeba było wykluczyć jakąś chorobę genetyczną to byłby sens), a pieniądze są potrzebne na ważniejsze wydatki.
U zwierząt rasowych, zwłaszcza hodowlanych, ma to sens o tyle, że mając fałszywy rodowód (ze złym ojcem) można nieświadomie dopuścić do mocnego inbredu... A to potrafi mieć potężne konsekwencje genetyczne :strach: . Czasami też właściciel szczeniaka/kociaka po jakimś czasie orientuje się, że coś jego pupil "nie tak" wygląda i robi test... co mnie mało dziwi, bo jeżeli ktoś zapłacił grube pieniądze to nie po to, żeby go oszukać. Szczytem wszystkiego, o jakim ja słyszałam, był szczeniak... nie spokrewniony z żadnym z rodowodowych rodziców!

Przy okazji się dowiedziałam czegoś ciekawego, dzięki, Sierra!
Szczeniak nir spokrewniony z rodzicami, nieźle… Ej, ludzie…

Ja sobie nsprawdę tylko tak żartowałam, że chcę robić badania :) Najważniejsze, by kotka była zdrowa. Miau :)

Nul

Post » Nie sie 29, 2021 6:42 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Pokój już gotowy dla gościa?

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie sie 29, 2021 6:46 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Na razie łazienka :)
Kicia zaczęła od przejścia przez kuwetę, potem była próba wejścia za pralkę, a potem postanowiła coś przekąsić. Na razie pod okiem nie moim, a koleżanek, które ją przywiozły :) Potem podobno weszła do transporterka.

Nul

Post » Nie sie 29, 2021 6:51 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

A teraz siedzi na kolanach koleżanki i mruczy :) Ja wzięłam Felka na spacer, bo za bardzo węszył pod drzwiami łazienki :)

Nul

Post » Nie sie 29, 2021 6:58 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Kolejna wiadomość: siusia do kuwety! Hurrra!

Śmiesznie: ja siedzę na schodach z Felisiem, a w mojej łazience malutkiej urzędują dwie koleżanki z obcą kotką :) One po prostu też czarną lady lubią :) No i poznały ją wcześniej niż ja :)

Nul

Post » Nie sie 29, 2021 8:18 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

Nul pisze:Kolejna wiadomość: siusia do kuwety! Hurrra!

Śmiesznie: ja siedzę na schodach z Felisiem, a w mojej łazience malutkiej urzędują dwie koleżanki z obcą kotką :) One po prostu też czarną lady lubią :) No i poznały ją wcześniej niż ja :)

a Twoje dziewczyny jak zareagowały na małą?
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie sie 29, 2021 8:30 Re: Omne trikotum perfectum. Szukamy domu dla czarnulki

mir.ka pisze:
Nul pisze:Kolejna wiadomość: siusia do kuwety! Hurrra!

a Twoje dziewczyny jak zareagowały na małą?

Zrobiliśmy takie zamieszanie, że może się jeszcze nie zorientowały. Bezia widząc obcych czmychnęła do pokoju, Bajka gdzieś chyba na parapet, dostały drugie śniadanie (pierwsze bylo przed moim wyjsciem na dworzec skoro świt), ogólnie jest spokój, odpukać. Teraz Fel i Bez urzędują na mnie na kanapie, a Baj została w kuchni na oknie. Słyszałam miauczenie, to chyba Baja, a nie „nowa”.

Nul

[poprzednia][następna]