Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] s.126 pytanie mocz

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon paź 26, 2020 16:01 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Minął rok :'(

Krzysiaczku cudny biały Obłoczku bardzo brakuje Ciebie i Twoich pięknych wierszyków .............
Obrazek

MAU

Od: Śro paź 24, 2012 11:45

Post » Pt lis 13, 2020 7:41 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Minął rok :'(

Mam plik, w którym zebrałam wszystkie wierszyki Krzysia, też te nieopublikowane w wątku. Trochę ich jest.

A dziś święto czarnego kota, czyli "piątek trzynastego".
Oto czarny kot depresyjny:
Obrazek
Dodatkowo 5 dni temu minęło dokładnie 12 lat od dnia, kiedy zabrałam go z rąk młodocianych oprawców, opisywałam już tę historię.
Kolejna sytuacja wymuszająca smutną refleksję, że czas ucieka w okamgnieniu...
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pt lis 13, 2020 9:17 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Minął rok :'(

Katia K. pisze:Mam plik, w którym zebrałam wszystkie wierszyki Krzysia, też te nieopublikowane w wątku. Trochę ich jest.

A dziś święto czarnego kota, czyli "piątek trzynastego".
Obrazek
Dodatkowo 5 dni temu minęło dokładnie 12 lat od dnia, kiedy zabrałam go z rąk młodocianych oprawców, opisywałam już tę historię.
Kolejna sytuacja wymuszająca smutną refleksję, że czas ucieka w okamgnieniu...

a czy może wydasz te wierszyki?
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pt lis 13, 2020 17:17 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Minął rok :'(

Nie odzywam się często, ale zaglądam i myślę o Was ciepło. Dziwnie, że rok minął bez Krzysia. Dziwny i smutny ten rok.
https://zrzutka.pl/bpfeke dla wojowniczki Fisi walczącej z FIP

kwiryna

Od: Sob lip 23, 2016 9:36

Post » Sob lis 14, 2020 1:51 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Minął rok :'(

Niemożliwe,że Krzysia nie ma już od roku... Nadal trudno mi sobie to poukładać, a co dopiero w waszych sercach musi sie dziać :201481

Atta

Od: Śro lip 09, 2014 17:41

Post » Sob lis 14, 2020 1:54 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Minął rok :'(

Katia K. pisze:A dziś święto czarnego kota, czyli "piątek trzynastego".
Obrazek

Wssale nie jest depresyjny! To kot rozmyślający :P Se w tym momencie myśli: co za namolne z aparatem pod nos podjeżdżają, gdy kot ma takie wyobrażenia Hmm :|

Atta

Post » Pon lis 16, 2020 7:41 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Minął rok :'(

mir.ka pisze:
Katia K. pisze:[...]

Mirka, coś Ty. Owszem, czytałam sobie o wydawaniu tomików, ale myślałam raczej o moich wierszach o kotach, głównie bezdomnych. Ale to drogi interes i raczej hobbystyczny, bo kto by chciał czytać takie tematy. Zresztą ciężko by było konkurować z Franciszkiem Klimkiem. Można wydać wiersze tylko po to, żeby rozdawać je w formie prezentów znajomym ;) A wierszyki Krzysia, jeśli ktoś by chciał, mogłabym zredagować, dodać krótkie notatki, wysłać w formie .pdf.
kwiryna pisze:Nie odzywam się często, ale zaglądam i myślę o Was ciepło. Dziwnie, że rok minął bez Krzysia. Dziwny i smutny ten rok.

Kwiryna, dzięki. Ja też rzadziej piszę, bo nie dzieje się za wiele. I dobrze! "Takich "zrywów", jak downburst 9 sierpnia, starczy na wiele lat :? A koty? Stagnacja. O drobnych zawirowaniach nie piszę. Niunia coraz starsza, demencja postępuje. Chrapek coraz bardziej niegrzeczny, choć wydawać by się mogło, że z wiekiem powinien raczej się wyciszać. Stagnacja jest najlepsza. Ten rok dostarcza nam wystarczająco dużo adrenaliny.
Atta pisze:Niemożliwe,że Krzysia nie ma już od roku... Nadal trudno mi sobie to poukładać, a co dopiero w waszych sercach musi sie dziać :201481

