Moje koty XVI. Ignaś, jest pomysł, ale sposoby tylko doraźne

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 30, 2015 14:59 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Regata pisze:
casica pisze:Faktycznie.
A może ja mylę Gucia z Mają? :oops:
Automatycznie jakoś zakładając, że kocur, to większy :)

A na marginesie - czy mam Cie uwzględnić w domowej vegetcie?

każdy tak zakłada :-) A tu ups - baba większa

I jeszcze wyszło, że ulegam stereotypom :lol:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt sty 30, 2015 15:06 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

casica pisze:Od twarzy strony znaczy się, nie od d...y strony :)
Faktycznie wygląda przy Mai jak kociak

głosik też ma dziecięcy, potrafi zrobić takie prawdziwe "miau" małego, biednego koteczka. Głównie, jak chce, żeby go miziać, czyli... zawsze ;-)

casica pisze:Produkcja zostanie wdrożona w przyszłym tygodniu :)

bardzo się cieszę :-)
Maja [2005 - 2017] i Gucio [2007 - 2017], Luśka i Tygrysek
Obrazek Obrazek Obrazek

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=40312
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=67449

Regata

Od: Pt sie 26, 2005 18:46

Post » Pt sty 30, 2015 15:10 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Kocie glosy to w ogóle osobny rozdział :)
Druid nie miauczy, bo kartuzy nie miauczą. Ale gdy jedzie do weta wydobywa z siebie cieniutki, żałosny pisk

casica

Post » Pt sty 30, 2015 15:55 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

casica pisze:Dziewczęta, pomnóżcie to przez 4, jak słusznie zauważyła jozefina1970 :)

Albo przez 7 (bo Kuba jest kotem napodłogowym) :wink:
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Pt sty 30, 2015 16:10 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Amica, może kup drugie łóżko? ;-)
Co to jest domowa wegeta?

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Pt sty 30, 2015 20:00 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Amica pisze:
casica pisze:Dziewczęta, pomnóżcie to przez 4, jak słusznie zauważyła jozefina1970 :)

Albo przez 7 (bo Kuba jest kotem napodłogowym) :wink:

Niby niewiele, ale w tej sytuacji minus jeden na łóżku, to dużo :)
Prawie jak brak kozy w żydowskim dowcipie
jozefina1970 pisze:Co to jest domowa wegeta?

To jest w zasadzie to samo, ale robione wyłącznie z naturalnych składników i bez żadnych konserwantów, przede wszystkim bez glutaminianu sodu :)

casica

Post » Pt sty 30, 2015 20:51 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

casica pisze:
jozefina1970 pisze:No obsiadły ci to łóżko strasznie :twisted:

I oto jest właśnie dylemat, bo nie wiadomo czy to one obsiadają moje łózko, czy ja zawłaszczam ich posłanko :)
AYO pisze:Ja sobie zawsze zostawiam ścieżkę do wślizgu pod ścianą. Kłopot jest tylko z uzyskaniem wystarczającego kawałka kołderki. :twisted:

Ja też, gdy nie wstaję niechlujnie zostawiając kłąb z kołdry, a one uwielbiają ten kłąb :)

U mnie same sobie robią kłąb :twisted:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt sty 30, 2015 21:15 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

jozefina1970 pisze:Amica, może kup drugie łóżko? ;-)

Nie mam gdzie postawić, ale specjalnie z myślą o kotach (a miałam ich wtedy 5) kupiłam szerokie łóżko (120 cm) a materac wybrałam 80+ (kg) :wink: Dajemy radę, część kotów śpi na mnie.
edit; literówki
Ostatnio edytowano Sob sty 31, 2015 16:51 przez Amica, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Pt sty 30, 2015 21:55 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Też mam 120, ale jak trzech kotów wlezie, to dla mnie już niewiele miejsca zostaje.
Większego wyra nie mam gdzie postawić :?

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt sty 30, 2015 22:06 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Nie, no ja żartowałam z drugim łóżkiem.
Wegeta brzmi nieźle :ok:

jozefina1970

Post » Pt sty 30, 2015 23:55 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Amica pisze:
jozefina1970 pisze:Amica, może kup drugie łóżko? ;-)

Nie mam gdzie postawić, ale specjalnie z mysla o kotach 9a miałam ich wtedy 5) kupiłam szerokie łóżko (120 cm) a materac wybrałam 80+ (kg) :wink: Dajemy radę, część kotów śpi na mnie.

felin pisze:Też mam 120, ale jak trzech kotów wlezie, to dla mnie już niewiele miejsca zostaje.
Większego wyra nie mam gdzie postawić :?

