Trójkot birmański n° 1

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 29, 2010 18:56 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Ze mną było inaczej.
Dawno temu w albumie zobaczyłem zdjęcia kotów Birmańskich i już wiedziałem, że jeśli w ogóle będę miał kota, to właśnie takiego.
Po 8 latach doczekałem się :D

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw kwi 29, 2010 19:06 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Wojtek pisze:Ze mną było inaczej.
Dawno temu w albumie zobaczyłem zdjęcia kotów Birmańskich i już wiedziałem, że jeśli w ogóle będę miał kota, to właśnie takiego.

Po raz pierwszy w życiu zobaczyłam birmę :1luvu: na wystawie kotów jakieś 3 lata temu. Hmmm, jeśli Ty mogłeś czekać 8 lat, to i ja mogę :lol:
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Czw kwi 29, 2010 19:15 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Doczytuję. I zazdrość mnie zżera z powodu konwalii i bzów :evil: .
I niebieskookich kotów :lol: .

anulka111 pisze::ryk: :ryk: :ryk: To mialas fajne przejscia, tak z kAZDYM kolejnym kotem lepiej wiemy , jakiego chcemy kota ;)

No właśnie nie wiem, czy wiemy... Pointy mnie urzekają. Uwielbiam ruchliwe świry syberyjczyki :1luvu: , ale nie wyobrażam sobie "niemania" nadętego, fochowatego MCO :lol: .
Wychowałam się z persami (w czasach, gdy oficjalnie miały nosy :wink: ) i potem latami marzyłam o długim, kocim futrze, a przychodziły urocze, kochane burasy. W końcu po 20 latach zrealizowałam marzenia :mrgreen: .
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Czw kwi 29, 2010 20:55 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Bo marzenia sa po to, aby je realizowac :D

Wojtek pisze:Ze mną było inaczej.
Ja tez persa colour pointa (blue :wink: ) zobaczylam pierwszy raz na fotografii i zakochalam sie momentalnie, choc zywego, na wystawie, moglam obejrzec dopiero 4 lata pozniej. Niestety, na wystawach byly same plaskacze, nie zebym je tepila, ale mnie sie zdecydowanie bardziej podobaja persy z dluzszym noskiem i tylko takiego chcialam miec. W tej samej ksiazce byl opis i fotka birm, ale w tedy nie zwrocily mojej uwagi. Zobaczylam je dopiero "na zywo" na wystawach tutaj (a jest ich naprawde bardzo duzo, bo to francuska rasa, i oprocz persow i syjamow na kazdej wystawie jest najwiecej tez birm), i jak je zobaczylam, to sie nie moglam oderwac, urzekly mnie. Dlatego drugiego kota chcialam koniecznie birme. Trzeciego nie planowalam, sama przyszla... tak i jak wszystkie poprzednie moje koty w Polsce.

Dzisiejsza fota: Pupusz, kot nieważki 8)
Obrazek

EDIT: Wojtku, obejrzalam filmik jak czeszesz Here i jestem pod wrazeniem. Aniol, nie kotka! :1luvu:
I jak to z nia robicie, ze nie ma latajacej wokol siersci? 8O Jak czesze Puszka, to powietrze wokol wyglada, jakbym rozdmuchala dmuchawiec! :crying:
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Czw kwi 29, 2010 21:28 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

A ja marzę o bengalu. I jeszcze trochę musze poczekac, ale marzenie mam nadzieję zrealizuję. Dzisiaj na miau odkryłam wątek Atki. Ona ma bengalkę Fortunkę i w kwietniu doczekała się pierwszych kociąt.
Watek tutaj: viewtopic.php?f=1&t=33451&start=375

Na tej stronie są filmiki z młodziutką Fortunką.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Czw kwi 29, 2010 22:01 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

ze mnie tez gapka wczoraj odkrylam dopiero watek Atki ,a wiedzialam ,ze kiedys maluszki sie u niej pojawia;)) fajne klusie z nich sa :))