To się wycisza, wiadomo, czas zalecza rany. Ale są momenty, że wraca z wielką siłą. Przedwczoraj wstawiałam na swoje konto YT filmik z wiewiórką. Mam tam filmiki z Krzysiuniem, nawet takie z pierwszych miesięcy razem, Krzysiek widział je pierwszy raz, bo to 2011 rok. Ale też takie z zeszłego roku. Łzy same popłynęły :cry:
Macie filmik z wiewiórką: https://www.youtube.com/watch?v=BhSr1WderhU
Atta pisze:

Wssale nie jest depresyjny! To kot rozmyślający :P Se w tym momencie myśli: co za namolne z aparatem pod nos podjeżdżają, gdy kot ma takie wyobrażenia Hmm :|

Rozmyślający, co by tu zbroić, czym mamunię wk..., tzn. wnerwić ;)
Nie, Chrapek ma takie chwile zamyśleń, nie reaguje wtedy na nic. To tępe wpatrywanie się w jeden punkt może trwać bardzo długo. A później zmiana o 180 stopni. Kilka dni temu poszarpał Niunię tak mocno, że zwymiotowała :( Zmywałam w kuchni, zanim zorientowałam się, co się dzieje w pokoju, zdążył ją mocno sponiewierać .To nie dzieje się codziennie, na szczęście. Ale się zdarza :( A my nie siedzimy cały czas w domu i czasem nie możemy zareagować :(
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Śro lis 18, 2020 8:49 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Minął rok :'(

Katia K. pisze:
mir.ka pisze:

Mirka, coś Ty. Owszem, czytałam sobie o wydawaniu tomików, ale myślałam raczej o moich wierszach o kotach, głównie bezdomnych. Ale to drogi interes i raczej hobbystyczny, bo kto by chciał czytać takie tematy. Zresztą ciężko by było konkurować z Franciszkiem Klimkiem. Można wydać wiersze tylko po to, żeby rozdawać je w formie prezentów znajomym ;) A wierszyki Krzysia, jeśli ktoś by chciał, mogłabym zredagować, dodać krótkie notatki, wysłać w formie .pdf.

byłabym chętna :)
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Pt lis 20, 2020 15:37 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Ci, co zostali

Mirka, przygotuję na dniach.
Na pewno szybciej, niż tego kota, którego miałam wyszyć dla Ciebie. Chyba, niestety, nic z tego :( Zdobyłam wzór, to już nie dla mnie taka dłubanina :(

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt lis 20, 2020 15:50 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Ci, co zostali

Katia K. pisze:Mirka, przygotuję na dniach.
Na pewno szybciej, niż tego kota, którego miałam wyszyć dla Ciebie. Chyba, niestety, nic z tego :( Zdobyłam wzór, to już nie dla mnie taka dłubanina :(

jednego kotka mam, na zakładce , z napisem forum miau
Obrazek

mir.ka

Post » Pt lis 20, 2020 15:57 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Ci, co zostali

Kurczaczek, jednak wczoraj nie zapisało mojego wpisu :(

Atta

Post » Pt lis 20, 2020 16:03 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Minął rok :'(

Katia K. pisze:
Atta pisze:

Rozmyślający, co by tu zbroić, czym mamunię wk..., tzn. wnerwić ;)
Nie, Chrapek ma takie chwile zamyśleń, nie reaguje wtedy na nic. To tępe wpatrywanie się w jeden punkt może trwać bardzo długo. A później zmiana o 180 stopni. Kilka dni temu poszarpał Niunię tak mocno, że zwymiotowała :( Zmywałam w kuchni, zanim zorientowałam się, co się dzieje w pokoju, zdążył ją mocno sponiewierać .To nie dzieje się codziennie, na szczęście. Ale się zdarza :( A my nie siedzimy cały czas w domu i czasem nie możemy zareagować :(

To mogą być napady padaczkowe. U człowieka tez tak się objawiają, bezdrgawkowo, mogą objawiać się w postaci zapatrzenia się w dal, nieodrywania wzroku od jakiegoś punktu nawet przez 3-4min. Co prawda moja ciocia była potem zmęczona i pokładała się, a u kota nie wiem.

Znów problem z wysłaniem :201435

Atta

Post » Wto lis 24, 2020 7:18 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Ci, co zostali

O kurczę, Atta, trochę mnie zaniepokoiłaś. Ale nie sądzę, żeby to było to. Wyobrażam sobie, że taki atak może się rozpocząć niespodziewanie, a Chrapek ma tak tylko wtedy, gdy wygodnie się położy. Zamiast od razu zasnąć, kontempluje punkt na ścianie. Jedyne, co mnie martwi, to to, co pisze Blue, o drżeniu łapy: viewtopic.php?f=1&t=127533&start=15#p7452676 Obserwuję coś takiego u Chrapka czasami, kiedy siedzi, drży mu prawa wyprostowana łapka. Wcześniej tego nie zauważałam.
Porozmawiam o tym z wetką...

