Trójkot birmański n° 1

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 28, 2010 18:20 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Wracajac do kotow :kotek:

Puszek przeforsowal wejscie ze mna do pokoju, siedzi mi na kolanach i mruczy jak pijany traktor, jednoczesnie podszczypujac mi swoimi szablami palce i dlonie (zdecydowanie utrudnia to pisanie :twisted: )
Imperatowa za drzwiami wali w nie energicznie lapa i wydaje z siebie wycie pelne oburzenia (zeskandalizowane, chcialoby sie sfrancuszczyc) 8)

Zmiana warty, Puszkowi sie znudzilo, zaczal wierzgac i sie wyrywac, wiec wystawilam go za drzwi i oczywiscie wzielam oczekujaca za nimi Jej Wysokosc, ktora kokosi mi sie aktualnie na kolanach wydajac (dla odmiany) ekstatyczne okrzyki.
Fifinka jeszcze za drzwiami nie cwiergoli, mais ça ne va pas durer :roll:
(me sa ne wa pa diure=ale to nie potrwa dlugo)

Zrobilam dzis doglebna kocia toalete, pazurki przyciete, siersc wyszczotkowana, oczka umyte. Cesarzowa przyleciala pierwsza, mruczala przy manikiurze, odstawila swoj cyrk przy czesaniu i kontynuowala go jeszcze po, naprzod jak ja glaskalam, potem sie wyladowala na Puszku, bylam zajeta Fifinka, wiec tylko slyszalam, ale syczenie bylo okrutne i w tumulcie przewrocily miske z woda Fifi :twisted:

Zawoskowalam plame na parkiecie pozostala po wczorajszym protestacyjnym siku Fifinki przed zamknietymi drzwiami :twisted:
(Zawsze tak reaguje, gdy chce gdzies wejsc albo skads wyjsc, a drzwi sa zamkniete-w ramach demonstracji oproznia wtedy przed nimi pecherz, ileby w nim nie miala. Niestety, tym razem byl mocno pelny :? ) Zdemolowala mi jeszcze lazienkowy kosz na smieci :evil:

Puszek dzis rano znow wyzeral chrupki z miski Fifinki, co zauwazylam, wyszedlszy z pokoju. Nic nie powiedzialam, tylko sie w niego z naciskiem wpatrywalam ciezkim wzrokiem pelnym potepienia. Byl dyplomatycznie odwrocony tylkiem, wiec mogl udawac, ze mnie nie widzi, ale jak ruszylam noga i podloga skrzypnela, poderwal sie jak sarna i umknal na czubkach paluszkow, pomykajac jak zefir. No! :mrgreen:
(oczywiscie, z mina niewinna).

I jeszcze cd. serii pt: Koty w urzadzeniach sanitarnych.
Fifinka swietnie opanowala robienie niewinnej miny.
Ciekawe, od kogo sie nauczyla? 8)
Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Śro kwi 28, 2010 18:23 przez Birfanka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Śro kwi 28, 2010 18:22 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Fifineczka! :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Śro kwi 28, 2010 19:24 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Birfanka pisze:Witajcie :P
Juz pierwszego roku pobytu tutaj zauwazylam, ze wegetacja jest miesiac do przodu w porownaniu z Polska...o, dzis juz zauwazylam rozkwitle fioletowe irysy w ogrodzie sasiada. Rzepak juz trzeci tydzien kwitnie. Sroki, niestety, cala zime mi skrzeczaly 8)
Idealem by bylo spedzic wiosne na poludniu, potem przyjechac tu i miec powtorke, pozniej trzeci raz w Polsce poludniowo-wschodniej i czwarty raz w Gdansku (tam konwalie kwitna dopiero w czerwcu 8O ), w ten sposob moznaby sie delektowac wiosna od lutego do czerwca-marzenie! :1luvu:

A Pawlikowska mi sie przypomniala ogolnie, ale zwlaszcza te:
Wiosna
W parku, wkoło jakiegoś nudnego popiersia
zakwitły bzy jedwabne, ciężkie -cała Persja!
Posąg szepce do siebie! Bzy kwitną. Jestem wieszcz.
Żałuję bardzo. Czego? Wiosno, ty już wiesz...

Słowiki
Słowiki są dziś nieswoje.
Bzy są jak chmury krzyżyków.
Chcesz zabić serce moje?
Przecież się nie zabija słowików?

