Moje koty XV. Gdy budzi się potwór :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 30, 2014 14:33 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Otoz to, mowmy o kotach. Najlepiej zdrowych i w dobrej formie.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Sob sie 30, 2014 15:00 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Mam sznytę na ręce, chyba z 8 cm!
Wszystko przez taką jedną co stanowi żywą personifikację twierdzenia mojej Babci o talentach poniżej pasa: twarzyczka nie skażona żadną głębszą myślą, dupa jak szafa trzydrzwiowa i doje jak u mlecznej krowy; na bank wyjdzie za jakiegoś tapicera i wyprodukuje stadko podobnych bezmózgów :evil:
Wyszłam z Luckiem na spacer, a tam na podwórku dwie córki sąsiadów z góry pranie wieszały i dookoła latał ich pies. Starsza (bardzie rozgarnięta) kazała młodszej zawołać psa, żebym mogła przejść do ogrodu, a ta idiotka w lansadach pobiegła w moją stronę i zawołała sobakę :evil: :evil:
Lucek się przestraszył - tłustej, biegnącej idiotki i psa - i chciał uciekać na ścianę. Chwilę trwało zanim go zgarnęłam; zdążył mnie porządnie drapnąć i cud, że nie mam dziur w koszulce :roll:
Na moją wysyczaną (po kilku maciach) uwagę, że mogła tego psa wołać w drugi koniec podwórka (zwierzaki by się minęły po obu stronach budynku nawet się nie widząc) zdołała wydusić ze szczątkowego intelektu retoryczne pytanie:"No co?" :evil:
Spacer Lucusia poszedł się walić, bo zaczęły się pierdolone gminne dożynki i jazgot dla gminu :evil:
Na szczęście kić nie ucierpiał ani fizycznie ani psychicznie i już po kilku minutach w domu zaczął się bawić.
Nie lubię idiotów :evil: :evil:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob sie 30, 2014 19:15 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Lifter pisze:
Wiec nie mow mi o pieknej teorii, bo ja znam niepiekna praktyke.

casica pisze:Magda, nie zgodzę się z Tobą. Mój tata przez ostatnie dwa lata życia na pytanie (retoryczne zupełnie) - jak się czujesz, mówił - dobij mnie.

Uważacie, że gdybyście ich "uśpili" czulibyście się lepiej? I nie mielibyścieście wątpliwości, choćby takich jakie ma się w przypadku podejmowania tej decyzji w sprawie kotów?
Kasiu, moja mama juz od dawna powtarzała, że chce umrzeć i tez mówiła, żebym ją zabiła, bo to nie jest życie. I powiem Ci, że mam pewność, że tak nie myślała, że tak naprawdę wcale nie chciała umierać.
Lifter, a czemu sądzisz że dla mnie to teoria? Kilka moich najbliższych osób umarło na raka (raka kości, wątroby i płuc), nikomu z nas nie przyszło do głowy że można by ich "dobić" ze względów humanitarnych.
felin pisze:Taaa, święte - zwłaszcza dla tego, którego nic nie boli :evil:
Pierdolety i tyle!
Przejdź się do hospicjum onkologicznego, zobacz i powąchaj - tak, tak - jak ta świętość wygląda, to może przestaniesz głupoty za przeproszeniem wypisywać.

Nie znasz mnie i niewiele o mnie wiesz a ferujesz wyroki.Pewna jesteś, że sie nie przeszłam? Jeszcze raz napiszesz do mnie w podobnym tonie, a dodam Cię do ignorowanych.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Sob sie 30, 2014 19:28 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Amica pisze:Uważacie, że gdybyście ich "uśpili" czulibyście się lepiej? I nie mielibyścieście wątpliwości, choćby takich jakie ma się w przypadku podejmowania tej decyzji w sprawie kotów?
Kasiu, moja mama juz od dawna powtarzała, że chce umrzeć i tez mówiła, żebym ją zabiła, bo to nie jest życie. I powiem Ci, że mam pewność, że tak nie myślała, że tak naprawdę wcale nie chciała umierać.

