Caragh pisze:Faktycznie! To najlepszego w rocznicę!
Bardzo Wam dziękujęMaykaw pisze:Gratulacje![]()
weekend jak weekend ale zlapalam kolejna wirusówkęz nosa mi się leje, gardło boli, rozbita jestem

Obiecywałam więc dziś kolejny odcinek cytowania samej siebie:
Wto paź 14, 2014 12:34 Re: DIETA ELIMINACYJNA –bezglutenowa, bez nabiału czy ktoś z viewtopic.php?f=8&t=164667&p=10811264#p10811264
kussad pisze:Dziękuję bardzo - zapomniałam o tym bloguMarcellina pisze:Bea w kuchni
Przepisy bez jajek, bez mleka krowiego i dużo, dużo innych. Może komuś się przyda linka?![]()
Zabawy kulinarnej dzień kolejny…
Na kolejny wyjazd naukowy TZ – wersja z własnym wyżywieniem - mam już gotowy chleb tylko z ziaren, wczoraj upiekłam/udusiłam w szybkowarze wołowinę – gulasz i klopsiki, piekłam chleb gryczano-jaglany na sodzie…
Czas najwyższy dla ułatwienia pracy samej sobie zacząć wklejać niektóre przepisy w mojej modyfikacji!
Zanim popołudniu wybiorę się na zakupy upewniałam się czy mam produkty i przeglądałam przepis na kolejne zamówienia – placek…a dziś do realizacji raczej kotlety:
Wypróbowaliśmy i smakował nam ten:
Wersja oryginalna -http://kaszomania.blogspot.com/2014/08/ ... iakow.html
Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków
Potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 cebule
- sól, pieprz
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- pół pęczka kopru
1. Gotujemy ziemniaki (najlepiej w mundurkach), bo po co się męczyć obierając je?
2. Gotujemy kaszę jaglaną.
3. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
4. Jeszcze ciepłe ziemniaki i ciepłą kaszę łączymy ze sobą. Nie musimy dodawać jajek! Ciepłe składniki spowodują, że bez problemu je połączymy. Dodajemy podsmażoną cebulę, sól i pieprz.
5. Zagniatamy ciasto, a następnie formujemy kotlety, które albo smażymy z obydwu stron na oleju lub też pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 180 st.
6. Przez praskę przeciskamy czosnek. Siekamy koper i wraz z czosnkiem dodajemy do jogurtu. Solimy i pieprzymy.
7. Kotlety i są gotowe! Smacznego!
Kaszę jaglaną gotuję wg tego przepisu i już to kilka razy wypróbowałam:http://kaszomania.blogspot.com/p/jak-ug ... glana.html
JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?
Podobno kasza jaglana jest niesmaczna. Tak mówią osoby, które nie potrafią jej prawidłowo przygotować. Poniżej prezentuję, kilka rad odnośnie przygotowania kaszy jaglanej do gotowania.
1. Odmierzamy potrzebną ilość kaszy np. 1 szklanka (250 ml).
2. Kaszę wsypujemy na sitko, po czym przelewamy na zmianę zimną oraz wrzącą wody (zimna - wrząca - zimna) Dzięki temu pozbędziemy się nielubianego smaku goryczki. Jeżeli wstawicie sitko do jakiegoś pojemnika i przelejecie kaszę wrzątkiem, zauważycie, że na dnie tego pojemnika zebrał się biały osad, a woda stała się mętna. Tego właśnie chcieliśmy się pozbyć.
3. Po przelaniu kaszy zimną, wrzącą i jeszcze raz zimną wodą, wsypujemy ją do garnka. Na 1 szklankę suchej kaszy jaglanej przypada około 1,5 szklanki wody. Jeżeli dacie mniej wody, wówczas kasza po ugotowaniu będzie bardziej sypka.
4. Załóżmy, że kasza została już zalana wodą. Opcjonalnie dodajemy sól. Niektórzy dodają również szczyptę cukru. Garnek z kaszą przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, dalej gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę - ok. 15 minut.
5. WAŻNE! Podczas gotowania kaszy jaglanej nie wolno jej mieszać! W kaszy utworzą się otwory, przez które uciekać będzie para.
6. Po ugotowaniu kaszy jaglanej pozostawiamy ją pod przykryciem.
Tym oto sposobem macie świetną bazę do pysznych dań.
Wersja w mojej modyfikacji będzie bez jogurtu i bez czosnku.
Ziemniaki jednak obieram i ubijam.
Na wyjazd część zostanie upieczona w oryginalnej postaci – kotletów a resztę rozgniatam jako placek na całej powierzchni blachy z piekarnika – przeważnie ma grubość około 1 cm i nadaje się do pokrojenia na kromki – piekę ca 1 h do utworzenia twardszej skórki i do ostygnięcia zostawiam w piekarniku!