CHOCO i Nero zapraszają po raz 4!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 02, 2014 10:08 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Dziękuję czyli oprócz cukru, który i tak zawierają jabłka i wina, którego nie pijemy więc go nie mam ani octu, który zamienię na cytrynę mam wszystko i mogę robić surówkę :ok:
.........
Szybciej niż ja znalazłaś najprostszy przepis :1luvu:
Właśnie do niego wykorzystam tą namoczoną niewykiełkowaną kaszę gryczaną!

Mąkę kukurydzianą lub ryżową muszę usuwać z przepisów, ziemniaczana nie wiem jak działa, rozparzone zmielone siemię już znam i używam do wszystkiego :)

To też jest jakiś przepis na dozwolone naleśniki bez modyfikacji: http://www.kulinaria.rogatek.pl/?p=2897
Gryczane naleśniki
Składniki na 4 naleśniki:
1/2 szklanki mąki gryczanej ♥ 1 szklanka wody ♥ 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ♥ 1 łyżka kakao (opcjonalnie) ♥ szczypta soli ♥ tłuszcz do smażenia
Mąkę gryczaną i ziemniaczaną dokładnie mieszamy z solą oraz kakao (jeśli używamy). Dodajemy wodę i ubijamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy na 30 minut. Przed każdym naleśnikiem rozgrzewamy 1/2 łyżeczki tłuszczu na patelni nalewamy ciasto na patelnię – dość cienko, tyle tylko żeby dno patelni zakryć w całości. Gdy ciasto się zetnie u góry, odwracamy naleśnika i dosmażamy przez 30-45 sekund. Podajemy z dżemem, owocami, itp.
Zamówiłam produkty w nocy z 29/30. BadaPak jest pod Warszawą, Agnex w Białymstoku i widzę w statusie, że przesyłka już wyjechała…czyli w ciągu dnia dziś albo jutro mogę się spodziewać telefonu kuriera………
…..
Kaszę mam więc jest z czego zrobić mąkę…i eksperymentować… gdzieś chyba na wątku dyniowym dziewczyny wspominały o dodatku musu dyniowego do ciasta naleśnikowego… czyli czas zaopatrzyć się w następna dynię na mus… o ile znowu nie będę musiała szybko wracać do domu z powodu czekającego kuriera… - wczoraj zadzwoniłam, że już jestem na przystanku i był tak blisko, że nawet nie zdążyłam wysadzić suci tylko założyłam kaganiec i smycz a on już wszedł…
…..
Podziwiam dokładność i precyzję w podaniu przepisu na majonez… :) nigdy nie myślałam, że można tyle dodać ani nie szukałam oryginalnego a taki na pewno wychodzi przepyszny – robiłam z głowy – żółtko+pół łyżeczki dowolnej musztardy+ oleju dodawanego po trochu ile wejdzie…

Stopniowo rozmowę o przepisach zacytuję też sobie na wątku "Diety" - tam będzie łatwiej coś znaleźć a kiedyś może dorobię do niego spis treści...
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Czw paź 02, 2014 10:13 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

ja lubię musztardę
mogę jeść bez niczego
jak dodasz mniej musztardy to nie trzeba cukru

jeszcze czasem dodaję świeżo zmielony pieprz kolorowy.

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw paź 02, 2014 10:21 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

ja tez lubi musztardę
:mrgreen:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw paź 02, 2014 18:21 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

w carefoure jest musztarda dijon pod marką carefoure która jako jedne z niewielu na rynku nie ma dodatku cukru
prawie wszystkie zawierają cukier niestety

a dynię polecam upiec u mnie na blogu Ewuś jest przepis na zupę i przepis jak ją piec
świetnie się potem przetwarza

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Czw paź 02, 2014 21:30 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

O matko, Ewa, podziwiam, nie dałabym rady przestawić się na taką dietę :( Wiem, że jak jest potrzeba, to wszystko się da, ale teraz to ja prawie w ogóle nie gotuję.
Mamusine obiadki czasem 8) a tak, to jem proste rzeczy - marchew w rękę, rzodkiewki do pieczonego mięsa, pomidor na ziarnisty chleb. Nie wiem co będzie zimą. Brak czasu kiedyś wyjdzie mi bokiem :roll:

Zdrowia życzę!!!
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Pt paź 03, 2014 8:34 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

alus1 pisze:a dynię polecam upiec u mnie na blogu Ewuś jest przepis na zupę i przepis jak ją piec
świetnie się potem przetwarza

linka poproszę

Patmol

Post » Pt paź 03, 2014 8:45 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

NITKA/KARINKA

Post » Pt paź 03, 2014 8:48 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

dziękuję

a jak ja mam prodiż i nie wiem jaka jest w nim temperatura :oops: to mogę piec?
bo 170 stopni to trochę mniej niż normalnie

Patmol

Post » Pt paź 03, 2014 8:49 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Może jak za mocno piecze to przykryj folią aluminiwą ( prodiż grzeje od góry)

NITKA/KARINKA

Post » Pt paź 03, 2014 8:57 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

mój grzeje od dołu i od góry
całość zawinąć w folię?