Birfanko pomysł z wiosną od lutego do czerwca znakomity.
Potem jakby człowiek juz miał dosyć wiosny, to mógłby sobie zafundować prawdziwą zimę lub upalne lato w odpowiednich miejscach.
Fajnie by było.

A wiersze mi młodośc przypomniały. 8)
Strasznie dawno Pawlikowskiej nie czytałam. Tylko jakieś smutasy.
Pasują te cięzkie jedwabne bzy do Twoich, bo to chyba jakiś taki gruby gatunek, podwójne płatki.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Śro kwi 28, 2010 21:01 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Fifinka podgladala na fotkach niewinne misnki Smakusi ;)? Super fotki,ale te protesty z siku to afera..... :roll:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Śro kwi 28, 2010 22:00 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Ona te protestacyjne siku robi od czasu sterylki, wiec juz przywyklam... przed zamknieciem jej gdziekolwiek, takze w pokoju na noc, staram sie ja wysadzac, tzn. wstawiam do kuwety i jesli ma pelny pecherz, to poslusznie siusia... minimalizuje to szkody, bo nawet jak sie zleje w ramach protestu, to jest to maly kleks, a nie olbrzymia kaluza. Poduszki i poslanka dla kotow musialam niestety zlikwidowac :?
Na drapakach sie to zdarza naprawde sporadycznie, a sa zabezpieczone narzutami. Na kocim lozku pod narzuta jest gruba folia (ale po polozeniu folii tylko raz zlala sie na to lozko, widac sie jej nie spodobalo, i dobrze).

Minek Smakusi chyba nie podgladala, ale Wujeksamozlo jest wszak Miszczu :mrgreen:

Mimblo, dobrze zauwazylas, ten bez, choc nie jest pelny, to jednak ma "grubsze" kwiatuszki od tego zwyklego krzyzykowego :)

A Pawlikowska-Jasnorzewska tez bardzo lubie. Malo poezji czytam, wole proze, ale w jej wierszach jestem w stanie sie zatopic calkowicie...
Obrazek

Birfanka

Post » Śro kwi 28, 2010 22:18 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Birfanka pisze:Fifinka swietnie opanowala robienie niewinnej miny.
Ciekawe, od kogo sie nauczyla? 8)
Obrazek Obrazek

A ja myślałam ostatnio, może pod wpływem minek Pupuszka, żeby konkurs fotograficzny na miau zorganizowac zatytułowany "Niewinność".
Nie wiem, czy tu jakies konkursy fotograficzne już były.
Obrazek

mimbla64

Post » Śro kwi 28, 2010 22:39 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

:lol: :lol: :lol: Jaki swietny pomysl! :ok:

Podejrzewam, ze niebieskookie koty mialyby przewage na starcie ze wzgledu na wrodzona anielskosc spojrzenia :lol:

Nie wiem, jak z konkursami, nigdy sie na podobny watek nie natknelam, ale jestem jeszcze nowa na forum :)
Widzialam tylko watek ze zdjeciami kotow spiacych w roznych pozach.
Obrazek

Birfanka

Post » Czw kwi 29, 2010 7:29 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Birfanka pisze::lol: :lol: :lol: Jaki swietny pomysl! :ok:

Podejrzewam, ze niebieskookie koty mialyby przewage na starcie ze wzgledu na wrodzona anielskosc spojrzenia :lol:

Nie wiem, jak z konkursami, nigdy sie na podobny watek nie natknelam, ale jestem jeszcze nowa na forum :)
Widzialam tylko watek ze zdjeciami kotow spiacych w roznych pozach.

Birfanko, jesli myslisz, ze pomysł dobry, to ja zacznę myslec o nagrodzie. bo chyba musi byc jakaś atrakcyjna.

