Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętach

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 03, 2015 21:31 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

MB&Ofelia pisze:Pierwszy raz robiłam coś z ciasta francuskiego. Dobrze że wyszło jadalnie.

jaaaasne ,ściema jakich mało . Miszczostfo Sfiata i Łokolic . Mniamuśne było
Obrazek

kuba.kaczor13

Od: Pon lis 05, 2012 20:32

Post » Sob sty 03, 2015 21:36 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Dziękuję za wyrazy uznania. Ale serio serio nigdy wcześniej nie robiłam niczego z ciasta francuskiego. Tylko je jadałam - w wykonaniu innych osób. I bardzo je lubię, więc od tej pory częściej będę je wykorzystywać.
Jest co prawda saniemowicie kaloryczne... ale co tam, najwyżej wybiorę się na dodatkowy trening :wink:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob sty 03, 2015 21:37 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Ja bardzo lubię ciasto francuskie i często korzystam.

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

Post » Sob sty 03, 2015 21:38 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Milena_MK pisze:
kuba.kaczor13 pisze:A o pasztecikach i barszczu u M. będą krążyły smakowite opowieści :201471

Czy ktoś powiedział paszteciki i barszcz?
Obrazek

Słooooodki brzydalek :D
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Sob sty 03, 2015 21:43 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

:kotek: polecam paszteciki z ciasta francuskiego, ze szpinakiem i serem niebieskim, z dodatkiem czosnku jako przekąska do białego wina wytrawnego lub pół a na zagrychę oliwki mniam :D
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Sob sty 03, 2015 21:49 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Za oliwki dziękuję (błeeeee!), ale farsz do pasztecików wypróbuję.
Ja zrobiłam z grzybami i serem żółtym, a drugie z mielonym mięsem kurczaczym.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Sob sty 03, 2015 21:55 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

klaudiafj pisze::kotek: polecam paszteciki z ciasta francuskiego, ze szpinakiem i serem niebieskim, z dodatkiem czosnku jako przekąska do białego wina wytrawnego lub pół a na zagrychę oliwki mniam :D

to gdzie przyjechać ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

kuba.kaczor13

Post » Sob sty 03, 2015 21:59 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

kuba.kaczor13 pisze:
klaudiafj pisze::kotek: polecam paszteciki z ciasta francuskiego, ze szpinakiem i serem niebieskim, z dodatkiem czosnku jako przekąska do białego wina wytrawnego lub pół a na zagrychę oliwki mniam :D

to gdzie przyjechać ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Do Bytomia :mrgreen:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Sob sty 03, 2015 22:01 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Hihi do Bytomia, w Bytomiu tak dobrze gotują ;p

To taka mała moja rada, że ten szpinak wystarczy tylko rozmrozić i dać do bardzo drobnego sitka i łyżką dociskać, żeby wodę odsączyć, wtedy pozostaną liście zwarte i łatwiej zawinąć to w ciasto francuskie, bo jak się wody nie odciśnie to wtedy się rozlewa po cieście i są problemy ze zlepieniem. Dodatki wrzucam do odsączonego szpinaku to jest ser, czosnek przecisniety przez praskę, czasem suszone pomidory jak mam, gałkę muszkatałową - przyprawy jakie kto lubi i czasem żółtko - bo białkiem czasem smaruję wierzch pasztecików. Ale nie zawsze, bo ograniczam jajka a się dowiedziałam że zamiast jajka może być z wierzchu posmarowany pasztecik olejem.
I widelcem zlep na brzegach dociskając dosyć dobrze to wtedy się nie rozlepi (choć czasem i tak puści na szwach ;) )

klaudiafj

Post » Sob sty 03, 2015 22:08 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Chyba napiszę " Przewodnik po Kuchni Kociar "* .

*
Dla Was Polskę wzdłuż i w szerz objechał i przepisy sprawdził i zebrał Qbeł Qbełkowski herbu KTI
Obrazek

kuba.kaczor13

Post » Sob sty 03, 2015 22:14 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Haha to ja mam sporo bestsellerów - np na "śledzie w zalewie octowej" bez śledzia na wegetariańsko (mięsożercy się nie orientują, że śledzia nie ma) lub na smaczyk z cebulką i skwarkami bez cienia tłuszczów zwierzęcych :mrgreen: mięsożercy się nie orientują też hihi, ale ostatnio mi pomysł porwała ta jak jej tam firma od margaryn ;)

klaudiafj

Post » Nie sty 04, 2015 9:31 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Mam pomysła !!!
Trzeba zrobić większe spotkania forumowe poza forum.

I zawsze w innym miejscu żeby nikt nie był pokrzywdzony.
My się będziemy dobrze bawiły :piwa: a Qba zbierze przepisy do swojej książki :201483 . :)

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Nie sty 04, 2015 10:16 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Ja oferuję zupę-krem z białej fasoli z wanilią i tymiankiem, sushi i ciasto cytrynowe :1luvu:
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Nie sty 04, 2015 14:16 Re: Księżniczka Ofelia i Mała Czarna Carmen IV- i po świętac

Noooo, spotkanie zbiorowe to jest to! Super pomysł!
Na przykład latem albo w weekend majowy - taki parudniowy piknik w pięknej okolicy, z ogniskiem, spaniem w namiotach albo w domkach kempingowych, nocnymi rozmowami, itp.
Obrazek

MB&Ofelia

[poprzednia][następna]