Patmol

Post » Pt paź 03, 2014 9:00 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

W ramach eksperymentu - owiń.
Na poczatku nie zakrywaj od góry , tylko jak troche złapie kolor.

Od 100 lat nie piekłam nic w prodiżu i juz nie bardzo pamietam co i jak.

NITKA/KARINKA

Post » Pt paź 03, 2014 9:08 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

no to dość dawno 8)
piekę czasem grzanki z chleb, pizzę albo kurczaka 8)
zaryzykuję

Patmol

Post » Pt paź 03, 2014 12:53 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Jak tu się teraz zrobiło ciekawie :1luvu:

Zawsze wiedziałam, że planowanie w moim wykonaniu ma dużą przyszłość… :evil:

Przesyłka z „Agnexu” dojechała wczoraj i odebrał ją Wojtek bo…. kurier zauważył, że do naszego budynku ma 3 przesyłki – jedną do sąsiadki z pobraniem, do nas 2 - Wojtka jedną z pobraniem i moją…
…..
Wieczorem nie zrobiłam niczego konkretnego bo okazało się,
że trzeba pojechać do szkoły – po zostawiony prywatny laptop (służbowego nie udało się do tej pory prawidłowo skonfigurować)
i pomóc w przygotowaniach do serii 3 wycieczek naukowych – pierwsza w przyszły czwartek…
Czyli żadnych naleśników nie usmażyłam, koktajl piliśmy na mleku kokosowym z puszki a nie z kokosowym miąższem przerobionym przeze mnie…

Dziś jemy duszoną dynię, którą chciałam zjeść jako jarzynkę i łososia… ja resztkę kaszy gryczanej z papryką i czosnkiem…

Chleb dziś się skończy…. czyli dziś powinnam zająć się czymś następnym – może na odmianę z ziemniakami – ten mój placek ziemniaczano-gryczano-jaglany pieczony w piekarniku
a może wypróbuję to: http://truetastehunters.blogspot.com/20 ... tkiem.html czwartek, 24 lipca 2014
Oprócz migdałów/orzechów, których nie możemy i chia wszystko mam…
….
Neruniek mnie uśpił, nawet komputera wieczorem wcale nie próbowałam włączyć…

W nocy się nastraszyłam że bierze mnie jelitówka – kilka razy w nocy wędrowałam… a swoją drogą jestem lekko przeziębiona...
Mogłam się zarazić w wynajętym Toy-Toyku – z umywalką, mydłem i lustrem…. Woda tylko z beczkowozów albo z automatów…
Co chwilę słyszę, że ktoś nagle zachorował włącznie z kolegą z pokoju…

Do jedzenia i picia dziś podchodzę z pewną rezerwą… wczoraj w pracy nie piłam nic, jadłam na sucho…

Ogromna awaria wodociągowa na dużym obszarze, która nas w biurze dotknęła włącznie ze zmianami w komunikacji bo w miejscu awarii zapadła się jezdnia akurat na naszej trasie.. to oddzielny temat…
Dziś od rana bieżącą wodę i WC już odzyskaliśmy
kussad pisze:Czy mogłybyście codziennie klikać także tutaj: (teraz odsłaniamy zdjęcie tej pierwszej dziewczynki)
meg11 pisze:Witam.
Znalazłam na FB. Niewiele wysiłku kosztuje a pomóc można.
http://www.dobryklik.pl/cele-akcji.php
Moment przerwy – pojawiam się i znowu znikam niestety bez odpowiadania Wam - teraz konieczny reset komputera bo mi się zawiesiło makro…. I chwilę czekam aż wszystko inne się wyłączy…
Co mi tam, pochwalę się – udało mi się przeprojektować własną kwerendę – coś czego nie dal rady jej autor :twisted:
Miłego spokojnego weeckendu!
Pozdrawiam Ewa
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Pt paź 03, 2014 15:32 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Witaj,

India bez zmian - dostaje większą dawkę, ale trochę mnie to dziwi, bo teraz wygląda pięknie - puszysta jak pluszaczek. Może niedługo zamieni się w niedźwiedzia ;)

Moja siostra nie je mięsa, drożdży, pszenicy itp i zna mnóstwo świetnych przepisów - napisz mi dokładnie czego Wy musicie unikać, to jakieś przepisy Ci podeślę jeśli będzie pasowało.

Nasza nowa suczka już się zaaklimatyzowała, przyzwyczaja się do auta, z Indią na razie po prostu udają, że się nie widzą (co w przypadku niewidomej Buni jest nawet pewne ;), ale Bunia na spacerach biega za Indią, więc może nić przyjaźni się zawiąże...

pozdrawiam!

https://imageshack.com/i/hlRh9Kv4j

Gosiex

Od: Pon mar 08, 2004 17:05

Post » Sob paź 04, 2014 15:30 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Oj teraz taka pora niestety Ewuś na jelitówki i tym podobne
Niech Cię ominie :ok: :ok: :ok: :ok:

Łoł,ale tu mamy przepisów ,trzaby sobie pozapisywac jakoś :mrgreen:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

[poprzednia][następna]