Fasolka [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 13, 2015 19:03 Re: Frania [*]

Doczytałam i :ok: za zdrówko Fasolki.
ObrazekObrazekObrazek

Salem 11

Od: Czw paź 24, 2013 20:05

Post » Nie wrz 13, 2015 20:13 Re: Frania [*]

Fasolko, jadałaś? :?: :201461
Sabcia martwiąca się o głodną przyjaciółkę
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie wrz 13, 2015 20:45 Re: Frania [*]

Dostałam trochę, to nowa saszetka.
Taka sobie jest :?
Fasolka
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie wrz 13, 2015 21:09 Re: Frania [*]

anulka111 pisze:Zapalenie trzustki u kota wrzuć w wyszukiwarkę- otwiera się strona weterynaryjna i jest sporo napisane. Nie mam jaqk zacytowac z paska przegladarki- bunt mojego kompa :oops:

Poza krajem jestem i tylko ze smarkfonem. Ale nieważne, istotne że z Fasoliną lepiej :ok:
Obrazek Obrazek

bagheera

Od: Pt mar 11, 2011 20:22

Post » Nie wrz 13, 2015 21:12 Re: Frania [*]

MalgWroclaw pisze:Dostałam trochę, to nowa saszetka.
Taka sobie jest :?
Fasolka

Ale najważniejsze, że JEST! :1luvu: :D :1luvu: I że Ty się lepiej czujesz! :201461 :201461 :201461
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie wrz 13, 2015 21:12 Re: Frania [*]

Taka nie taka ale JEST!
Jutro będzie lepsza.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie wrz 13, 2015 21:39 Re: Frania [*]

E tam, co za kręcenie noskiem :wink:
Moje intestinal suchy rąbią aż miło
Specjalnie ten "odtłuszczony" dostają bo grubasy
Na kłopoty brzuszne jeszcze znalazłam Kattovit Gastro, ale nie wiem, czy można przy trzustce.
Obrazek Obrazek

bagheera

Od: Pt mar 11, 2011 20:22

Post » Pon wrz 14, 2015 5:41 Re: Frania [*]

bagheera pisze:
anulka111 pisze:Zapalenie trzustki u kota wrzuć w wyszukiwarkę- otwiera się strona weterynaryjna i jest sporo napisane. Nie mam jaqk zacytowac z paska przegladarki- bunt mojego kompa :oops:

Poza krajem jestem i tylko ze smarkfonem. Ale nieważne, istotne że z Fasoliną lepiej :ok:

Objawy
U kotów zapalenie trzustki zazwyczaj obejmuje objawy niespecyficzne - apatię, utratę apetytu, chudnięcie, odwodnienie. Charakterystyczne u psów wymioty i ból w nadbrzuszu mogą w przypadku kotów zdarzyć się sporadycznie lub (w przypadku bólu) pozostać nierozpoznane. Może zdarzyć się biegunka, żółtaczka i podwyższona temperatura. Badanie palpacyjne ujawnia również łatwo wyczuwalną masę w górnej części brzucha.
Diagnostyka
Wyniki badań laboratoryjnych kotów z zapaleniem trzustki mogą być normatywne lub obejmować zmiany niespecyficzne, związane z chorobami towarzyszącymi. U niektórych kocich pacjentów odnotowuje się zmiany w obrazie krwi - niedokrwistość bądź leukocytozę (nadmiar białych krwinek).
Niewykluczone jest wystąpienie podwyższonych wartości enzymów wątrobowych, hiperbilirubinemia, brak równowagi elektrolitowej, nadmiar glukozy, niedobór wapnia oraz azotemia (obecność toksycznych związków azotu we krwi).
Do tej pory dość powszechnie stosowano jako badanie z wyboru wskaźnik TLI, ale jego czułość i swoistość dotyczy w wystarczającym stopniu diagnozowania niewydolności trzustki. W przypadku stanu zapalnego tego narządu badanie to nie daje miarodajnych wyników.