Mirka, obiecałam Ci kota w kwiatach :oops: W którymś wątku wstawiłam zdjęcie takiego obrazka, który dostałam od siostry i obiecałam, że wyszyję taki dla Ciebie. Ale nie dam rady, naprawdę. Zdobyłam wzór i to jest taka dziubanina, że nie na moje oczy ostatnio. Plątanina kolorów, trzeba wyszywać na drobniutkiej kanwie, żeby był efekt - nie dam rady :( Może kiedyś wrócę do krzyżyków, ale na razie nie.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto lis 24, 2020 9:00 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Ci, co zostali

Katia K. pisze:O kurczę, Atta, trochę mnie zaniepokoiłaś. Ale nie sądzę, żeby to było to. Wyobrażam sobie, że taki atak może się rozpocząć niespodziewanie, a Chrapek ma tak tylko wtedy, gdy wygodnie się położy. Zamiast od razu zasnąć, kontempluje punkt na ścianie. Jedyne, co mnie martwi, to to, co pisze Blue, o drżeniu łapy: viewtopic.php?f=1&t=127533&start=15#p7452676 Obserwuję coś takiego u Chrapka czasami, kiedy siedzi, drży mu prawa wyprostowana łapka. Wcześniej tego nie zauważałam.

Mirka, obiecałam Ci kota w kwiatach :oops: W którymś wątku wstawiłam zdjęcie takiego obrazka, który dostałam od siostry i obiecałam, że wyszyję taki dla Ciebie. Ale nie dam rady, naprawdę. Zdobyłam wzór i to jest taka dziubanina, że nie na moje oczy ostatnio. Plątanina kolorów, trzeba wyszywać na drobniutkiej kanwie, żeby był efekt - nie dam rady :( Może kiedyś wrócę do krzyżyków, ale na razie nie.

nie przejmuj się
Obrazek

mir.ka

Post » Wto gru 08, 2020 19:34 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś ['] Ci, co zostali

Katia K. pisze:O kurczę, Atta, trochę mnie zaniepokoiłaś. Ale nie sądzę, żeby to było to. Wyobrażam sobie, że taki atak może się rozpocząć niespodziewanie,a Chrapek ma tak tylko wtedy, gdy wygodnie się położy. Zamiast od razu zasnąć, kontempluje punkt na ścianie. Jedyne, co mnie martwi, to to, co pisze Blue, o drżeniu łapy: viewtopic.php?f=1&t=127533&start=15#p7452676 Obserwuję coś takiego u Chrapka czasami, kiedy siedzi, drży mu prawa wyprostowana łapka. Wcześniej tego nie zauważałam.

Może więc.. ten typ tak ma. Myśliciel :wink: Ale z drugiej strony podchodząc globalnie do padaczki, to jej objawami rzadko są drgawki. Skoro u ludzi taki objaw występuje podobno jedynie u kilkunastu procent, jako coś powtarzającego się, to u zwierząt też inne drobne niuanse mogą wskazywać na ten stan. Z moich wiadomości również drżąca kończyna może potwierdzać ten fakt. Ale ja mam tylko doniesienia od strony ludzkiej i to po obserwacjach u cioci. Zazwyczaj dopadało ją, gdy była w pozycji leżącej i wydawać by sie mogło, że odpoczywając nie powinno się nic takiego dziać. Z kolei odmiennym przykładem jest koleżanka ze szkoły, bo ona miała drgawki poprzedzane lekkim drętwieniem ramienia i napływaniem śliny. Tylko to tak szybko u niej zachodziło,że rzadko zdążyła w porę zareagować i np położyć się. NIe wiem czy to możliwe,by takie wydarzenia miały podłoże stresowe,ale tak jej mówili wówczas lekarze. Dla mnie epilepsja to stan uszkodzenia neurologicznego wywołany przez coś głębszego, niż każdorazowy stres, raczej infekcje. U cioci do takich ataków doszło po przechorowaniu półpaśca, który skoncentrował się na głowie.

Atta

[poprzednia][następna]