Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 06, 2015 19:24 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Klaudia cieszę się, że u Was wszystko jest super i te pyszności - serniczek :P
A bakłażany teściowej - jak je robi ale dokładnie. Ja robiłam ale wyszły takie gorzkie.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Czw sie 06, 2015 19:24 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Tosieńko, Ty słodziaczku Kochany!! :1luvu: Ciekawe, czy jej to zostanie :P
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw sie 06, 2015 19:45 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Gosiu jak bakłażany wyszły gorzkie to znaczy, że ich nie posoliłaś. Trzeba zawsze posolić bakłażana, on wtedy wypuszcza sok, czyli charakterystyczną gorczkę. Ja nie wiem jak ona to robi, ale tak na oko - osoli i daje na patelnie grilowaną i to się przypieka. Potem zalewa w słoiku oliwą, dodaje czosnek i cytrynę i pewnie jakieś przyprawy i to się marynuje i na drugi dzień jest gotowe. Uwielbiam to :D Dowiem się w sobotę jak to robi - przepis przywiozła z Włoch.****************************************************./;;;;;;;;;;;'|uffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu548po52;'we
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw sie 06, 2015 19:50 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

A to Tosia pisała :D Muszę iść, bo sie domaga uwagi :) Tosia ma coraz więcej rudo]\'tr[j/ białych włosów na grzbiebie33333333c67ie899999999999999999 y7- = Nie da rady pisać ;p

klaudiafj

Post » Czw sie 06, 2015 20:15 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Czytam o futerku - jak zmienia się futro u kociaka.

"Powiem, jak to wygląda z doświadczenia wolontariusza kociego - najczęściej albo zrudzenie jest efektem słońca (ale to latem, teraz odpada), chorobą i osłabieniem organizmu, albo niedożywieniem lub jak napisano wcześniej - niedoborem skladników pokarmowych. Nasi weci przepisują czasem dodatkowo witaminki lub zalecają omegę.
Nie mówię o kotach point i innych w typie ras lub rasowych, bo te w naszej praktyce zdarzają się bardzo rzadko :) za to brązowe lub biało-brązowe dachowce i owszem - i po czasie okazuje się, że lepsze jedzonko i kot zaczyna być czarny lub biało-czarny." - pisała babka z Kotyliona z vivy.

Jest duża szansa, że Tosia będzie czarno-biała. Ona od miesiąca jest na dobrej diecie i ciemnieje i znikąd pojawiają się siwe pręgowania... I tych siwych plam jest coraz więcej.

A teraz zauważyłam, że ma wytarte uszko :/ Nie wiem czy to przypadek czy coś innego, jeszcze nie łysa plamka tylko przerzedzenie na małym kawałku.

I jeszcze jedno https://pl-pl.facebook.com/kotlownia/posts/593920277316716 bardzo zadziwiające, ale widać typowe ma Tosia zjawisko, tyle że nieprzewidywalne :D

klaudiafj

Post » Czw sie 06, 2015 20:57 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Te białe włoski są zastanawiające. Nigdy się z czymś takim nie spotkałam, choć nie wiem jak wybarwiają się koty typu "frost". Zainteresuj się tym Klaudia, może do czegoś dojdziesz. Z chęcią dowiem się rozwiązania tej zagadki. Normalnie na młodym czarnym kocie widać paski, bo za to odpowiada mocno dominujący gen (pierwsze koty domowe były pręgowane, późniejsze - gładkie, to mutacje), który nie da się tak łatwo ukryć (czy jakoś tak, jestem w tych sprawach raczej laikiem), ale na pewno nie siwe... Zapytaj na wątku hodowców, oni maja największe doświadczenie w sprawach genetyki.
Cytat słuszny. Tosia była bardzo niedożywiona i zabiedzona (szczerze się o Nią bałam :oops: ale Mir.ka odwaliła kawał dobrej roboty), mogła być dodatkowo zarobaczona, co też powoduje zrudzienie, dlatego cały czas obstaję, że będziesz miała piękną błyszczącą, czarną panterę w domu :wink:

Dałabyś radę zrobić dobre zdjęcie tych białych pręgowań? Może Anulka111 miała rację i to rzeczywiście "duchy" ... ale czy one nie są najpierw, przy urodzeniu, a potem znikają, a nie na odwrót.

Tosia zagadka :P

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Czw sie 06, 2015 21:22 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Tosia jest śliczną kociczką, niezależnie od koloru. I kropka. :mrgreen:

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Czw sie 06, 2015 22:03 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Tak. Dowiedziałam się że to jest normalne i powszechne. Ze rzadko trafiają się prawdziwie czarne koty, zazwyczaj mają przebarwienia. I to robi się z czasem, przez kilka miesięcy kotu wybarwia się futro. A już białe włoski czy siwe pregi są bardzo powszechne. I jakoś to się nazywa.
Myślałam że zrobiłam dobre zdjęcia :oops: widać na nich główkę i sliniaczek ;) Kitusia tez na czarnym ma białe włoski pojedyncze
Ale jej czarny jest węgielny :)

klaudiafj

Post » Pt sie 07, 2015 6:48 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Hejka w nowym pięknym dniu :) Miłego życzę :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pt sie 07, 2015 6:59 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

No maja przebarwienia. Dixi mial krawacik i miedzy tylnimi lapami mialy meszek :)

Jak po nocy Klaudius?
Jak humorek?