Do prawidłowego zdiagnozowania pancreatitis przyczynić się może badanie USG, chorobie tej towarzyszą bowiem zmiany w obrębie jelit i wątroby. Sama powiększona trzustka niekoniecznie świadczy o zaistnieniu stanu zapalnego. Płyn w okolicach narządu, występowanie okołotrzustkowej martwicy tłuszczowej oraz zróżnicowana echogeniczność miąższu trzustki stanowić mogą dodatkowe informacje dla diagnosty. Jak w przypadku wielu niestandardowych schorzeń, trafna diagnoza zależy także od umiejętności i doświadczenia lekarza wykonującego badanie.

Dobre narzędzie diagnostyczne - zwłaszcza u kotów wymiotujących - stanowi w przypadku opisywanej dolegliwości radiografia. Badanie może wykazać zatarcie obrazu przodobrzusza oraz powiększenie narządów, czasami masę w nadbrzuszu. Obraz ten podlega jednak subiektywnej ocenie lekarza weterynarii, nie może stanowić jedynego poparcia dla zdiagnozowania stanu zapalnego trzustki.

Najcelniejsze w diagnostyce stanu zapalnego zewnątrzwydzielniczej części trzustki jest badanie wskaźnika fPLI (analiza immunoreakcyjności kociej lipazy trzustkowej). U kotów w umiarkowanym i ciężkim stanie badanie to cechuje 100% wykrywalność. Przy lekkich stanach chorobowych wynosi ona około 60%. Badanie można także wykonać w celu wykluczenia zapalenia trzustki - tutaj swoistość plasuje się na poziomie 90%. Wysoka czułość i adekwatność testu badającego fPLI sprawia, że można go używać do monitorowania efektów leczenia, co w razie potrzeby pozwoli na wprowadzenie w nim modyfikacji.
Leczenie
Kluczowa dla zwierząt z ostrym przebiegiem zapalenia zewnątrzwydzielinowej części trzustki jest terapia kroplówkami, zapewniająca właściwy poziom "przepłukania" trzustki oraz - przeprowadzana przez około dobę - korygująca stan pacjenta. U zwierząt hospitalizowanych terapia płynami (elektrolity, w razie hipokalcemii - glukonian wapnia) pozwala na czasowe spowolnienie procesu chorobowego, co umożliwia pełniejszą diagnozę zaistniałych zmian.

U pacjentów z hipoalbuminemią (niedobór białek występujących w osoczu, związany z zaburzeniami gospodarki organizmu) stosuje się terapię wspierającą poziom ciśnienia onkotycznego. Także w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi stosowane są adekwatne działania.
Istotnym elementem leczenia jest aplikowanie zwierzęciu środków przeciwbólowych. Chociaż nie wszystkie koty dają wyraz cierpieniu, pancreatitis należy do schorzeń, w których przypadku ból stanowi nieodłączny element przebiegu choroby. Powszechnie stosuje się także podawanie środków przeciwwymiotnych.

U kotów z występującym samodzielnie, przewlekłym zapaleniem trzustki, dobre efekty może przynieść terapia kortytkosteroidami. W przypadku zwierząt, u których zespół chorobowy obejmuje także stany zapalne jelit, wątroby i dróg żółciowych, również nie ma przeciwwskazań do stosowania niewielkich dawek leków sterydowych.

Stosowanie antybiotyków nie zawsze jest uzasadnione - pancreatitis to często proces jałowy, postępujący bez udziału mikroorganizmów. Leki antybiotykowe mogą powodować nudności i wymioty. Wskazaniem do stosowania dedykowanych antybiotyków są powikłania na tle bakteryjnym - sepsa (możliwa w wyniku inwazji patogenów z przewodu jelitowego), zapalenie otrzewnej, zapalenie dróg moczowych i tym podobne infekcje. Także w przypadku ropnego zapalenia wątroby istnieje ryzyko zapalenia trzustki o podobnej genezie, czemu zapobiec może odpowiednio skomponowana terapia antybiotykowa.