A co do tych niebieskookich kotów, to nie pomyslałam o tym. Myslisz, że niewinnośc spojrzenia Pupuszka z tego wynika?
Ale trudno.Niech mają przewagę. Natomiast konkurs nie byłby dla kociąt, tylko dla dorosłych. Wiadomo kocięta też wzruszajace i niewinne. :D
Obrazek

mimbla64

Post » Czw kwi 29, 2010 10:50 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

:ryk: Niewinne spojrzenie niebieskookiego Gucia :) na sama mysl hihi mam ochote go udusic-zdjal mi firanke wczoraj na moich oczach i niewinnie patrzac umoscil sie na niej na podlodze :mrgreen: -mine warta sfocenia mialam pewnie ja :idea: :ryk:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Czw kwi 29, 2010 11:14 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Mimblo, na pewno duza czesc niewinnosci w spojrzeniu Pupusza wynika z koloru oczu. Ale rekord anielskosci na zdjeciu to chyba pobila Miyuki kingi w.-dlugowlosa, biala i blekitnooka, zreszta :lol: :lol:
Blekitnooka Kikunia Dalii tez wyglada na niewiniatko :)
O kotach Anulki juz Anulka pisala, choc Rude tez niezle sobie radzi mimo oczu orzechowych... ale ma blekitnookich instruktorow :wink:

Anulka, kotek uparcie Ci daje do zrozumienia, ze w domu z kotami firanek sie nie wiesza, a Ty rownie uparcie odmawiasz przyjecia tego do wiadomosci 8)
ja to sie ciesze, ze mam okiennice i firanek nie potrzebuje :P
Obrazek

Birfanka

Post » Czw kwi 29, 2010 16:36 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Ja mam rolety,ale lubie hehe firanki ;) :P

poza tym Gucio musi miec mozliwosc cwiczenia swego wybitnego intelektu ;) w koncu jego brat dostal imie Geniusz ,a on dostał Gucio i wsio w tym temacie ;)
rety jak ja marze o tym wolnym weekendzie :mrgreen:

anulka111

Post » Czw kwi 29, 2010 16:49 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

anulka111 pisze: w koncu jego brat dostal imie Geniusz ,a on dostał Gucio i wsio w tym temacie ;)
:ryk:

Hmmm, a brat Puszka dostal imie Pasza :ryk:
Obrazek

Birfanka

Post » Czw kwi 29, 2010 16:52 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

:ryk: No 6to dostaly nam sie wyjatkowe koteczki :mrgreen: i Pomyslec,ze pierwsze me oko spoczelo na birmach ....jak zastanawiaalm sie jaka chce rase :P

anulka111

Post » Czw kwi 29, 2010 17:11 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

Przy wyborze rasy moje oko pierwsze spoczelo na persach color pointach... pojechalam nawet po takiego blue pointa, ktory na moj widok spitolil pod skrzynie w przedpokoju, a ja w ostatecznym efekcie wrocilam z malutka szynszylka (Maya), ktora akurat przypadkowo sasiadka tej pani od color pointa przyniosla z mama i braciszkiem na kilkudniowy DT, bo wyjezdzala :ryk:
Potem koniecznie chcialam drugiego kota, ale juz nie dlugowlosego, choc jednak blue pointa, koniecznie miziastego, i zdecydowalam sie na birme... pojechalam do hodowli wiedzac, ze blue akurat nie ma, choc sa kociaki, zeby w ogole z bliska obejrzec, zobaczyc jak to wyglada, dowiedziec sie wiecej o rasie, i pajeczak Pupusz rzucil na mnie swoj szarm, zastanawialam sie kilka dni, potem go zarezerwowalam, odebrac moglam dopiero po 2 miesiacach, jak skonczyl 4 miesiace. No ale chocolat tabby point to blizej do blue point, niz szynszyla :mrgreen:
Kociakow birmy blue point tez szukalam, ogladalam, ale te co znalazlam do kupienia-jeden byl z hodowli, ale juz zarezerwowany, a jeszcze inne byly nie z hodowli, bez rodowodu i nie chcialam, juz bylam madrzejsza niz przy Mayi i szukalam powaznej hodowli.
Ostatnio edytowano Czw kwi 29, 2010 18:34 przez Birfanka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Birfanka

Post » Czw kwi 29, 2010 17:32 Re: Trójkot birmański-imperatorskie igry

:ryk: :ryk: :ryk: To mialas fajne przejscia, tak z kAZDYM kolejnym kotem lepiej wiemy , jakiego chcemy kota ;) U mnie zakochiwalam sie w wyrazie mordki .....tak bylo u Smakusi i Gucia............a Rys urzekl mnie jakos tak caloksztaltem...wpierw kibicowalam wszystkim maluszkom,ale rudym jakos tak bardziej .....podobal mi sie tez czarny jak noc solid z wredna gebusia......ale milosc ulegla mi sie do rudego ;)

anulka111

[poprzednia][następna]