Coz ja mam mco i uwazam,.ze zycie bez mco byloby znaczenie ubozsze :wink: moje malenstwo nie robi fochow -chyba jeszcze nie umie :wink:
Mco podobaly mi sie od poczatku, jak tylko pierwszy ogon kocie mco zobacyzlam na wystawie .....ale uwazalam ,ze ja sie na domek dla takich prawdziwych kotow nie nadaje ;) zmienilam zdnaie ......jak zobaczylam pewne malutkie rude ;)

nie pisze w swoim watku,bo dopiero jutro wieczorme bede mogla zalozyc nowy -dzis braciszek przegial....widzielismy sie .....ja pognalam do sklepu blisko odebrac miesko ....sklep jest na tej samej ulicy co moj blok......w tym czasie brat poszedl ode mnie odebrac gapke i co zrobil????????????? :twisted:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw kwi 29, 2010 22:50 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Bengale sa cudne, tez ich duzo na wystawach widzialam :1luvu:
I abisynczykow.
Zapamietalam z wystawy jedna hodowle, przez jej nietypowosc: para Holendrow zyjaca na barce (urzadzonej jak dom) z 16-toma abisynczykami.

A maine coony tez mi sie podobaly, jak wybieralam rase kota, ale nie bralam w ogole w rachube z tego wzgledu, ze w ksiazce o kocich rasach stulaja, ze one musza wychodzic i miec ogrod, ze to absolutnie nie kot do mieszkania, bo bedzie nieszczesliwy-i ja w to uwierzylam, nieszczesna! :crying:

Anulka 8O
a co Twoj frangin znowu zrobil? Chyba nie zostawil otwartych drzwi do mieszkania? :strach:
Obrazek

Birfanka

Post » Czw kwi 29, 2010 22:58 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Pozno juz, zmykam i wezme przyklad z kotow :lol:
Dobranoc! :kotek:
Obrazek
Obrazek

Birfanka

Post » Czw kwi 29, 2010 23:20 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Braciszek wstawial male do mieszkania,a ze male mu wylazilo spowrotem ,to zamknal miaukulenstwu drzwi od mieszkania i zostawil samo na balkonie wystawione na liczne niebezpieczenstwa ....

po czym poinformowal mnie o tym bo mijalismy sie w drodze ze sklepu-malo zawalu nie dostalam pognalam patrze nie ma kota......w balkonie ....zagadalam.....pojawila sie ostroznie glowa kota....lezal sobie pod murkiem schowany z zewnatrz balkonu niewidoczny-reszta kotow siedziala w przedpokoju jako wsparcie moralne..... jestme pod wrazeniem inteligencji miaukunka ,ze sie schowal tka by z zewn go nie bylo widac....skoro nie mogl sie schowac w mieszkniu i zniesmacozna chorym poczuciem humoru mego brata.......zycie mu uratowalo to tylko,ze wiedzial ,ze ja juz wracam ze sklepu i to ,ze zewn drzwi na klatke schodowa zamknal na klucz....tac ja mam szkodnika sasiada z gory i cholerrrrrrrrra wie co by wymyslil jakby mi kota w balkonie wypatrzyl

maly byl bardzo dzielny, brata wykastruje tepym narzedziem.... :twisted:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt kwi 30, 2010 7:00 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Doberek Trójkocikowi!
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pt kwi 30, 2010 8:11 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Monostra pisze:(...) Pointy mnie urzekają. Uwielbiam ruchliwe świry syberyjczyki :1luvu: (...)
Bierzesz Newkę i masz 2 w 1 ;)

Birfanka pisze:(...) Wojtku, obejrzalam filmik jak czeszesz Here i jestem pod wrazeniem. Aniol, nie kotka! :1luvu:
I jak to z nia robicie, ze nie ma latajacej wokol siersci? 8O Jak czesze Puszka, to powietrze wokol wyglada, jakbym rozdmuchala dmuchawiec! :crying:
Pewnie, że anioł 8)
Film był kręcony w maju, już po Wielkim Linieniu ;), więc i kłaków mało.