Leczenie mające na celu zobojętnienie kwasów żołądkowych stosuje się w przypadku, w którym wysoce prawdopodobne jest pojawienie się w przebiegu choroby wrzodów żołądkowych. Kotom, u których podwyższa się poziom glukozy (cukrzyca), podaje się insulinę. Powszechnie stosuje sie u zwierząt z zapaleniem trzustki suplementację przeciwutleniaczy (wit. C, E, kwasy omega) oraz wit. B 12 - niezbędnej w przypadku równoległego zapalenia jelit.
Ogromne znaczenie dla komfortu życia zwierzęcia z pancreatitis ma odpowiednio skomponowany jadłospis. Diecie kota cierpiącego na zapalenie trzustki poświęcony jest oddzielny artykuł w dziale "Diety lecznicze dla kota" na portalu Vetopedia.
Rokowania
Rokowania silnie związane są ze stanem zaawansowania choroby oraz podjęciem odpowiednich działań leczniczych. Koty z łagodnym i umiarkowanym przebiegiem schorzenia długo mogą normalnie funkcjonować, grożą im jednak napady ostrych objawów chorobowych. Towarzyszące zapaleniu trzustki cukrzyca bądź lipidoza wątrobowa znacznie wpływają na pogorszenie stanu zdrowia pacjenta, co automatycznie zmniejsza jego szanse na przeżycie.

zacytowane z vetopedii - moge z tekstu, nie mogę z paska :roll:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pon wrz 14, 2015 6:03 Re: Frania [*]

Miau. Duża przyszła z podwórka, było bardzo mało kotów.
Nie smakuje mi ta saszetka, ale troszkę zjadłam. Nosek mam zimny i mokry.
Fasolka

Martwię się, bo mało zjadła. Oczywiście pomogła jej Pralcia, ale to nie powinno Pralci zaszkodzić. Dziś muszę znaleźć takie samo suche.
Antybiotykowa nie przyszła.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pon wrz 14, 2015 6:08 Re: Frania [*]

Fasolko, szkoda, że tobie nie smakuje. Ja właśnie zjadłam całą nieodtłuszczoną saszetkę. Jedzenie to teraz jest moja nagroda po ukuciu ucha i boczku.
Pysia

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Pon wrz 14, 2015 7:02 Re: Frania [*]

MalgWroclaw pisze:Miau. Duża przyszła z podwórka, było bardzo mało kotów.
Nie smakuje mi ta saszetka, ale troszkę zjadłam. Nosek mam zimny i mokry.
Fasolka

Martwię się, bo mało zjadła. Oczywiście pomogła jej Pralcia, ale to nie powinno Pralci zaszkodzić. Dziś muszę znaleźć takie samo suche.
Antybiotykowa nie przyszła.

Małgoś, jak szukałam po internecie o tym zapaleniu trzustki, to gdzieś czytałam, że po tej głodówce koty czasem nie chcą jeść. Może rzeczywiście suche będzie lepiej smakowało Fasolce?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon wrz 14, 2015 7:05 Re: Frania [*]

Ona jest przyzwyczajona do suchego, ale tego suchego nie było w gabinecie. W przypadku Fasolki obostrzenia są nieziemskie.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pon wrz 14, 2015 7:16 Re: Frania [*]

Fasoleczko, dobrze, że już trochę lepiej się czujesz :1luvu:

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Pon wrz 14, 2015 7:58 Re: Frania [*]

MalgWroclaw pisze:Ona jest przyzwyczajona do suchego, ale tego suchego nie było w gabinecie. W przypadku Fasolki obostrzenia są nieziemskie.

Gdybyś miała problemy z kupnem, to w zwierzakowie jest. Daj znać, czy potrzebujesz pomocy mogę ew. zadziałać aby dzisiaj wysłali. Haker je suche odtłuszczone, Pysia normalne.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Pon wrz 14, 2015 9:23 Re: Frania [*]

Dostałam zastrzyk, kroplówki już nie dostałam.
Jutro znowu mamy przyjść na zastrzyk.
Fasolka
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

[poprzednia][następna]