Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) zdjęcia str. 99

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 25, 2015 19:21 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

klaudiafj pisze:Moli u mnie nie ma rybek w domu, bo byłam chora, a duzi nie jedzom miensa ;( Musę cekać do jutra jak kupiom moją ulubioną w Biednornce dobrej jakości mintaja w kostce. Tylko takom lubię, a najbardziej takom gorącom jescze w rosołku z tego mintaja, Tak jem, że aż mlaszczem :D :kotek:

o kurtka, jemy te same rypki! Moja duza jeszcze masełko dodaje na ciepła rypke, wtedy mlaskam aż sie smiejom ze mnie
Moli rozgadana
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Śro lis 25, 2015 19:29 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Ja próbowałam dodawać masła i nie chciały zjeść :/ A samo masło chętnie wylizują :)
Raz za namową mirki zrobiłam tak - wzięłam folię, rybę podłużną nie w kostce mintaja, dałam na to masło, zawinęłam i do piekarnika. Tak to pachniało, że myślałam, że to zeżre sama :D A koty pogardziły :D Więc już nie kombinuję :)

Dziękuję Bożenko - jesteśmy szczęśliwe, że kamień zniknął Ooo :D
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Śro lis 25, 2015 19:45 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Klaudus mi wet nie pozwalał dawać RC Urinary zdrowej kotce bo zdrowemu kotu jak pH jest dobre może sie zrobić zasadowy mocz czy coś takiego

Cieszę sie ze u Kitusi lepiej :) miłego wieczoru :1luvu:
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Śro lis 25, 2015 19:49 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

MonikaMroz pisze:Klaudus mi wet nie pozwalał dawać RC Urinary zdrowej kotce bo zdrowemu kotu jak pH jest dobre może sie zrobić zasadowy mocz czy coś takiego

No możliwe, że tak jest. Hills ma takie działanie wg nowej receptury, że mogły go jeść wszystkie koty w domu - mówił mi to i wet i tak pisało w książeczce reklamowej, którą dostałam :)

klaudiafj

Post » Śro lis 25, 2015 19:52 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

klaudiafj pisze:
MonikaMroz pisze:Klaudus mi wet nie pozwalał dawać RC Urinary zdrowej kotce bo zdrowemu kotu jak pH jest dobre może sie zrobić zasadowy mocz czy coś takiego

No możliwe, że tak jest. Hills ma takie działanie wg nowej receptury, że mogły go jeść wszystkie koty w domu - mówił mi to i wet i tak pisało w książeczce reklamowej, którą dostałam :)

Ale myśle ze RC tylko tez dawaj Kitusi przez jakis czas. Może miesiąc. Zbadaj mocz i potem zmień karmę na Sterylised. Bo te Urinary można do pół roku stosować tylko. Mojej Mili teraz nic ńie jest ale nie zmieńiem jej karm, cały czas jest na jednej na Smilla Sterylised. I cały czas nasłuchuje jak sika :)
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Śro lis 25, 2015 19:58 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Moja Kitusia nie miała problemów z sikaniem, nie przytkała się, nie było krwi - nic. Tylko bolał ją brzuszek i się wylizała, miała łysy i stąd to wyszło. Właśnie wetka mówiła, że może Kitusia będzie już do końca życia na tej karmie :( Dopiero ma ją 1,5 miesiąca, więc ma świeżo podjęte leczenie. A ile lat ma Mili? Bo Kitusia będzie miała niedługo 15 i już może mieć taką przypadłość do produkowania kryształków do końca życia :/ Widzę też że jej się futerko zrobiło inne - na Purizonie miała jak kociak mały. Liczę na to, że może Purizon wprowadzi karmy dla seniorów :D Dopiero kombinują, niedawno pojawił się trzeci smak to może łaskawie wpadną na ten jakże odkrywczy pomysł :)

Jak się okaże, że Kitusia nie będzie już musiała jeść weterynaryjnej karmy to kupię jej raczej RC dla +12 roku życia. Bo widzę, że jej smakuje bardziej jak Hills :)

klaudiafj

Post » Śro lis 25, 2015 21:57 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Tak moje koty spędzają dzisiejszy i nie tylko wieczór -
Obrazek

Jak widzicie dwa krzesła biurowe zajęte :evil: Ja siedzę na drewnianym krześle a leży m. na dywanie bo nie może rozłożyć naszej materacowej kanapy bo... Tosia śpi i nie chce jej budzić :ryk:

klaudiafj

Post » Śro lis 25, 2015 22:18 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Co za piekny widok :love: :kotek: :love: :kotek: :love: :kotek: :love:

Nawet nie wiesz jak przyjemnie jest patrzec na takie szczęśliwe spokojne koty :201461 normalnie relaks dla moich oczu :1luvu:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Śro lis 25, 2015 23:04 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Oj, co za ulga, że nie ma już tego kamienia. Ale Klaudia, może nie dawaj jej jednak tej rybki. Ja chyba uważałabym na wszelki wypadek... Musisz być czujna, jak Wietnamczyk. Piętnaście lat, to nie przelewki. Nie lekceważ kryształków, bo z nich robią się problemy.
Prawdopodobnie, przemawiają przeze mnie moje własne lęki. Ale ja jak najlepiej życzę Kitusi i chciałabym, żeby ona w zdrowiu żyła jeszcze wiele lat. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Kominek i koty - może jeszcze książka i zima Ci niestraszna. Ba, przyjemna.

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Śro lis 25, 2015 23:11 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Ale ja nie lekceważe jej choroby Ooo . Ta karma weterynaryjna jest czasowa i w pewnym momnecie Kotusia i tak wrock do normalnej karmy. I wetka sama powiedziała ze może jeść juz legalnie normalna mokra karme i rybkę. Rybkę wiadomo ze nie za często. Ale ja nie lekceważe jej choroby, robię to co mogę w uzgodnieniu z wetka i przyniosło to efekt.

klaudiafj

Post » Śro lis 25, 2015 23:16 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Na starsze koty trzeba chuchać i dmuchać, jak na kociaki.
Wiem, że zależy Ci na Kitusi najbardziej na świecie.
Po prostu boję się kociej starości.

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Śro lis 25, 2015 23:30 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Ona ma karmę sucha weterynaryjna ale w końcu będzie musiała przestać ja jesc bo to jest karma czasowa. I tak jadła mokre normalne bo wolę jej dać to co lubi niż żeby nie jadła nic. A mimo to karma zrobiła swoje wiec jest tak jak powinno byc. Potem pewnie po kolejnym miesiącu będzie musiała przejść na zupełnie normalna dietę ale dla swojego wieku, wspierająca układ moczowy a po czasie max pół roku znowu karma weterynaryjna jak w badaniu wyjdzie taka konieczność. Tak to działa.
Ja nie lekceważe jej zdrowia, ale trzeba mieć na uwadze tez stan psychiczny - samo trzymanie kota na bezwzględnej diecie podczas kiedy inne koty jedzą smakowotosci może doprowadzić do stresu a ten do dodatkowych chorób.
Mam na uwadze Kitusiowe szczęście i najważniejsze że to dzialanie przyniosło efekt.
Kitusia juz nie ma zalecenia przestrzegania bezwzględnej diety, choć wcześniej też nie przestrzegałam. Sama sucha karma zrobiła swoje. Kitusia może jeść wszystko co ma obniżone wartości potasu wapnia i magnezu. To wystarczy. Rybka wiadomo ze ma tego dużo ale jedna rybka nie sprawi że się Kitusia rozchoruje. Jakby ją jadła stałe to tak.

A.tak na marginesie każdy kot który je wysokoodzywcze karmy jest narażony na choroby układu moczowego i nerek. Do tych karm zaliczają się wszystkie te tzw dobre karmy. Nawet jak mają odpowiednik dla kotów starszych to w niczym się to nie przekłada na faktycznie wartości odżywcze - są w.dalszym stopniu mocno obciążające.

Ja będę musiała wymysłec jakaś karmę dla Kitusi - może ten RC ale znalazłam teraz w zooplus ie nowa - Concept for Life i wow - dla kotów powyżej 10 roku życia ma świetne właściwości. Łącznie z redukcją klaczkow i dba o piekna siersc i o uklad moczowy ale to oczywiste bo tylko takich szukam. Pomyśleli o wszystkim. Czyli da się - nie zawiera zbóż. Nie wiem czemu np Purizon i tym nie pomyśli. No ale zobaczymy. Zadecyduje wetka.

klaudiafj

Post » Czw lis 26, 2015 2:17 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Super wieści o Kitusi !
Bardzo się cieszę że kamor poszedł precz.
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Czw lis 26, 2015 11:20 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 6 :) - ZDROWIA DLA KITUSI! zdjęcia

Jak podpisane koteczki :lol: :D
Witajcie! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

[poprzednia][następna]