Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
morelowa pisze:Już kiedyś pytałam.. Czy ktoś wie, dlaczego ludzie na forum [gdzie indziej zresztą też] robią takie okropne błędy?? Już nawet nie mówię o takich konkretnie-konkretnie ortograficznych, których robienie zgania się radośnie na dysortografię [ilość osób w kraju cierpiących na tę przypadłość jest oszałamiająca!] , i na które praktycznie nie zwracam uwagi, składając winę na niedouczenie i ... nie czytanie, ale takich stylistyczno-gramatycznych.
Pisanie WSZYSTKICH zaimków osobowych z dużej litery- bez względu kogo dotyczą i w jakim kontekście/miejscu zdania się znajdują oraz w jakim stosunku [uczuciowym] do osoby piszącej , pozostają. A już np. ' przez ulicę przechodzą Ci ludzie..' to jakieś kuriozum. Powszechne na forum. Zupełnie jakby niektórzy byli w szkole tylko na tej jednej lekcji - o tym ,że CZASEM należy pisać z dużej litery zaimek osobowy. Utrwaliło się. Na mur. I pieszą tak na wszelki wypadek, żeby Tych ludzi nie obrazić
![]()
O uporczywym pisaniu końcówki 'ą' zamiast 'om' np. 'zabiorę kotą' itp. aż mi sie pisać nie chce..
I nigdy wcześniej, w moim długim życiu, nie zetknęłam się ze sposobem pisania dzielącym słowo ... na dwa! Bo oba te słowa mają konkretne znaczenie'po szłam, na robię [pierogów np.]' itd, itd.
Tyle moja frustracja na ten temat. Bo oczywiście ważniejsze, że ludzie kochają i dbają o koty niż to jak pisząSerio
morelowa pisze:/.../ Morela nadal pod narzutą , Migdał właśnie się przeniósł na stół za cieplutki monitor
Użytkownicy przeglądający ten dział: włóczka i 44 gości