Witaj!
U nas takie pytanie, to akurat żadne OT

. Gorzej ze składnym ujęciem, tego co widzę

. No i Moher w porównaniu z innymi MCO ma chyba trochę nietypowy charakter, choć jednocześnie jak najbardziej miaukunem jest.
Tyle na przykładzie moich, ale na ile to reprezentatywne, nie wiem:
Zdecydowanie SIBy są bardziej ruchliwe, skoczne, wysokopienne, potrzebują więcej zabawy - Trykot przyszedł jak miał już 11 miesięcy, ale mały Sybirek prawie mnie wykończył, był
niezmęczalny i niezniszczalny w porównaniu z małym MCO

. To widać na wet po ich ruchach - kłębki mięśni z przyczajoną energią

.
Trykot jest trochę mniej nieobliczalny, ale nie ma co liczyć, że SIB nie wskoczy na drzwi, szafę, do pawlacza, na górę otwartego okna itd. Szybko też się uczą, jak te drzwi, szafy i szuflady otwierać

. Nie niszczą, są po prostu ciekawe i wszędzie muszą (i potrafią) wleźć. Z drugiej strony - dość łatwo odwrócić ich uwagę.
Jednocześnie są nieagresywne, niehumorzaste, bardzo proludzkie, pieszczotliwe i przylepne w bezpośredni sposób - ładują się na człowieka, mruczą głośno i już

.
Wg mnie potrzebują drugiego ruchliwego, zabawowego kota do biegania, zabaw, zapasów - Sybirek z Trykotem latają jak szaleni

.
MCO Moher chętnie pobiega (jak ma ochotę), pomocuje się (jak ma ochotę), ale temperament ma zdecydowanie mniejszy. Owszem, skacze i wspina się, bo się nauczył od SIB-ów, ale nie ma porównania. Nawet sposób poruszania się ma inny. Bardziej "płynie", powiewając futrem

. Zdecydowanie kot z większym dystansem, spokojny, miewa humory, potrafi się obrazić - ale też bez agresji. Uparty i konsekwentny do bólu - jak czegoś chce, wymusi to każdym sposobem. Na odwrócenie uwagi nie ma co liczyć - pamięć ma jak słoń

.
Przy tym wspaniały towarzysz trzymający się człowieka, ufny, nie tak nachalny, ale wymagający dużo zainteresowania i pieszczot. Na pierwszy rzut oka mniej inteligentny od SIB-ów, bo nie działa tak jawnie - łatwo się na to naciąć przez ten jego spokój. Dopóki człowiek nie zobaczy np. efektów rozpracowania jakiegoś opakowania, wyjścia pod płotem czy orientacji w terenie

.