PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI zaprasza.

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 07, 2018 22:10 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

Ziemosław pisze:Grunt to dobre nastawienie :)

I tego się trzymam.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Śro mar 07, 2018 22:37 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

Emi dziękuje wszystkim za kciuki za zdrowie i mówi Wam dobranoc do jutra.
Obrazek

Gosiagosia

Post » Czw mar 08, 2018 7:45 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

Do łapania moczu kiedyś kupiłam łyżkę z melaminy, wyparzyłam ją i miałam zawsze po ręką. Niestety, kotka była tak dyskretna, że robiła siusiu, kiedy ja spałam, albo mnie nie było w domu. Zawsze też zdążyła skorzystać z kuwety bezpośrednio przed wizytą u weta i nie dało się pobrać moczu z pęcherza. Nie umiałam sobie z tym poradzić :oops:
Gosia, zrób jej badania jak tylko możesz najwcześniej, bo się zadręczysz. Nie wiem jak jest u psów, ale u kotów glukoza potrafi skoczyć bardzo ze stresu, stąd mój wet ostrożnie do tego podchodzi. Przy wątpliwościach sprawdza poziom fruktozaminy.
Emi jest młoda, teraz zachowuje się jak zdrowy pies, jest wesoła, nie martwiłabym się aż tak.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw mar 08, 2018 8:11 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

"klaudiafj"]Gosiu mi sie najlepiej sprawdza spodek do kwiatkow :) moze masz w domu jakis nowy a jak nie to kup. Latwo wsunac pod tylek i latwo trafic gdzie trzeba po powierzchnia polowania szeroka :D Potem ze spodka przelewasz do kubka i masz :)

ale jak Gosia będzie chodzić z tym spodkiem na spacer? :lol:
przeciez pieski sikaja na dworze nie w domu, a na dodatek to suczka to kuca :(
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Czw mar 08, 2018 8:14 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

ewar pisze:Do łapania moczu kiedyś kupiłam łyżkę z melaminy, wyparzyłam ją i miałam zawsze po ręką. Niestety, kotka była tak dyskretna, że robiła siusiu, kiedy ja spałam, albo mnie nie było w domu. Zawsze też zdążyła skorzystać z kuwety bezpośrednio przed wizytą u weta i nie dało się pobrać moczu z pęcherza. Nie umiałam sobie z tym poradzić :oops:
Gosia, zrób jej badania jak tylko możesz najwcześniej, bo się zadręczysz. Nie wiem jak jest u psów, ale u kotów glukoza potrafi skoczyć bardzo ze stresu, stąd mój wet ostrożnie do tego podchodzi. Przy wątpliwościach sprawdza poziom fruktozaminy.
Emi jest młoda, teraz zachowuje się jak zdrowy pies, jest wesoła, nie martwiłabym się aż tak.

u kotów to moze być podobno nawet 500 8O , przy normie 130, tak mi ostatnio powiedział mój wet, bo go pytałam o cukier u zwierzat tak z ciekawosci :wink: i bardziej wiarygodne jest dla niego badanie moczu
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Czw mar 08, 2018 9:08 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

mir.ka pisze:u kotów to moze być podobno nawet 500 8O

Dokładnie. Stąd lekceważenie nawet takiego wyniku, ewentualna powtórka i badanie poziomu fruktozaminy, skoro moczu zbadać się nie da.
Myślę, że można na spacerze złapać mocz do miseczki i przelać do butelki. Mylę się?

ewar

Post » Czw mar 08, 2018 11:40 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

ewar pisze:

Dokładnie. Stąd lekceważenie nawet takiego wyniku, ewentualna powtórka i badanie poziomu fruktozaminy, skoro moczu zbadać się nie da.
Myślę, że można na spacerze złapać mocz do miseczki i przelać do butelki. Mylę się?
mir.ka pisze:"klaudiafj"]Gosiu mi sie najlepiej sprawdza spodek do kwiatkow :) moze masz w domu jakis nowy a jak nie to kup. Latwo wsunac pod tylek i latwo trafic gdzie trzeba po powierzchnia polowania szeroka :D Potem ze spodka przelewasz do kubka i masz :)

ale jak Gosia będzie chodzić z tym spodkiem na spacer? :lol:
przeciez pieski sikaja na dworze nie w domu, a na dodatek to suczka to kuca :(

Mało tego że kuca to ona jest nisko podłogowa :ryk:

Gosiagosia

Post » Czw mar 08, 2018 11:42 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

ewar pisze:

Fruktozamina też podwyższona ale nie dramatycznie.
Teraz czeka mnie lapanie moczu. :mrgreen:

Gosiagosia

Post » Czw mar 08, 2018 11:57 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

To złap jak najszybciej, uspokoisz się. Emi miała chyba wcześniej robione badania, kiedy nie była na czczo, prawda? To też może mieć znaczenie.

ewar

Post » Czw mar 08, 2018 12:16 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

Gosiagosia pisze:
ewar pisze:

Fruktozamina też podwyższona ale nie dramatycznie.
Teraz czeka mnie lapanie moczu. :mrgreen:

łap szybko
Obrazek

mir.ka

Post » Czw mar 08, 2018 16:44 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

ewar pisze:To złap jak najszybciej, uspokoisz się. Emi miała chyba wcześniej robione badania, kiedy nie była na czczo, prawda? To też może mieć znaczenie.

.Może mieć, nie pamiętam ile godzin minęło od ostatniego posiłku.
Nie złapałam moczu. :oops:

Gosiagosia

Post » Czw mar 08, 2018 18:19 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

U nas nisko skanalizowanego pieska to strasznie trudne. A do czego to badanie moczu jest potrzebne?

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Czw mar 08, 2018 19:31 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

aga66 pisze:U nas nisko skanalizowanego pieska to strasznie trudne. A do czego to badanie moczu jest potrzebne?

Ona jeszcze ma porteczki i nie wyszło :cry: a mocz potrzebny do zdiagnozowania cukrzycy.

Gosiagosia

Post » Czw mar 08, 2018 20:03 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

Gosia nie zniechecaj sie!!!
Lapanie sikow nie jest takie proste. U psa nie lapalam co prawda tylko u kotow. Ale to wyzsza szkola jazdy. Podanie tabletki przy siuskach to pikus :D
Głaski dla Emi :1luvu:
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Czw mar 08, 2018 20:09 Re: PUSIA, MIGOTKA, HUGO oraz EMI podejrzenie cukrzycy

A to nie wiedziałam, że do zmierzenia cukru. Myślałam, że to z krwi się robi. Może wet ma jakiś pomysł wynikający z praktyki?

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

[poprzednia][następna]