Co dzisiaj na obiad?:D
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Pt sie 07, 2015 9:50 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

klaudiafj pisze:Tak. Dowiedziałam się że to jest normalne i powszechne. Ze rzadko trafiają się prawdziwie czarne koty, zazwyczaj mają przebarwienia. I to robi się z czasem, przez kilka miesięcy kotu wybarwia się futro. A już białe włoski czy siwe pregi są bardzo powszechne. I jakoś to się nazywa.
Myślałam że zrobiłam dobre zdjęcia :oops: widać na nich główkę i sliniaczek ;) Kitusia tez na czarnym ma białe włoski pojedyncze

Tak, białe pojedyncze włoski rozsiane na czarnym to nic dziwnego, ale tu mnie zastanawia ta symetria :)
Chyba jakieś zdjęcia przegapiłam, albo zapomniałam że robiłaś :oops:

Atomówka robiła dziś pobudkę? :)

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Pt sie 07, 2015 10:23 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Aia pisze:Takie zabawki na stymulację można zrobić też własnoręcznie. Dużym plusem jest to, że ich koszt jest zerowy :wink:
Robiłam np dziurki różnej wielkości w pudełku po ptasim mleczku i wsypywałam kilka ziaren suchego/przysmaków. Opakowanie zaklejone taśmą by się nie otwierało i nie rozpadało. Kot wsadzał łapę i wyławiał sobie nagrodę. Można też wsadzić do środka piłeczkę, to będzie sobie pyrgał :wink: Piłeczki (albo plastikowe jajko po Kinder Niespodziance) wrzucić do dużej miski z wodą - też fajna zabawa. Hitem są rolki po zużytym papierze. Zagina się rogi, by zamknąć rolkę, a do środka nasypuje się ciasteczek. Dla kotów polujących i aktywnych - konfetti :) Ja darłam na paski gazetę i rzucałam w powietrze - szaleństwo :D
Przyjemność dla kota i człowieka. A jeśli ktoś posiada dzieci, to można je zatrudnić do robienia kocich zabawek :)

Kurcze ile fajnych pomyslow!!! W weekend bede wyprobowywac!!!
Obrazek

jou

Od: Pt cze 26, 2015 9:09

Post » Pt sie 07, 2015 10:35 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Sihaja pisze:Hejka w nowym pięknym dniu :) Miłego życzę :)

Hej Dorotko, również życzę udanego dnia - no i weekend :) Pewnie nie będziesz siedziała w domku :)

PixieDixie pisze:No maja przebarwienia. Dixi mial krawacik i miedzy tylnimi lapami mialy meszek :)

Jak po nocy Klaudius?
Jak humorek?

Co dzisiaj na obiad?:D

Hej Janinko :) A jakoś po nocy. Nie mogę zapomnieć o tym co mi siedzi na wątrobie, a w nocy taka duchota, że aż mam nos zapchany :)

Aia pisze:
klaudiafj pisze:Tak. Dowiedziałam się że to jest normalne i powszechne. Ze rzadko trafiają się prawdziwie czarne koty, zazwyczaj mają przebarwienia. I to robi się z czasem, przez kilka miesięcy kotu wybarwia się futro. A już białe włoski czy siwe pregi są bardzo powszechne. I jakoś to się nazywa.

Tak, białe pojedyncze włoski rozsiane na czarnym to nic dziwnego, ale tu mnie zastanawia ta symetria :)
Chyba jakieś zdjęcia przegapiłam, albo zapomniałam że robiłaś :oops:

Atomówka robiła dziś pobudkę? :)

Hej Aia :) Tutaj zdjęcia http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=169578&start=1050
Na pierwszym zdjęciu widać śliniaczek,na drugim też, na trzecim widać na karczku przebarwienia i rudawy tułów. I na kolejnym widać że ma trzy kolory - widać gdzie jest czarne, gdzie brązowe i że zaczyna się siwe/srebrne.
Czytałam, że takiemu kotu mogą się nawet całkiem białe plamy wybarwić :)

Tosia znowu ze mną spała i ona nie robi pobudek jak na razie :) Siedzi w łóżku tak długo aż ja się obudzę, czasem bawi się po ciuchutku czymś. Dziś dałam jej śniadanie wcześnie rano i wróciłam do łóżka to ona zjadła i wróciła do mnie i tak po momentu wstania. Jeszcze się bawiła po cichu - skakała w takiej delikatnej puchowej narzucie na łóżko, która leżała na ziemi. I jak wyszłam z pokoju to poszła za mną.

Wczoraj chciałam Tosię ucałować wieczorem i był protest - łapkami się zapierała i nie mogłam ucałować łepka :ryk:

klaudiafj

Post » Pt sie 07, 2015 12:20 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Duchy powinny zniknac ,ale na moim Gutku zostaly :lol:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt sie 07, 2015 13:31 Re: Bytomskie Łobuzy cz.5 - Tosia Atomówka ;)

Cieplutko pozdrawiamy

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

[poprzednia][następna]