Nie wiem jak bym się z tym czuła, bo człowiek nie wie takich rzeczy dopóki się nie przekona, dopóki tego nie przeżyje. Ale teraz czuję się źle dlatego, że nie byłam w stanie pomóc. Może, gdyby w Polsce była dopuszczona eutanazja, czułabym się równie źle, może gorzej, a może wręcz przeciwnie, nie wiem.
I ja wierzę, że mój tata chciał umrzeć, wiem, że życie w ostatnich 4 latach po udarze było dla niego koszmarem. I nie chodziło o ból. Ale o to, że nie mógł nie tylko samodzielnie się załatwić, ale nawet usiąść czy przewrócić na drugi bok. Nie mógł czytać, nic nie mógł. Mógł tylko leżeć na wznak i patrzeć w sufit. Utrata masy mięśniowej była tak duża, że nawet siedzenie go bolało, więc siedzieć mógł bardzo krótko. Dlatego, mimo schodołaza i różnych cudów, nie można było z nim wyjść na spacer choćby. A najgorsze, najbardziej przykre jest to, że nie udało nam się pojechac do Dubrownika, ale to nie było możliwe, i strasznie mi przykro z tego powodu. Mógł też słuchać jak mu się czytało, ale jakieś pół godziny dziennie, bo na tyle wystarczało mu koncentracji. To nie był fajne zycie.
I to, że dopadła go depresja, ale nie mógł brać leków bo one rozluźniają mięśnie, a gdy miał rozluźnione, nie mógł współpracować i robił się zupełnie bezwładny, więc nawet posadzenie go nie było możliwe. No proszę, nie mów mi, że to jest życie. Zwłaszcza dla takiego człowieka jakim był mój tata :(

I mam ogromną prośbę - wiadomo, że mamy różne poglądy, czasem zupełnie odmienne, ale przecież nie musimy sie kłócić, ani obrażać
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob sie 30, 2014 21:12 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Ja ten temat zakonczylem. Uwazam tylko, ze powinien byc wybor. Nikt nikogo do podjecia tej czy innej decyzji by nie zmuszal, dla kogo zycie swiete, ten moglby NIE skorzystac. Nie mowie o tymn, ze MY bysmy go (chorego) "uspili" - nie, to musi byc decyzja chorego, swiadoma decyzja. Jesli nie chce juz zyc, jest w fazie terminalnej - wtedy tak.

Swoja droga czy siedzilibyscie spokojnie patrzac na meczarnie KOTA mowiac mu "trudno, mecz sie - twe zycie jest swiete"? Watpie. A chcecie to robic ludziom? Bliskim. Coz.

Z mej strony EOT, nie czuje sie przekonany.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Nie sie 31, 2014 8:18 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Pół roku temu dowiedziałam się, że mam nowotwór. Przeszłam ciężką operację i długą, równie ciężką terapię. Myślę, że nikt, kto nie przeszedł ciężkiej choroby (nie życzę absolutnie nikomu) nie powinien się wypowiadać na temat cierpienia i myśli chorego.
A Ignaś kochany biduś jest staruszkiem i niestety ciągle czymś będzie zaskakiwał. Zdrówka koteńku <3
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Nie sie 31, 2014 15:16 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Amica pisze:Nie znasz mnie i niewiele o mnie wiesz a ferujesz wyroki.Pewna jesteś, że sie nie przeszłam? Jeszcze raz napiszesz do mnie w podobnym tonie, a dodam Cię do ignorowanych.

Jakby Ci to powiedzieć - ucieszę się.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie sie 31, 2014 20:34 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

casica pisze:I mam ogromną prośbę - wiadomo, że mamy różne poglądy, czasem zupełnie odmienne, ale przecież nie musimy sie kłócić, ani obrażać

Jeśli o mnie chodzi to staram się nikogo nie obrażać, nie używam obraźliwych słów, nie wyśmiewam się z innych, nikim nie pogardzam i nikogo nie poniżam. I miło by mi było, gdyby inni traktowali mnie w podobny sposób.
Z mojej strony również EOT
Obrazek

Amica

Post » Wto wrz 02, 2014 0:42 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Amica pisze:moja mama juz od dawna powtarzała, że chce umrzeć i tez mówiła, żebym ją zabiła, bo to nie jest życie. I powiem Ci, że mam pewność, że tak nie myślała, że tak naprawdę wcale nie chciała umierać.

myślę, że masz głęboki problem z empatią, tzn nie masz jej w ogóle.
Patrzyłam, jak umiera moja Mama na raka kości, dławiąc się nieustannym bólem, i nie wyobrażam sobie, żeby można było za kogoś decydować, czy faktycznie chce odejść od cierpienia, czy "tylko tak mówi". Jak można odbierać do tego stopnia prawo do samostanowienia?