Birfanka pisze:Obrazek
Takich scen zazdroszczę - u nas nie do pomyślenia.

Wojtek

Post » Pt kwi 30, 2010 10:38 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Doberek! :kotek:

Wojtku, Ksiezniczki nigdy nie spia razem? A czy sie razem bawia?
U nas tylko Puszek sie wpycha i przytula do wszystkich, choc z Maya bylo to mozliwe dopiero po roku (wczesniej, jak przychodzil, to pyskowala i go prala lapa po pysku, po czym, jesli nadal nie rezygnowal, oddalala sie demonstracyjnie, nadal klnac 8) )
A i teraz, NIGDY nie widzialam, zeby to Imperatorowa przyszla do Puszka spiacego na drapaku i sie polozyla obok, zawsze jest odwrotnie, tylko jej Wysokosc juz to akceptuje bez protestu i bez oddalania sie (no, przewaznie, bo czasem jednak jej nie pasuje).

Z Fifinka tez razem spia:
Obrazek

Fifinka rowniez przychodzi sie polozyc obok spiacego Puszka, ale kolo Mayi nigdy, a Maya to do nikogo sie nie przylacza, zeby spac obok.
Maya z Fifinka czasem sie razem bawia albo scigaja (bardzo rzadko), a wspolne spanie to w najlepszym wypadku wyglada tak:
Obrazek

Rzadko, ale czasem leza obok siebie:
Obrazek

Obydwie miedzy soba trzymaja przewaznie dystans.

Anulka :strach:
Mozesz tez braciszkowi dac kopa i w moim imieniu! :twisted:
Obrazek

Birfanka

Post » Pt kwi 30, 2010 14:15 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Birfanko, ale się wnerwiłaś na brata Anulki. :lol:
A jak to będzie po francusku, co mu Anulka ma zrobić w twoim imieniu? :wink:
Pytam, bo to na pewno bardzo wytwornie brzmi. 8)
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pt kwi 30, 2010 14:38 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

:ryk: :ryk: :ryk:

Nie powiedzialabym, ze wytwornie, ale moge napisac:
po francusku kop to un coup de pied au cul (wym. ę ku de pie o kiu), doslownie "cios stopą w d***ę" 8)
Dla wzmocnienia wymowy mozna dodac przymiotnik bon (-dobry, porządny), wtedy zdanie bedzie wygladac: un bon coup de pied au cul.

Jesli chcesz, to moge Ci poszukac linka, na moim forum emigranckim jest zdaje sie caly wateczek poswiecony francuskim wulgaryzmom i przeklenstwom :lol:
Obrazek

Birfanka

Post » Pt kwi 30, 2010 15:30 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Birfanka pisze:(...)
Wojtku, Ksiezniczki nigdy nie spia razem? A czy sie razem bawia?
(...)
Dla Hery inne koty mogłyby nie istnieć. Po dziesięciu latach mieszkania z Doriną, nie zaprzyjaźniły się. Tzn. Hera do tego nie dopuściła. Dorinka, gdy była mała, bardzo chciała zaprzyjaźnić się z Herą, lecz starsza kotka nie zgodziła się na to. Mało tego, Hera nauczyła Dorinę, że do obcych kotów należy podchodzić nieufnie. Z tego powodu Fredzio jest zawiedziony gdy przyjeżdża do nas lub gdy my przyjeżdżamy do niego. Fredzio chciałby się bawić z kocicami, a tymczasem one nie bardzo mają na to ochotę.
Można powiedzieć, że Hera i Dorina to koleżanki, ale nie przyjaciółki. Raz dziennie pobawią się ze sobą, jedzą z sąsiednich miseczek, śpimy we trójkę, ale one przytulają się tylko do mnie, nigdy do siebie.

Birfanka pisze:(...)
Z Fifinka tez razem spia:
Obrazek
(...)
Świetna minka Puszka :D

Wojtek

[poprzednia][następna]