Też mam materac 120 cm, efekty widać na załączonych obrazkach :)
jozefina1970 pisze:Nie, no ja żartowałam z drugim łóżkiem.
Wegeta brzmi nieźle :ok:

Chcesz spróbować?
Bo ta oryginalna, kupowana w sklepach ma dla mnie zupełnie nieakceptowalny zapach, wali tym glitaminianem i dlatego potrawy z jej dodatkiem są dla mnie niejadalne.
W TM robię też buliony :)

casica

Post » Sob sty 31, 2015 9:06 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Ja właśnie dlatego tej wegety w sklepach nie kupuję. Nie jestem jakas przesadnie eko, uważałam wegete za fajna przeprawę ale faktycznie odrzuca. Co za dużo to niezdrowo. U nas czasami sprzedają suszone warzywa, one sa ok lub mroze, bo na tyle, co ja gotuje to to nigdy nie chce mi się tych warzyw obsprawiac :oops: tylko potem faktycznie problem z doprawieniem, jakos sobie radzę, ale to jest wlasnie - jakos. Reasumując: tak, bardzo chętnie bym sprobowal

jozefina1970

Post » Sob sty 31, 2015 9:53 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Ja też od jakiegoś czasu sama robię vegetę, ale głównie z powodu nadmiaru soli w oryginalnej (wiecie że spożywcza sól jodowana składa się w 1/3 z soli naturalnej, 1/3 piasku i 1/3 szkła, no nie z tłuczonych butelek, tylko tego występującego w naturze - węglany) a co do glutaminianu sodu to można go nie lubić, ale dla tych którzy lubią np. maggi donoszę,że nie jest szkodliwy dla zdrowia. Glutaminian sodu nadaje potrawom charakterystyczny smak, zwany „umami”. Naturalnie glutaminian sodu występuje w formie związanej z białkiem – w mięsie, rybach, produktach zbożowych i warzywach, a w postaci wolnej – w mleku, ziemniakach, pomidorach, serach i sosie sojowym. Ponadto nawet mózg produkuje tę substancję z glukozy i aminokwasów. Bowiem glutaminian sodu w układzie nerwowym pełni funkcję neuroprzekaźnika.
Znajduje się w produktach przetworzonych. Zazwyczaj są to gorące kubki, chińskie zupki, sosy instant, zupy w proszku, gotowe dania w słoikach, chińskie sosy sojowe, rybne, magii, a także gotowe mieszanki przypraw, jak np. kebab, gyros, do gulaszu, pizzy, flaków itd
Tak tylko napisałam, dla uspokojenia, że to nie trujące :wink:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Sob sty 31, 2015 10:15 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

Ja wiem, że on nietrujacy ale jak napisałam: co za dużo to niezdrowo, bo pakują gdzie się da ;-) natomiast o tej soli to nie wiedziałam 8O

jozefina1970

Post » Sob sty 31, 2015 11:05 Re: Moje koty XVI. Kocie migawki

No ja też się zdziwiłam jak to jest z tą solą :wink: Obecnie za najzdrowszą uważana jest różowa sól himalajska, można już kupić drobną ale najlepsza jest krystaliczna w młynku (mnie przysyła syn, ale trzeba by gdzieś poszukać w sklepach internetowych).I sprawdzić aby pochodziła z Pakistanu.

Przewaga soli himalajskiej nad kuchenną polega m.in. na tym, że jest ona wolna od zanieczyszczeń i zawiera podobno ni mniej ni więcej tylko 84 substancje korzystne dla naszego organizmu, w tym minerały, elektrolity i dobroczynne pierwiastki – jak dla mnie jest to oszałamiająca liczba :-)

Kolejna fajna rzecz z solą himalajską polega na tym, że nie jest w żaden sposób przetwarzana chemicznie. Siedzi sobie gdzieś tam pod powierzchnią gór przez tysiące lat i zbiera wszystko to co dobre – być może lizał ją nawet jakiś dinozaur ;).

Ładny kolor soli zawdzięczamy dużej ilości zawartych w niej makro- i mikroelementów. Nadają jej one różową barwę. Stąd tez pewnie jest to produkt dość chętnie stosowany we wszelkiego rodzaju zabiegach upiększających. Konkretniej rzecz biorąc kolor różowy soli himalajskiej pochodzi od zawartego w niej żelaza.

Sol himalajska jest zdrowa, ale jak wszystko inne stosuję ją w kuchni oszczędnie i tak jak uczę się funkcjonowania bez cukru, tak staram się też nie dodawać soli tam, gdzie nie jest to konieczne.

Jak donosi „Internet”, zwykło się uważać, że regularne spożywanie soli himalajskiej, czy to w deserach, czy w słonych daniach pomaga w uregulowaniu poziomu cukru we krwi, poziomu ciśnienia, poprawia przewodnictwo nerwowe, utrzymuje w zdrowiu układ oddechowy, a przede wszystkim spowalnia efekty starzenie się organizmu.

Kolejna ciekawostka głosi, że okłady z soli himalajskiej, wykonywane na ciepło, świetnie sprawdzają się leczeniu schorzeń stawów.W kosmetyce pomaga w złuszczaniu naskórka, dając efekt czystej, zdrowo wyglądającej, promiennej cery i łagodzi dolegliwości związane z suchością skóry.

Mam nadzieję, że mnie casica nie wywali za zaśmiecanie jej wątku tym pieprzeniem o soli :ryk:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

[poprzednia][następna]