KotkaWodna

Od: Pon kwi 07, 2014 21:26

Post » Wto wrz 02, 2014 9:15 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Lifter, felin, casica, Kotko - z głebi mej duszy ponurej zgadzam się z Wami.
Mam też podobne doświadczenia z odchodzacymi bliskimi i marzy mi się wprowadzenie takich uregulowań prawnych, które pozwalałyby w terminalnych sytuacjach wyłączyć sobie światło. Mam jednak obawy, że za naszego życia ten numer w Polsce niestety nie przejdzie. Trza się będzie uzbroić za jakiś czas w odpowiednią dawkę barbituratów i mieć nadzieje, że nie będzie konieczności jej użycia :?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Wto wrz 02, 2014 10:31 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Jak dziś Ignaś?
Obrazek

Amica

Post » Wto wrz 02, 2014 10:49 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Coś casica się nam zgubiła 8O
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Wto wrz 02, 2014 11:09 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Nie oceniając nikogo ...
jak to jest, że od małego przez całe życie człowiek zdrowy jest nakłaniany do autonomiczności w decyzjach, a jak tylko ciężko zachoruje zwykle od razu otoczenie wie lepiej czego chce? Pomijając choroby psychiczne i sytuacje, w których nie ma kontaktu z chorym, dlaczego tak chętnie od razu nieformalnie ubezwłasnowolnia się chorego i przejmuje kontrolę nad jego życiem? Ile w tym jest działania dla jego rzeczywistego dobra, a ile chęci ukojenia własnego strachu przed stratą, egoistycznej w sumie chęci zatrzymania bliskiego jeszcze trochę dla siebie? Jak często szukając dla bliskich ratunku (lekarzy, lekarstw, metod) pytamy chorego czego on chce? Jak często liczymy się z jego zdaniem i słuchamy tego, co ma nam do powiedzenia? Jak często traktujemy jego słowa serio i rzeczywiście z nim rozmawiamy nie tkwiąc we własnych wyobrażeniach o jego potrzebach? Jak często myślenie życzeniowe przesłania nam wszystko pozostałe?
Pamiętam fragment z książki. Ojciec dowiedział się, że ma raka żołądka i czeka go śmierć w męczarniach. Poszedł do syna i poprosił o pozwolenie popełnienia samobójstwa. Nie chciał cierpieć. Pierwsza reakcja syna była przewidywalna - pomyślał: "nie! Jak to? Mam zostać sam? Boję się", ale potem ochłonął i doszedł do wniosku, że powinien uszanować decyzję ojca i w imię własnej egoistycznej potrzeby bliskości, nie skazywać go na ból. To był jego ostatni dowód miłości. Ojciec się zastrzelił.

To tak na marginesie rozważań o rzeczach ostatecznych.
( i bez wnikania w państwowe rozwiązania ustawowe)
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Wto wrz 02, 2014 11:16 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

mogłam - i robiłam to czasem - nie szanować woli mojej Mamy odnośnie tego, co robiłam sama ze sobą - tatuaże, "dziwne" ciuchy itp.
Ale w kwestiach dotyczących Jej osoby... nie było nawet mowy o sprzeciwie. Kim jestem, żeby komuś do tego stopnia wkraczać w najbardziej osobistą przestrzeń?...

KotkaWodna

Od: Pon kwi 07, 2014 21:26

Post » Wto wrz 02, 2014 11:46 Re: Moje koty XV. Już wiemy co w Ignasiu siedzi :)

Smutny się ten wątek (jak nie u casicy :lol: ) zrobił. Ból, cierpienie, odchodzenie. Wpisane to wszytko w nasz życiorys, ale smutne.
Ja też zapytam co u Ignasia i reszty kociostanu, bo to przecież ich wątek.
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

[poprzednia][następna]